Mi a véleményed az önzőségről? Szerinted van jó oldala ennek a tulajdonságnak? Mitől lesz önző valaki, a külvilág felé ez miben nyilvánul meg?
Szerintem, ha valaki nem más kárára önző, akkor ez egy abszolút pozitív tulajdonság. Kiáll magáért, a saját érdekeit tartja elsődlegesen fontosnak. Magáért él, és nem másoknak akar megfelelni. A boldogsághoz szerintem még alap is, hogy ez meglegyen. Az ilyen ember akkor is önző, ha önzetlen. Mert fontosnak tartja a másikat: "Nekem öröm, hogy neked is jó". Ha nem öröm, akkor nem foglalkozik vele.
Aki más kárára önző, az nem is igazán önző, hiszen azzal foglalkozik, hogyan csikarhatná ki a másiktól, amire szüksége van. Annak eleve szüksége van a másikra, így aztán hozzá simul, hogy kiismerje a gyengéjét (például azzal, hogy az önzetlenség nemességéről beszél, és/vagy megpróbál bűntudatot kelteni benne). A jó értelemben önző meg önmagából indul ki, nem helyez maga fölé mást (akit egyúttal maga alá akar taposni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!