Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ezt a megfelelési kényszert...

Ezt a megfelelési kényszert hogyan küzdhetném le?

Figyelt kérdés

Ez a kényszer már régóta bennem van, de csak mostanában kezdem igazán megérteni.

Nem merek kiállni magamért.

Nagyon érzékeny vagyok, egy apro beszólást, gesztust rögtön komolyan veszek és csak őrlődök rajta.

Az iskolában okozta a legtöbb gondot.

Próbáltam úgy viselkedni, ahogyan az osztálytársak szerintem elvárják, például ha mondták hogy nézzek oda akkor odanéztem, ha azt mondták vágjak hülye fejet, megcsináltam, persze később rámszálltak. Voltak akik ténylegesen piszkáltak, nekik is próbáltam megfelelni, a közelükben voltam, kijártam velük cigizni stb.

Több embernek úgy próbáltam megfelelni, hogy hülyeségeket beszéltem, beégettem magam, de persze utána rájöttem hogy fogyit csináltam magamból.

Manapság is hasonlóan mennek a dolgok, van egy csoporttársam, akivel év elején el kezdtem barátkozni, de égés lett belőle szerintem. Úgy próbáltam megfelelni neki, hogy felajánlotta, hogy megtanít gitározni, de persze csak akkor ha akarom, én bele mentem mert gondoltam így jóban lehetünk, közben semmi kedvem nem volt hozzá. Azt hazudtam neki, hogy gyakorlom és egész jól megy, de kitudódott, hogy hozzá se értem, pedig adott hozzá mindenfélét.

Több ehhez hasonló dolog fordult elő velem. Azt hazudtam, hogy én festettem ki a szobát, de persze nem mert a festő volt ez is kiderült és égett a pofám rendesen.

Ha valakivel beszélek, gyakran nem tudom mit mondjak, görcsösen ügyelek arra hogy ne mondjak, csináljak olyat, ami moatt hülyének gondolhatnak stb.

Én sose szoktam beszélgetést irányítani, mindig helyeselek, vagy kérdezek valamit, néha olyat, amit már ezelőtt kétszer feltettem. Nem tudok egész mondatokban válaszolni, nem lehet velem értelmesen beszélgetni.

Nagyin megvisel, ha látom hogy rólam sugdolóznak, ha valaki elröhögi magát a hátam mögött, vagy rámnéz rögtön azt hiszem.

Leértékelem magam, másokat meg föl.

Az a baj egyébként hogy késöbb döbbenek rá, hogy milyen hülye voltam, beégettem magam, mintha tudatalatt jönnének a dolgok.

Amúgy van selytésem hogy miért alakulhatott ki nálam kisgyermekkorban ez a kényszer.

2016. ápr. 12. 15:22
 1/4 A kérdező kommentje:
20/F
2016. ápr. 12. 15:25
 2/4 J Lukenem válasza:
Fogadd el es szeresd magad. nincs miert szegyenkezned, bujkalnod, es megjatszanod magad.
2016. ápr. 12. 15:25
 3/4 anonim ***** válasza:

Merj nemet mondani. Legyenek véleményeid bizonyos dolgokról, és azokhoz tartsd magad. Gondolkodj el azon, hogy miért is akarsz nekik megfelelni, és hogy megéri-e egy ilyen álszent társaságnál, vagy pusztán csak álszent embereknél bevágódnod? Ne engedd, hogy hülyét csináljanak belőled, ne bólints rá mindenre.

Én sokszor töltöttem a sulis szüneteket anno egymagamban, mert nem voltam hajlandó az osztálytársaim közelében lenni és hallgatni a hülyeségeiket. Tanultam, játszottam, zenét hallgattam, olvastam, mikor mivel ütöttem el az időt, és próbáltam nem tudomást venni a gúnyolódásaikról. Elvégre a sulin kívül kik ők a számomra? Senkik. És azon belül is csak az osztálytársaim. Kényszerből vagyok velük összezárva, de nem vagyok köteles beállni a nyájukba.

Kicsit talán messzire mentem ezzel az okfejtésemmel, de a mondanivalóm lényegét biztosan te is érted. Nem kicsi ugrás lesz ez, tudom, de egy vagy több próbát mindenképp megér. :)

2016. ápr. 12. 15:52
 4/4 anonim ***** válasza:

Egy kis hozzáállás változtatás kellene. Tegyél meg mindent magadért. Ez alatt nem azt értem, hogy legyél önző, hiszen egy normális ember nem fogja magát jól érezni ha úgy érzi rosszat csinált.

Magadnak felelj meg, ne másnak. Meglátod, sokkal boldogabb leszel, még ha nem is lesz annyi barátod. Ami szintén hülyeség, hiszen pont hogy azt írtad hogy emiatt mindenki lenéz.

2016. ápr. 12. 17:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!