Kábé kiket neveznek felső-középosztálybelinek? Mi jellemez egy ilyen családot?
Nekem van 1-2 ilyen család a környezetemben, így nagyjából tudom definiálni a fogalmat.
A felső középosztálybeli többnyire vagy vállalkozó és egy közepes-nagyobb cég tulajdonosa vagy felsővezető valami nagyobb cégnél. Hitelmentes, több ingatlanjuk is van nagyobb értékben, megengedhetik maguknak az évi többszöri külföldi utakat, nem kell semmi ilyesmire külön spórolgatniuk, semmi anyagi kihívást nem jelent nekik egy új autó vagy egy külföldi luxus utazás kifizetése. Az autóik legalább 5-10 milliós autók, amiket pár évente le is cserélnek. A ruháik (bár ezt személye is válogatja) általában drágább boltokból valók, drága, márkás darabok, bár erre nem mindenkinek van igénye. Többnyire étteremben esznek még a hétköznapokon is, nincsenek rászorulva, hogy otthon főzzenek (bár ezt is családja válogatja). Nagy mértékű megtakarításokkal rendelkeznek (több tíz millió), így egy házfelújítás, egy lakásvétel a gyereknek vagy hasonlók nem jelentenek anyagi problémát. Ja, és elektromos kütyüikből is a legmárkásabbakat veszik (min. Apple cuccok).
Az én környezetemben 3-4 ilyen család van, a leírásom közel mindegyikükre rá illik. Bevételük saccra is havi pár millió lehet (2 millió mondjuk kell is ehhez az életszínvonalhoz havonta egy 4 tagú családnak), és egy kivételével (ő felsővezető) mind vállalkozók.
Az osztályhelyzetet nem az anyagiak határozzák meg, hanem a kulturális háttér, a felmenők, a végzettség, foglalkozás, és még sok egyéb apróság.
Nyugaton általában menő orvosok, kutatók, művészek, írók, építészek esnek ebbe a kategóriába.
Magyarországon sajnos az anyagiakhoz kötik ezt, hibásan, hiszen ha valakinek budai villája van, három terepjárója, és térdig jár márkás kütyükben, attól még újgazdag paraszt marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!