Hogy is van ez a rasszizmus?
Igyekszem röviden elmesélni a történetem. Egy átlagos magyar 20-as évei elején járó lány vagyok. Kiskoromban többször hallottam, hogy szídták a romákat, és mindig azt gondoltam, ez nagyon csúnya dolog, bőrszín alapján nem szabad általánosítani, mint ahogy hajszín meg bármi más alapján.
Azóta eltelt sok év, és azóta egy rakásszor belém kötöttek ok nélkül, ma például a hajamat húzták meg a buszon mert az vicces. De mit tehet egy 45 kilós lány aki nem akar bajt..
Magyar ember még sosem kötött belém. Én azt vallom hogy mindenki egyenlő, mindenkit annak tartok de.. mégis kialakult hogy egyszerűen tartok tőlük, nem szándékos, de nem tudok ellene mit tenni. Akkor én most rasszista lennék?
Szerintem az a rasszizmus, ami ok nélküli. Én pl. nem utálom a feketéket, de nem is ismerek egyet sem. Így könnyű.
De egyszer kiskoromban ugrott rám egy nagy kutya. Azóta minden kutyától félek. Írod, hogy ez kialakult benned. Szerintem ez normális. Ha csak szőke emberek kötöttek volna beléd, velük szemben is kialakult volna egy averzió.
1) "Magyar ember még sosem kötött belém."
Ez egy rasszista kijelentés, mert a magyar cigány is magyar.
2) Az, hogy nem cigány még sosem kötött beléd, véleetlen. Közöttük is vannak primitívek, bár elismerem, a cigányok között több.
3) Nem árt tudni, utánagondolni, hogy az, hogy a cigányok között több a primitív, nem csak az õ hibájuk, biztos, hogy nem a bõrszín, a "rasszjelleg" az oka, hanem társadalmi körülményeik. Igaz, ezt fárastóbb végigondolni, mint egyszerûen kijelenteni, hogy "ezek ily3enek".
Vannak közöttük
Én elismerem , hogy van némi alapja az előítéletességnek a romákkal szemben , a börtönökben pl 10-ből 7 rab tartozik ehhez a kisebbséghez.
Ez viszont nem a származásuk miatt van , hanem a társadalmi körülmények és a neveltetés miatt , akik ő helyzetükhöz hasonlóan élnek sokkal könnyebben mennek el rossz irányba , ez nem függ a származástól. Persze könnyebb ítélkezni , az egész 'csoportot' elítélni , mintsem gondolkodni.
Rasszista akkor lennél , ha egy egész kisebbséget elítélnél , nem csak azokat akik teszem azt neked ártottak. Érdemes tudni , hogy minden utálat és gyűlölet alapja a félelem , rasszistává akkor válik valaki , amikor a félelmei társulnak a tudatlanságával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!