Miért lesz valaki vegán/vegetáriánus ha nem bír a húsról lemondani?
Ugye valaki azért lesz vegetáriánus, vagy vegán, mert nem akar húst enni, vagy lemond mindenféle állati termékről.
De akkor minek esznek ilyen tofuból meg szójából készült fasírtokat, virsliket, szalámiutánzatokat? Minek kell nekik az imitált húsíz, amikor pont az lenne ennek a lényege, hogy erről mondanak le? Ezt csak én nem értem?
Kóstoltam már ilyen szójafasírtot, meg tofuvirslit, de nekem marhára nem ízlett egyik se, különösen gusztustalan volt az a "műhús" íz.
Minek lesz valaki vegán/vegetáriánus ha nem bír a hús ízéről lemondani?
Ez csak nekem furcsa?
Ha én pl nem akarnék többet tojást enni, akkor nem ennék többet tojást, de nem azt csinálnám, hogy akkor ilyen műtojás ízesítéssel tofuból tojást kreálok....
"...Pedig a vegán az pont az, hogy csak zöldségen/gyümölcsön él valaki...."
Nem azt jelenti, hanem hogy semmilyen állati eredetűt nem fogyaszt, de az nem csak zöldség és gyümölcs, hanem még ezernyi más.
Sok vegetáriánus és vegán nem azért lesz az, mert undorodik a hústól, hanem etikai vagy egészségi okok miatt. De mivel azelőtt 10-20-30 vagy több évig húsos ételeket is ettek, ezért a megszokás miatt reflexből még sokáig kívánhatják az ízét és állagát. De ez ha tényleg nem esznek ilyesmit, akkor pár hónap alatt elmúlik. Ettől még nem divatvegák (már ha tényleg betartják és soha nem tesznek kivételt).
Az utánzatok egyébként nem ugyanolyan ízűek. De még ha ugyanolyanok lennének is, miért lenne baj, ha néha valaki ilyesmit eszik? Téged ez miért zavar? Miért nem tök mindegy neked? Legfőképp nem az a célja ezeknek a kajáknak, hogy kiváltsa a húst, hanem hogy a megszokott ételeket is ehesse valaki, amiket évtizedeken keresztül készített. Miért baj ez? Nem ártanak vele senkinek.
Miért ne használhatna v.milyen kajába növényi tejfölt? Vagy növényi tejszínt? Vagy növényekből készült szendvicskrémet? Én pl. magam készítem ezeket otthon. Csak azért hívják ezeket ugyanúgy, mert akkor a vásárló tudja, mit vesz, mire hasonlít. Nincs ezzel semmi baj.
Én vega vagyok, bár tofut és szóját nem fogyasztok, csicseriborsóból és hasonló növényi alapanyagokból készült hús utánzatú termékeket igen. (Növényi fasírtok például illetve én fogyasztok tojást is, alkalmanként tejterméket is.)
Nem azért hagytam abba a hús evést, mert nem szeretem a húsos menüket - bár sülteket sosem ettem és nem szerettem, de szószban, felvágottként ettem húst.
Egyszerűen azért hagytam abba, mert undorodom magától a hústól. Nem szeretem a szagát főzés közben, nem szeretem a számban érezni tudván, hogy az egy darab egy halott állat testéből.
Az ételek fő ízét a fűszerezés adja meg.A fűszerezetlen húsnak nincs sok íze, nem véletlenül nem fogyasztja úgy senki.
Ha van választásom, hogy pl egy finom zöldfűszeres fasírtot darálthúsból, vagy valamilyen babféléből készítsek-e el, akkor inkább a húsmentes változatot választom.
Nem az ízekről akarok lemondani, hanem a halott állatok megevéséről.
12-es, azért szerintem azt mindenki tudja, hogy az állatok tudattal, érzelmekkel rendeljeznek, sokak az emberéhez nagyon hasonlóakkal, a növények nem.
Arról nem is beszélve, hogy rengeteg zöldségnek, gyümölcsnek a termését esszük meg, magát a növényt nem pusztítjuk el. Ez pedig pont a növények célja, azért van termésük, hogy különböző állatok ezt elfogyasszák, majd a magokat az ürülékükkel újabb helyre szállítsák.
Az állatok viszont érző, gondolkodó lények, félnek, szeretnek, érzelmekkel rendelkeznek.
Persze, a természet rendje, hogy a ragadozók elfogyasztják a növényevőket.
Az viszont nem természetes, hogy állatokat arra tenyésztenek, hogy egy kis rövid életet éljenek egy sötét helyre bezárva, majd levágják őket.
De tegyük fel még ez is normális. Az ember viszont van olyan fejlett és inteligens, hogy eldöntse, hogy részt kíván-e venni ebben.
Ha valaki húst akar enni, hát egyen. De ha valaki nem akar és meg tudja oldani és tudja élvezni az étkezését hús nélkül is, akkor hagy tegye meg, ártani senkinek sem árt vele.
Én nem bírom megenni a húst. Rokonoknál most például bárányok vannak, az egyikük hihetetlenül kedves, mindig megy az emberekhez, szereti a simogatást, vakargatást, mint egy kutya bújik és örül az embernek.
Nem tudom elképzelni, hogy egy nap megy hozzá valaki ő bizalommal fordul majd a gazdához, a gazda meg elviszi és jól levágja...én ebben nem kívánok részt venni, nem lennék képest a számban tartani annak az állatnak a darabját, undorodom tőle.
Kiegyensúlyozott és egészséges étrendem van hús nélkül, ha így is tudok élni és finomakat, egészségeset enni, akkor nem fogom megenni a húst.
"Minek lesz valaki vegán/vegetáriánus ha nem bír a hús ízéről lemondani? "
Mert sokan nem a hús ízéről akarnak lemondani, hanem arról, hogy miattuk állatokat öljenek, vagy az egészségük miatt nem akarnak húst enni.
Én utálom a hús szagát, ízét, undorodom tőle. Így egyáltalán nem hiányzik a fogyasztása.
Viszont hiányzik, hogy néha megegyek reggelire 2 "virslit", vagy hogy vékonyra szeletelt tofut grillezzek a rengeteg zöldség mellé.
Ezen nem tudom, miért kell kiakadni. Egyiknek sincs húsíze, hús állaga. Ezek csupán a változatosság miatt kellenek.
De ha nem lennének, akkor sem ennék meg húsból készült virslit, vagy csirkemellet a salihoz... Mert nem a hús hiányzik, hanem a felhasználhatósága. (hiába imádom a zöldségeket, egyikből sem tudnék virsliutánzatot csinálni egy hotdogba)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!