Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Számotokra melyik az elítélend...

Számotokra melyik az elítélendőbb? többi lent

Figyelt kérdés
Azon gondolkoztam, hogy az embert nem az alapján kell megítélni, hogy mit tesz, hanem azt, hogy miért is teszi. Ha valaki csak úgy nekimegy az utcán valakinek és megveri az nyilván nem helyes, ha azonban tegyük föl, hogy átveri valaki komolyabban vagy lefekszik a barátnőjével stb tehát komolyabban árt az illetőnek (viszont nem fizikailag) és így veri félholtra, akkor ez ár nem feltétlen annyira elítélendő. Persze ez csak az én véleményem. Szóval a kérdés, hogy kit ítéltek el jobban: aki hagyja magát rúgdosni és max a szó erejével vág vissza vagy az aki megveri a neki kárt okozót?
2015. dec. 12. 12:37
 1/5 anonim ***** válasza:

Szerintem ez nagyon szituáció függő... Az általad említett példáknál nem tartom hasznosnak a verést. Ha a barátnőm megcsal, akkor elsősorban rá leszek mérges, szakítok vele, stb. Többé nem foglalkozok nagyon a dologgal, megtörtént. A jövőre próbálok koncentrálni, próbálom úgy alakítani a dolgokat, hogy többé ne történjen hasonló... De nem fecsérlem olyan verekedésre az energiám ami nem oldmeg semmit.

18/f

2015. dec. 12. 12:45
 2/5 anonim ***** válasza:

Azért az sem mindegy, miről beszélünk. A szóban forgó verekedős példád kapcsán tényleg azért igen komoly különbségek vannak, hogy valaki élvezetből, rosszkedvéből, vagy szükségből (mondjuk önvédelem) megy neki a másiknak.

De úgy gondolom, vannak olyan esetek, mondjuk aki önmaga teljes tudatában gyerekeket molesztál, sőt... ilyen helyzetben nem hinném hogy létezik enyhítő körülmény.

2015. dec. 12. 13:11
 3/5 anonim ***** válasza:

Vannak olyan helyzetek, ahol a verés nem elítélendő (pl önvédelem vagy ilyesmi) de az általad felvázolt szituáció az nem ebbe a kategóriába tartozik bele.

Ha pl a barátnőd megcsal, elsősorban ő lesz a hibás, nem az, aki megdugta. Bosszantó érzés, ha átvernek, de ezen az erőszak nem segít.

2015. dec. 12. 14:12
 4/5 anonim ***** válasza:
Nem mondtad, mi az, hogy kárt okoz. Én például a megverést jogosnak érzem, ha a másik maga is erőszakot alkalmazott, pl. megerőszakolta az illető barátnőjét. de ha a barátnő önszántából csalta meg a srácot, akkor nem. Nem azért, mintha akkor nem lenne egy p**cs, hanem mert nem vagyok az erőszak híve, viszont azért erőszak ellenében el tudom képzelni.
2015. dec. 12. 19:19
 5/5 anonim ***** válasza:
Ezek teljesen emberfüggő dolgok, minden ember a saját értékrendje szerint ítéli el. Egy pacifistának mindenféle erőszak elítélendő. Egy rendőrnek már nem.
2015. dec. 12. 20:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!