Gyülölöm az udvariaságot a nyalizást szörnyű embereket látni ahogy nyaliznak egymásnak, tudom etiket illem bla bla bla Ti is vagy csak én vok ilyen úgymond szemét bunkó stb?
A szomszédok közötti köszönéssel és hasonló formulákkal megerősíted azt, hogy jóban szeretnél lenni vele. Ez jó, mert ha pl. kell egy liter tej kölcsönbe valamelyikőtöknek, akkor a másikhoz már nem úgy megy oda, mint valami vadidegenhez. Faluhelyen azért köszönnek mindenkinek, mert lényegében mindenki mindenkit ismer, olyan mintha egy nagy szomszédság lenne + nem akarják, hogy összesúgjanak az emberek, hogy "még köszönni sem tud". Az nem lenne jó, mert akkor akár még a közelebbi szomszédok sem lennének jó viszonyban veled, az pedig fentiek miatt fontos.
Városban az utcán nem köszönünk, ezzel nem lehet bajod.
A buszsofőr valószínűleg ismer már, nagy városban nem fog külön köszönni, ha Te nem köszönsz előre.
Egyébként az ismerkedésnek, barátkozásnak is a kiindulási alapja a köszönés. Pl. én egy egyetemi kollégiumban lakom. Ott a legtöbben a folyosón köszönünk egymásnak, egy idő után elkezdünk beszélgetni a folyosón is, ha úgy adódik helyzet, akkor bemutatkozunk egymásnak. Nekem pl. egyszer úgy lett barátnőm, hogy a folyosón lévő egyik lánnyal futólag ismertük egymást, majd kért tőlem szívességet, majd jóba lettünk egymással majd össze is jöttünk.
Viszont aki nem szívesen köszön vissza, arra úgy tekintek, hogy kicsit illetlen ember.
A legtöbb illemszabály nem hiábavalóságból van. Segít a társadalmi kapcsolatokban jól érezni magunkat.
Ha a nagy városban vásárolsz a bevásárlóközpontban akkor a többi embert csak akadályozó tényezőnek érzed. Ha azonban egy helyen ismerős emberek vesznek körül, akkor az a hely már otthonosabbnak tűnik, jobb kedélyű lesz az ember. Persze ezzel is vissza lehet élni. Pl. ha valaki folyton rákérdez olyan dolgokra, amikre nincs kedve az embernek válaszolni, vagy nagyon messziről köszön, naponta sokszor köszön...
#13:
"Én meg az ilyen senkiházi embereket gyűlölöm, mint te"
Jogos.
Ráadásul az ilyen "hú de eredeti vagyok" alakok vannak a legjobban kiakadva, ha pld. az eladó nem az általuk elvárt nyájassággal nyalja ki a seggüket amikor kegyesednek vásárolni 5 deka parizelt!
Én azt rühellem ha valaki ezeket nem érzelemből teszi.
Egy jó estét nem köszönés hanem kívánság. Ha ilyeneket köszönés képpen használja valaki.. darabokra rugdosnám a fejét.
Illem és etikett szabályainak nagyja logika ellenes és rohadtul nem követendő!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!