A falusi emberek miért bírják jobban az alkoholt?
Mert jobban hozzá vannak szokva.
Meg esetleg több zsírt esznek, ami megnehezíti az alkohol felszívódását a gyomorban. Bár ma már elég sokan margarinon élnek.
Viszont a drogokhoz meg a városiak vannak jobban szokva. :)
Vannak öreg rokonaim, akik pálinkát öntenek a reggeli kávéba :D
Régen szokás volt, hogy mielőtt elkezdted a munkát, betoltak 1-2 felest. Akár földmunka, akár disznóvágás, pálinka nélkül el se kezdték.
Ha meglátogatom a szüleimet a faluban, ebéd, vacsora előtt mi is iszunk egy kis pálinkát.
Bonyolult, de elmondom dióhéjban.
Mi magyarok ugye az Urál hegységből jöttünk a kárpát medencébe. Na most mielőtt a törzsek megindultak a lakóhelyeik két fő részre voltak oszthatók. Voltak az Észak-Uráli hunok, és voltak a Dél-Uráli hunok.
A Dél-Uráli hunok vándorló-állattartó életformájuk ellenére természetesen fogyasztottak növényi táplálékot is, ami főleg a helyi vad gyümölcsökből tevődött össze. A zord időjárás miatt azon a területen igen rövid az érési ciklus és magasabb a gyümölcsök cukortartalma, épp ezért mikor később jött a tél azok könnyen megerjedtek. Mivel táplálék nem sok volt, az őseink ezeket a gyümölcsöket is elfogyasztották, amitől persze nem rúgtak be(arra ott volt a kumisz), de az alkoholtartalomhoz szépen hozzászokott a szervezetük.
Mikor megindult a népvándorlás az Észak-Uráli hunok délebbre jutottak el, és valamelyest keveredtek a török népcsoportokkal. A törökök muszlim mivoltuk miatt nem ittak, ezért nem is bírták az alkoholt, így gyengítették az Észak-Uráli hunok génállományának ezen részét. Később a török megszállás alatt ez a hatás csak erősödött a rengeteg magyar ágyas és elrabolt nő miatt, ami szintén a városokban fejtette ki a hatását, mivel a törökök értelem szerűen itt tanyáztak/alakították ki a közigazgatási központjaikat.
A másik dolog, hogy az iparosodás alatt Magyarországon is sok család a városokba költözött, itt vállaltak fizikai vagy szakmunkát. Ezért van az hogy a munkásosztály nagy átlagban még most is jobban bírja az alkoholt, bár már egyre nagyobb a keveredés. Régen ez a különbség az alkoholtűrő képességen sokkal jobban érezhető volt.
Nagyjából ennyi, remélem segítettem. :)
Hogy jobban bírják-e azt megkérdőjelezem, minden esetre többet isznak. Én városban élek sok éve, de mindig hallom a híreket falumból, hogy most a Pista halt meg a piától, most meg a Józsi. Amaz meg totál lepusztult.
És hogy miért isznak többet?
-Sokkal több közöttük a fizikai munkás, ők mondjuk jobban is bírják.
-Sokkal többen készítenek házi bort, ezért aztán olcsón adják, veszik, szomszédolnak egymás között. Ez amolyan program is egyben a munka után.
-A másik program a kocsmában való ácsorgás, mert hova menjen máshova?
A városi amellett ,hogy eleve pörgősebb életet él, sokkal több alternatíva van unaloműzésre a piálás helyett. Szerencsére a fiatalok inkább elmennek konditerembe, moziba, kisebb koncertekre, parkba, zeneórára stb.
Ilyen nekünk nem adatott meg anno falun, fiatal koromban én is a kocsmában verbuválódtam össze a társasággal jobb híján. Esetleg még a könyvtár volt, de tini koromra kiolvastam az összes könyvet és nem frissült a felhozatal.
Bár én most inkább arra válaszoltam jobban, hogy miért isznak, nem arra, hogy miért bírják jobban. Szerintem nem feltétlen bírják jobban, de ez nem gátolja meg őket abban ,hogy igyanak.
Ott elterjedt a pálinka és az igazi házi,nem az a katyvasz amit a boltokban kapható. Papám házi pálinkája is igen ütős :D
Szóval a pálinka tudjuk,hogy tömény és erős,nos ha vki mondjuk minden hétvégén akár minden nap pálinkázik nem csoda,hogy megedződik.
Én is egy felessel kezdtem aztán most már 6 felesnél mondom azt,hogy többet ne mert rossz vége lesz. Elején egytől is beszédültem :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!