Hogyan győzzem le a lámpalázat? Fontos!
Figyelt kérdés
Főiskolára járok, ez az utolsó évem, megkértek, hogy tartsak meg 1 előadást az 1. évfolyamosoknak. Több okból sem utasíthattam vissza a dolgot. De az a probléma, hogy nagyon-nagyon izgulós vagyok, mindig utáltam szerepelni. Eddig összesen 1 előadást tartottam, az is kb. 15 perc volt 10 ember előtt. Most meg 1 órát kéne beszélnem 100 ember előtt. Nagyon félek, hogy mi lesz. Ha izgulok, mindig hányingerem, hasmenésem van, szédülök, remeg a lábam és berekedek, néha még a hangom is elcsuklik, szóval vannak bajok. De muszáj megtartanom ezt az előadást. Mit csináljak, hogy ne essek össze félelmemben?2015. okt. 13. 13:50
1/6 anonim válasza:
Legrosszabb időszak előadás elötti 5 perctől alőadás kezdetétől száűmított 10-20 másodperc.
Felesleges izgulni.
Nem érhet semmi rossz. Csak félsz a lelki visszautasítástól, de nem érhet negatív.
Ha izgulsz minden csak rosszabb lehet ahogyan te is tudod.
Probáld meg tudatosan kizárni ezeket.
Szituációt átrealizálva szerintem könnyü.
Ha van vmi kérdésed, írj.
2/6 anonim válasza:
Ha nekem ilyen problémám lenne, egész nap otthon gyakorolnám a tükör előtt az előadást. Ha már elmondod ötször az egészet, lehet zavarban leszel utána is, de legalább nem keveredsz bele a mondandódba olyan könnyen. Miután jól megy, megpróbálhatod előadni az ismerőseidnek először.
3/6 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy nincs mitől félni, de annyira szerencsétlen vagyok, vizsgák előtt volt olyan, hogy azt kívántam, bárcsak kórházba kerülnék, csak ne kelljen elmenni, most is már felmerült bennem, ha eltörne a lábam, nem kéne megtartani. Persze azért kárt nem fogok tenni magamban, annyira nem ment el az eszem. Utólag mindig rájövök, hogy h*lyeség volt annyira izgulni, de amikor jön a következő alkalom, minden kezdődik elölről. Hiába ért már sok pozitív csalódás, akkor úgy érzrem, hogy megnőtt az önbizalmam, de utána valahogy eltűnik. Már gondoltam arra, hogy meginnék 2 felest előtte, de nem szoktam inni, rögtön elálmosodok tőle, attól csak rosszabb lenne.
2015. okt. 13. 14:11
4/6 A kérdező kommentje:
Az a legrosszabb, hogy csak 2 hét múlva lesz és addig minden nap rosszul leszek 2x vagy ahányszor csak eszembe jut, kinyír a stressz.
2015. okt. 13. 14:12
5/6 anonim válasza:
Énis hasonló alkat vagyok, de hidd el, ez tanulható. Érdemes egy órát magad elé venni és otthon elgyakorolni az előadást, és az elvárásokhoz igazítani (ha 1 órát kértek akkor ne 30 és ne 120 perc legyen). Esetleg több alkalommal tedd meg ezt, és szép lassan kialakul egy vázlat hogy ált mire emlékszel flottul és mik azok a pontok ahol mindig bele kell nézni az anyagba mert azt rendszeresen elfelejted. A gyakorlás azért is jó, mert hallod a hangod, elképzeled közbe azt a tömött termet, addig is szokod a helyzetet. Aztán még: alkholot nem javaslom, de pl a citromfűtea, a valeriana, a sedativ pc pl gyógynövények/homeopátiás szerek amelyek nyugtató hatással bírnak. Emellett youtube tele van relaxáló zenével, meditációs gyakorlattal, ezeket is kipróbálhatod addig minden este csak egy 10-15 perc, légzéstechnikákakt is tanulhatsz netről amit szorongás esetén lehet alkalmazni, pár jóga gyakorlat.. Én ezeket javaslom.
6/6 A kérdező kommentje:
Neked is köszönöm a hasznos választ, igyekszek megemberelni magam.
2015. okt. 14. 13:39
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!