A "tessék" magázódás vagy tegeződés?
Figyelt kérdés
50 vagyok, de tényleg nem értem. Bankba gyakran járok, nyilván magáznak mindenhol, de hallom másoknak is, nekem is, hogy tessék. Aláíráskor, satöbbi. Mi a véleményetek? .. és még valami, lehet, hogy külön kérdés, aki veszi a fáradságot és elolvassa az a "hello"-ra is válaszolhat. Kíváncsi vagyok.2015. aug. 26. 16:48
1/4 anonim válasza:
A tessék, az a tessékelés, ami egy kedveskedő ill. jó értelemben vett, az idősebb, a tekintélyesebb ember irányában tett "megalázkodó" kifejezésmód.
2/4 anonim válasza:
Arra gondolsz hogy "itt tessék aláírni"? Hát igen, én is kényelmetlenül érezném magam ha ezt mondanák nekem. Szerintem ez olyasmi amit idősebb embernek mondanak, esetleg férfi nőnek; és magázódás.
A hello meg tegeződés.
3/4 A kérdező kommentje:
Akkor a tessék öreges, a hello fiatalos, igen? Mert engem helloznak a kisboltban, meg a 60 évest is és én is hellozok, de vannak néha találkozóim fitalabbakkal 30-40 évesekkel, ott is lehet hellozni? Én már nem értem. Régen, mikor minket tanítottak köszönni, nem is volt ilyen, vagy csak ritka volt, de 20-30 évesek lehellózhatnak idősebbeket? Fordítva is? Egyáltalán tegeződés a hello? Csak azért érdekel, hogy én is tudjam hogy köszönjek legközelebb, mert zavar, ha esetleg illetlen volnék.
2015. aug. 26. 17:04
4/4 anonim válasza:
A tessék ezt vagy azt csinálni, az szerintem is idősnek szól.
A hello szerintem is tegeződés, e azok használják, akik nem tudják eldönteni, mit köszönjenek, vagy nagyon lazának érzik magukat. Onnan jön, hogy az angol nyelvben lehet magázva is használni olyan emberrel, akit valamelyest ismersz, szóval nem egy díszdoktori avatáson, de például kisgyerek mondhatja felnőtt ismerősnek, hogy:
Hello Mrs. Stewart például. Tanárnőnek is mondhatja. Így magázva mondja a nevét, de a hellót mondja, mert jobb a viszonyuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!