Aki annak hatására lett magabiztosabb, hogy azt mondták neki, hogy legyen, az hogy csinálta?
Akinek a magabiztosság általános dolog az szokta mondani, meg az aki sose túl béna valamihez, vagy nem is próbálkozik ezért nem kerül kellemetlen helyzetbe
De akinek sikerült ki mászni, hogyan?
Pl én sem úgy tanultam meg gitározni, hogy azt mondták hogy magabiztosan játszak és magabiztosan játszottam, hanem gyakoroltam évekig
de a jellem az inkább az utóhatása valaminek, nem lehet közvetlen gyakorolni mint a gitározást
Hát ha azt mondják, hogy legyek magabiztosabb, akkor biztos jól csinálom, amit csinálok. Ez az alapja.
Persze nem mindegy, hogy valaki azért bizonytalan, mert pl. egy adott dolgot először csinál, vagy már valójában gyakorolta elégszer, csak valamiért nem tudja elhinni, hogy megy.
Aki azt mondja, hogy "legyen önbizalmad", annak általában fogalma sincs az önbizalom mibenlétéről, meg hogy mitől lehet önbizalma az embernek, hogyan növelheti, hogyan veszítheti el.
Különböző autogén tréningekkel, önszuggesztióval, gyakorlással, az emberek és a saját viselkedésed jobb megértésével növelhető az önbizalom lassan-lassan.
És a jellemet is lehet gyakorolni, mert a jellem és a viselkedésünk szorosan összefüggenek, a viselkedésünk során pedig folyamatosan megerősítünk, ill. gyengítünk bizonyos idegpályákat, beidegződéseket, amelyek a jellemünket is alakítják. A viselkedésünket pedig azért tudatosan is képesek vagyunk irányítani.
Mondok egy kissé extrém példát, ha pl. egy terápia részeként mindennap egy órát üvöltesz valakivel, akkor ez előbb-utóbb a jellemednek is a részévé válik, mivel az így begyakorolt viselkedést éles helyzetben is könnyebben előhívod, és sokkal nagyobb eséllyel állsz ki mondjuk magadért, emeled fel a hangodat egy olyan helyzetben, ahol korábban félénken meghúztad volna magadat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!