Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért gondolják az emberek,...

Miért gondolják az emberek, hogy mindenki munkája ugyanannyit ér?

Figyelt kérdés

Leírom az esetem és döntsétek el, hogy velem van a baj, vagy a munkatársaimmal.

Jelenleg mérnökinformatikát tanulok és 2 hónapja elhatároztam, hogy egyetem mellett dolgoznék is a szakmámban, találtam is magamnak egy számomra ideális állást, melyet egyetem mellett tudok végezni. Egyszerűen megfogalmazva egy gyárban az egyik kisebb részlegen az intelligens rendszereket felügyelem és programozom.

Na szóval a lényeg annyi, hogy a részlegen dolgozó szalagmunkások utálnak, mint azt a bizonyos dolgot, pedig semmi rosszat nem is csináltam, meg is kérdeztem az egyiküktől,, hogy mi is velem a problémájuk és a válasz a következő volt: Az a bajuk velem, hogy idejött egy 21 éves kölyök és heti 4 nap munkával 4 órákat dolgozgatva többet keres, mint ők, akik minden nap 10-12 órákat keményen dolgoznak és ő 40 évesen több fizetést érdemel, mint én, mert neki már családja van meg már 20 évet ledolgozott, különben is neki okkal nehezebb a munkája, jöjjek ki az irodából a szalag mellé és meglátom.

Összességében nem izgatnak, jól elvagyok a gépészmérnök kollégával + lazán kirúgathatnék pár embert, főleg azért mert a könyvelőnek a férje is ott dolgozik a szalag mellett és emiatt tudják mindenki fizetését, de én nem ilyen ember vagyok, hogy mások életét keserítsem meg, csak nem értem, miért ilyenek az emberek?

2015. máj. 30. 13:55
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
87%
A legtöbb munkahelyen van ilyen, nem kell vele foglalkozni,te tanultál és tanulsz folyamatosan, neki is meg lenne rá a lehetősége ha akarná. 40 évesen te lehet már a gyárat irányítod, ő meg még mindig a szalag mellett fog pakolni. Ha te normális vagy és nem olyan mint ők, akkor nem tudnak fogást találni rajtad, légy velük kedves és megértő, de legyen meg a büszkeséged is.
2015. máj. 30. 14:12
 2/16 anonim ***** válasza:
85%

Ebből kiindulva épp hogy azt gondolhatják, hogy az ő munkájuk többet ér a tiednél és igazságtalannak tartják, hogy kevesebb fizetést kapnak.

Valószínűleg arról van szó, hogy nekik nincs olyan végzettségük, tapasztalatuk, amivel a te munkádat el tudnák végezni, más munkakörben dolgoztak eddig is, a tied meg egy jobban fizető munkakör, mint az övék. Persze lehet, hogy nem jól következtettem ki.

Ettől még az ő munkájuk sem ér kevesebbet, hiszen valakinek azt is el kell végezni. Sőt, lehet, hogy sokan, akik magasabb pozícióban vannak, pontosan azt nem tudnák elvégezni, ezt pedig úgy leplezik, hogy látványosan lenézik őket.

A hozzáállásukkal szerintem se foglalkozz, nem vall nagy intelligenciára.

2015. máj. 30. 14:15
 3/16 anonim ***** válasza:
77%

Mert a szr fizetés iriggyé tesz. Nekik is lehetne mondani, hogy nyugodtan cseréljenek veled egy napra.

ís másik oldalról meg rendben van, hogy primitívek, de az ő helyzetük is érthető. Nem lehet azt mondani, hogy mindenki tegyen le diplomát, viszont aki nem tesz, annak jó rá az esélye, hogy egész életében siralmas bérekért fog dolgozni. Ha minden állást megbecsülnének normális fizetéssel, akkor nem lenne ennyi feszültség a cégeknél.

"lazán kirúgathatnék pár embert"

Remélem az életben azért nem így gondolkodsz majd.

2015. máj. 30. 14:18
 4/16 anonim ***** válasza:
87%

Csak a kérdésre válaszolva, nem hiszem, hogy bárki munkája többet ér, mint a másiké, mert ugyanúgy becsődölne a cégetek, ha nem lennének mérnökök vagy szalagmunkások.

Az, hogy ezt máshogy honorálják már egy egészen más kérdés. Nyilván a fizetésedben benne van a szakmai tudásod és a több éves képzésed, amit valaki vagy képes felfogni, vagy nem.

2015. máj. 30. 14:19
 5/16 anonim ***** válasza:
75%

A különbség annyi, hogy te az ő munkáját 3 nap alatt tanulod meg, ő meg a tiédet talán 2 év alatt ha egyáltalán képes rá. Van aki kezd valamit az életével, mások pedig elbukdácsolnak aztán keseregnek a sorsukon.

Ha te vagy a főnök a részlegen, akkor követeld meg a kvótát és ne törődj a magánvéleményekkel. Nem kell egymást szeretni, ha pedig valami a munka rovására megy akkor lehet szankciókkal élni.

2015. máj. 30. 14:33
 6/16 FüligJimmy88 ***** válasza:
79%
Amit te tudsz, azt kevesen tudják, ezért kapsz érte sok pénzt. Arról nem te tehetsz, hogy ők nem jutottak túl a 8 általánoson. Ettől persze az ő munkájuk is értékes, mert azt is meg kell csinálni, de azt bárki meg tudja, ezért kapnak érte zsar pénzt. Pont.
2015. máj. 30. 14:48
 7/16 anonim ***** válasza:
83%

Szerintem minden ember munkája -ha tisztességesen csinálja- ugyan annyit ér, mint egy másik emberé, csak más szemszögből nézve.

Tudom, hogy egy szalagmunkás és egy orvos között van különbség -képzésileg- de annak a hatalmas különbségnek, ami van, nem kellene lennie.

Rengetegen lenézik a gyári munkásokat a munkájuk miatt, de ha ők nem lennének, nekik sem lenne munkájuk, ennivalójuk, stb...

Ráadásul a papír nem fogja meghatározni az életben az emberi értéked.

2015. máj. 30. 14:56
 8/16 anonim ***** válasza:
87%

Ha nem lenne munkás akkor a mérnök se érne semmit a termék nem lenne készen.És fordítva. Ezért hatalmas faxság azt mondani hogy mindenki legyen diplomás, mert akkor ki fog a végén dolgozni? Mindenki dirigálna ,ülne az irodában ,de senki nem fogná meg a szerszámot, mert ő "tanult diplomás" ember.

Mellesleg voltam én gyárban is, rengeteg a soron a tanult okos értékes ember,diplomás is, szakmával akár többel is rendelkező is akad bőven,csak a munkaügyi helyzet, életkor, lakhely miatt egyszerűen nem veszik fel sehová.Az ilyennek duplán fáj a dolog érthető módon.

Az egész társadalom és gazdaság alapjaiban rossz és a másik ember teljes elnyomására épül ,sajnos. Lehet többet ér a te munkád, de nem ANNYIVAL, amennyivel többet kapsz.A fizikai munka is ér annyit hogy tisztességgel meg lehessen élni belőle ,erre azért van is sok példa csak szerencsésebb berendezkedési országokban. De idehaza nem, és ez hatalmas feszültségeket szül mindenhol.

2015. máj. 30. 15:10
 9/16 A kérdező kommentje:

Természetesen minden ember munkája értékes, vegyünk példának egy házépítést. Az építészmérnök semmire sem menne a terveivel, ha a szakmunkások nem építenék meg a házat, de a munkások se mennének semmire a mérnök tervei nélkül.

Az más kérdés, hogy ki mennyire van megfizetve. Ez a kereslet-kínálat alapon működik. Mennyetek oda bárkihez az utcán és kérdezzétek meg:

- Jó napot, fizetek önnek 10 ezer forintot, ha 200 darab pumpára rápattint egy műanyag sapkát, meg tudná csinálni?

- Jó napot, fizetek önnek 10 ezer forintot, ha tervez nekem egy ilyen hálózatot ebbe az épületbe, hogy ...., meg tudná csinálni?

Szerintetek melyiket tudná elvégezni több ember?

3-asnak szól ("lazán kirúgathatnék pár embert"

Remélem az életben azért nem így gondolkodsz majd.)

Egyáltalán nem, pont az, hogy egy cégnél szerintem eléggé nagy bűn, ha a könyvelő az alkalmazottak fizetését elmeséli másoknak és így mindenki tudja, kit milyen órabérben fizetnek, de én nem csináltam belőle balhét.

5-ösnek szól: Nem, nem én vagyok a főnök, csak részmunkaidős alkalmazott vagyok.

Összegezve örülök, mert a válaszokból az látszik, hogy nem én vagyok a baj forrása, szimplán élőben is megtapasztalhatom azt a mentalitást, hogy aki tanul és nem minimálbért keres, az már egy ......láda.

2015. máj. 30. 15:14
 10/16 anonim ***** válasza:
82%

Azért Te is lehetnél egy kicsit megértőbb...

Oké, tőlük sem szép dolog irigykedni, de legyél empatikus: lehet, hogy ők is simán elvégezték volna az egyetemet, mint Te, csak ilyen-olyan okok miatt nem volt rá lehetőségük, sose tudhatod.

A másik: nem feltétlen primitív, tanulatlan ember dolgozik a szalag mellett.

Jó példa szerintem ide az egészségügy, mármint olyan szempontból, hogy basszus, belegondoltatok már abba, milyen elképesztően nehéz melója van egy mentősnek nap mint nap? Mind fizikailag, mind mentálisan iszonyatosan megterhelő. Ehhez képest a fizetésük botrányosan kevés.

Pedig lazán megérdemelnének jóval többet is, mint sok mérnök, mivel nekik is 4 teljes évig kell egyetemre járniuk, az se könnyű.

Annyi, hogy nektek mázlitok van pont olyan dologhoz értetek, és olyan dolog iránt érdeklődtök, amivel rohadt sok pénzt kereshettek.

Egyáltalán nem biztos, hogy Te többet tanultál az egyetemen, mint-maradjunk a példánál-egy mentős, Te mégis sokkal több pénzt kapsz, pedig ő ugyanannyit (ha nem többet....) érdemelne, mégse kap.

Hát ,szerencsés érdeklődési köröd van, ennyi.

2015. máj. 30. 18:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!