Mi ez a baromság az érettséggel kapcsolatban?
Amióta kiszartak erre a világra állandóan azt hallom csak, hogy "a lányok mennyivel érettebbek, mennyivel komolyabbak, mint a kortársaik". Én a gyerekkoromat 3 különböző településen töltöttem, három általános és két középiskolát megjártam, plusz lehúztam egy félévet főiskolán, szóval elég sok embert volt alkalmam megfigyelni, de a viselkedésük alapján a látottakra nem tudtam ráhúzni a "lányok előbb érnek" tényt, vagyis inkább elméletet, egy meglehetősen szar elméletet. Ebből legfeljebb annyi igaz, hogy testileg előbb érnek, náluk átlagban előbb beáll a pubertás, illetve általános iskolában átlag 3-4 tizedessel jobbak a tanulmányi eredményeik. Ezekkel csupán annyi a bökkenő, hogy a testi érettség nem szavatolja a lelki és szellemi érettséget, illetve az iskolai érdemjegyek, pláne az általános iskolás jegyek, nem tükrözik az egyén valódi tudását. Mindezek ellenére, ha kinyitom a csapot, víz helyett az folyik belőle, hogy "a lányok érettebbek", a tetejébe ezt a mesét a lányok el is hiszik.
Miért lennének érettebbek? Felelősségteljesebbek? Nem, gyerekként mindenki a következmények figyelembevétele nélkül cselekszik. Intelligensebbek? Ismét egy fals állítás, az intelligencia nem nemi és nem is életkori sajátosság, hanem az neveltetéséből adódó dolog, ami egyénenként eltérő. Lelkileg érettebbek? Aha, a habzó szájú rajongás, amit az aktuális idolok iránt tanúsítanak és a piti dolgok miatti depresszió nem épp erre enged következtetni. De rendben, tegyük fel, hogy igaz, a lányok érettebbek. Akkor egy érett ember miért nyomja mindenki pofájába, hogy milyen érett? Mindegyikük váltig állítja magáról, hogy milyen érett, de kérem én, egy szent dicsekedne azzal, hogy ő mekkora szent. Kötve hiszem.
Arra lennék kíváncsi, hogy ez az ostoba mítosz honnan ered és mik az alapjai? Én kutattam utána, de nem sok mindent találtam, sőt igazából semmi olyat, ami alátámasztaná, hogy ez a nonszensz valamilyen szinten is igaz lenne. Bocs a kisregényért, kárpótlásul itt egy pár macska:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!