Tulajdonképpen mi értelme van a női kvótáknak?
Ha valahol férfiak vannak többségben az nem véletlen.
A nőket kevésbé érdekli a politika pl, kevésbé szeretnek politizálni, és mégis kvótákkal benyomják oda őket igazságtalanul.
A bécsi állatorvosi egyetemen is csak azért kaptak plusz pontot a felvételinél a lányok, mert lányok. Most ha a felvételire vki nem tanul eleget, akkor miért kell csak azért benyomni, mert lány? Én ezt fiúként eléggé igazságtalannak és kivételezésnek érzem. Ha elhasal a teszten, akkor nem alkalmas az állatorvosira, de lehet, hogy pont ez a plusz pont segíti át a vizsgán úgy, hogy eredeti pontszámmal simán megbukott volna.
Ha egy nő ugyanúgy jól tanul, és nem adja fel, simán bekerülhet akárhova mindenféle kvóta nélkül. Akkor ennek mégis mi értelme van?
Én ezt nagyon igazságtalanak tartom, hogy csak azért, mert nők, benyomják őket ilyen helyekre, míg más vért izzad, és úgy kerül be.
"Ha egy nő ugyanúgy jól tanul, és nem adja fel, simán bekerülhet akárhova mindenféle kvóta nélkül. Akkor ennek mégis mi értelme van? "
Pont azért, mert ez nem igaz. Sok helyen előítéletesek a nőkkel szemben. Sőt, még manapság is nagyon gyakori, hogy egy nő ugyanazért a munkáért kevesebb pénzt kap, mint egy férfi.
Ez nem kivételezés, de a társadalomnak is érdeke, hogy egy-egy szakmában ne csak egy nem képviseltesse magát. Biztosan van ilyen fordítva is. Pl. jó lenne, ha nem majdnem minden tanár nő lenne, hanem ugyanúgy lennének férfi tanárok is.
Az a gond, hogy a problémát, ami miatt bevezették, valahogy kezelni kellene, de ez sem igazságos sajnos.
Ugyebár a nők ugyanazért a munkaáért kevesebb fizetést kapnak sok helyen, ha vki ez ellen felszólal, mögötte jön a kevésbé öntudatos női jelentkező, aki akár szarért-húgyért is elvállalná a munkát, ha rá van szorulva. Arról ne is beszéljünk, hogy sok munkáltató inkább felvesz inkompetensebb férfiakat, mint nőt, mert már előre fél attól, hogy a nő teherbe esik, akkor min. pár hónapra kiesik a melóból, de inkább 1-2 év, mert ugye a társadalomban még mindig furán néznek, ha nem anyuka, hanem apuka marad otthon a gyerekkel... persze, a munkáltató szemszögét is meg lehet érteni, mert új embert kell felvenni, azt be kell taníttatni, aztán dönteni kell, hogy ha visszajön a nő, akkor melyiktől szabaduljon meg, ha két emberre nincsen keret... ráadásul vannak olyan munkák sajnos, ahol ha 2 évre kiesik vki, akkor vmilyen szinten elavul a szaktudása, hacsak otthon a gyerek mellett nem képzi magát tovább... (pl. jogszabályi változások stb.).
De közben meg lehet, hogy egyes helyeken meg a kompetensebb férfi munkaerő szívja meg, mert felvesznek vkit, aki rosszabb nála, hogy tartsák a kvótát.
Talán ha adókedvezményt adnának a női dolgozókra, vagy ha nem rúgja ki az állapotos nőt...
(mondjuk a felvételis dolgot nem értem, akkor még semmit nem bizonyított a leányzó...)
Azért akit "betolnak" a parlamentbe elhiheted, hogy érdekli a politika. Ez arról szól, hogy a népesség fele nő, és néhány kérdésben nem biztos, hogy az ő érdekükben is megfelelő döntések születnek. (Gondolj például a családon belüli erőszakra, mindig elmondják, hogy csak akkor tudnak csinálni valamit a rendőrök, ha már vér is folyt... Nem mintha férfiak nem kerülhetnének ilyen helyzetbe, csak ez a gyakoribb.)
És sok esetben hiába van ugyanolyan képesítése, képessége, munkamorálja a nőnek, nem őt fogják felvenni, mert elmehet szülni, több szabadságot vesz ki ha megbetegedik a gyerek, stb. Szerintem vicces ezen mennyi ember felháborodik, hogy több, alapvetően szakértőt beültetnének oda, aki véletlenül nő. Miközben mindenki tudja, hogy a Parlamentben a haverok és a haverok haverjai ülnek, és néhánynak még érettségije sincs... De ez csak az én véleményem.
Az más kérdés, hogy az állatorvosi egyetemmel kapcsolatban veled értek egyet, bár én erről nem hallottam, vagy nem tudom mennyire diszkriminálják a nőket. Itthon se véletlen kapnak plusz pontokat a fogyatékos emberek, stb. Ha indokolt, mert annyira nem egyenlő esélyekkel indulnak, akkor nincs bajom vele, de alapvetően mindenki dolgozzon meg a céljaiért.
"nők nem fognak programozni, házakat építeni, halászni,"
Ez viszont nem igaz. Tény, hogy sokkal ritkább. De pl. a mi házunkat apukám és anyukám saját kezükkel is építették, anyukám is. Halászni is biztos van, aki halászik, az egyik legjobb barátnőm meg programozónak tanul.
" a mi házunkat apukám és anyukám saját kezükkel is építették, anyukám is."
-hogy segített téglát adogatni, attól még nem lett kőműves...
"Halászni is biztos van, aki halászik,"
-és vadászik is...turikban ruhákat...
" az egyik legjobb barátnőm meg programozónak tanul."
-s valószínű nem fogja befejezni, de ha mégis, akkor is legfeljebb tesztelő lesz vagy nagyon rossz programozó...
Akkor miért nem férfival fogsz házasodni? Neked is sokkal egyszerűbb lenne, ha nem kéne egy semmihez se értő nővel együtt élned.
Egyébként én eléggé gyanúsnak találom ezt az egyetemi jutalom pontot, tudsz valami forrást mutatni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!