Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A szakmai gyakorlatnak tulajdo...

A szakmai gyakorlatnak tulajdonképpen mi értelme van a felsőoktatásban?

Figyelt kérdés

A legtöbb intézmény egy hetedik féléves blokkban várja el, hogy a hallgató teljesítse a szakmai gyakorlatát, amikor elvileg már minden kurzusa megvan, tehát ténylegesen semmi szükség nem lenne arra, hogy most még egy félévet elvegyenek az életéből, annak fényében meg különösen igaz ez, hogy szakmai tapasztalatnak ezt nem lehet elszámolni, de az igazi pofátlanság számomra az, hogy még van képük levonni a munkáért cserébe egyet az állami félévekből, vagy ha önköltséges valaki, akkor azért kénytelen fizetni, hogy dolgozhasson valahol.

Ezeket figyelembe véve én teljesen feleslegesnek érzem azt a bohóckodást, ami szakmai gyakorlat néven megy, ami viszont igazán rémisztő, hogy terjed, egyre több és több egyetemen előírás ez annak ellenére, hogy csak időpocsékolás.

2015. jan. 13. 21:58
 1/6 anonim ***** válasza:
82%
Én sokat tanultam a gyakorlat alatt, ismerősöket szereztem, kapcsolatokat építettem ki és még a gyakorlat után is visszahívtak dolgozgatni egészen szép pénzekért.
2015. jan. 13. 22:00
 2/6 A kérdező kommentje:

Igen ez az elv, a gyakorlat gyakorlatban meg nem így működik.

Az egyetem elméleti képzést ad, elismerem, hogy vannak olyan szakok, ahol célszerű együttműködni külsős gyakorlati helyekkel, pl. egy járműmérnöknek tényleg célszerű kijárni valamelyik autógyárba "szétnézni", és persze az orvosi vagy tanári pályák esetében mindig szükség is volt "terepen" szerzett gyakorlatra, de teszem azt egy pénzügy és számvitel szakosnak mi a jó fenéért kell? A számok számok a tankönyvben meg egy munkahelyen is, ugyanígy egy mérnökinfósnál tehát inkább akkor az egyetemnek elhelyezkedésben kellene segíteni a hallgatót nem féléves ingyenmunkára kötelezni!

2015. jan. 13. 22:07
 3/6 anonim ***** válasza:
25%
Nálam így működött a gyakorlatban is.
2015. jan. 13. 22:09
 4/6 anonim ***** válasza:
25%
Egy számviteli szakosnak is kell a gyakorlat. Te is írod, hogy az egyetem csak elméletet ad. A tanultak nem egyeznek a gyakorlattal. Ahány cég, annyiféle a számviteli gyakorlata is.
2015. jan. 13. 22:18
 5/6 A kérdező kommentje:

"Ahány cég, annyiféle a számviteli gyakorlata is."

Na épp ez az! Ha valaki nem olyan szerencsés mint az első válaszoló, akkor fél év alatt kiokosítják -jó esetben- az ottani gyakorlatra, aztán útilaput kötnek a talpára, és később ez a tapasztalat teljesen értéktelen lesz másutt!

De én továbbra is azt érzem igazi pofátlanságnak, hogy még fizetni is kell közvetve -tehát fogyó félévekből-, vagy ténylegesen azért, hogy valaki dolgozzon. Ez nonszensz. Ráadásul szerintem az ilyen gyakorlatszerzést meg kellene tudnia oldani az egyetemeknek házon belül is, pl. kémia szakon épp azért van laborgyakorlat, mert nem akarják a hallgatókat csak elméleti tudással utcára tenni. Turizmus-vendéglátáson gyakorló szállodát üzemeltetnek, egyetemi kórházak vannak az orvostanhallgatóknak, tangazdaságok mezőgazdasági területen stb. Erre egy rakás szakon kötelező ez a hetedik féléves már elnézést, de időpocsékolás.

2015. jan. 13. 22:26
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Tulajdonképpen igazad van. Van akinek bejön, és már erre is szép pénzt kap, később pedig felveszik, de a többség nem ilyen szerencsés. Fél évig csicskáztatják, fénymásolás, kávéfőzés, raktározás, stb kulimunka, kb semmit nem tanul a szakmáról, de olyan is van, aki nemhogy fizetêst nem kap, fizet a cêgnek, csak azért, hogy dolgozhasson!
2015. jan. 14. 09:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!