Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért kell mindenkinek borrava...

Miért kell mindenkinek borravalót adni?

Figyelt kérdés

Apám, anyám is néha, meg még pár ismerős mind ilyen.

Nem csak a pincéreknek, de a postásnak, csomagkihozónak, fodrásznak, stb mindnek adnak borravalót, mondván, "mert illik".

Miért illik? Szerintem ez hülyeség. Még a pincéreknek oké, de hogy a fodrásznak, GLS-es embernek, stb....

Aztán mikor megkérdezem tőlük, hogy nekik miért nem ad senki borravalót, ha már ők olyan nagy lelkesen "illikből" adogatnak, akkor meg nagy a csend, meg "az más".

Nem csak náluk, más embereknél is ezt látom. Honnan jön ez a hülye szokás? Eleve senki sem pusziért dolgozik, mindenki kap a munkájáért fizetést, a fodrász sem egy ölelését csinálja meg másnak a haját, a csomagküldő szolgálat sem ingyen hozza ki a csomagot, eleve bent van már a szállítási költség is.

Engem ez azért zavar, mert apám pl mindig rám szól, hogy borravalót is adjak (saját pénzem), aztán ha nem adok, akkor meg elkezdi, hogy micsoda bunkó vagyok, mit gondolnak rólam.

Csak én nem értem ezt? Vagy tényleg "illik" manapság még a WC-s néninek is borravalót adni?

2015. márc. 16. 16:59
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
96%

17-es! Abszolút megértelek és elfogadom amit mondasz.

18-as! Senki se tart pisztolyt a fejedhez, hogy márpedig adj neki vagy véged. :D Mellesleg megjegyzem, ha valakit szívatni akar a postása (van ilyen) az az ajánlottat sem fogja megkapni vagy marhára nem időben. Könnyebb ellopni sajnos mint a közönséges levelet.

19-es! Látom neked nem igazán megy a szövegértelmezés. Ki mondta, hogy kötelező? A munkaadó tehet erről a helyzetről és némely átlagember pótolja, amit nem neki kellene. Aki nem ad az nem ad, nincsen ezzel semmi baj. Jól írod, ez a munkája. Nem kell hörögve tiltakozni, nem kényszer és azzal is egyetértek, hogy elvárni meg hatalmas bunkóság.

A pontozgatás miatt ne fájjon a fejed, látod nekem is 0%-os a hsz-em,de sose érdekelt, ez egy ilyen oldal. :D

20-as! Ilyesmiről hallottam már, ha ilyen helyen dolgoznék komolyan inkább én is visszautasítanám.

Egyébként így a végére polgár pukkasztásként leírom, hogy a testvérem belgyógyász és havi szinten olyan 350-400.000 Forint körül jön össze neki a jajj doktor úr tegye már el ezt a kis pénzecskét-ből. Akkor miről is beszélünk?

2015. márc. 18. 16:59
 22/27 anonim ***** válasza:
78%

Ez a szokás, gesztus.

Sok munkáltató tényleg azért ad kevés fizetést mert tudja hogy az emberek a szolgáltatásért borravalót adnak az alkalmazottnak. Mondják is hogy a fizetés ez ennyi és kész de a borravalóval együtt már tűrhetően keresel.

Ha adsz borravalót akkor jelzed hogy megvagy elégedve a szolgáltatással.

Igaz hogy sok munkakörben eleve nincs borravaló de pl engem festőként sokszor megkínáltak kávéval, üdítővel, volt ahol sütivel is ott ahol dolgoztam pedig ez se volt benne az árban.

Tesóm a dohányboltban napi 200-250ft borravalót kap én meg dolgoztam olyan helyen ahol minden reggel kínáltak kávéval. Ha benzinkúton állsz meg odafelé kávézni akkor az 150-160ft is lehet.

2015. márc. 21. 19:18
 23/27 anonim ***** válasza:
76%
Mert a mi népünk pénzéhes.
2015. márc. 29. 10:42
 24/27 anonim válasza:
100%

Nálunk volt olyan, hogy a 300+ ezer forintos nyílászáró cserénél + több tízezer forintos szerelési díjnál még az apám adott több ezer forintos borravalót is, úgy hogy ő is segített felhozni/levinni az ablakokat... Máig nem értem mire fel... Még az ablakokat is nekünk kellett megpucolni...

A másik felháborító dolog a több tízezer forintos hálapénz az orvosoknak. Mert mi van ha nem adok, legközelebb műhibát követ el és meghalok?

Amúgy én most azon töprengem, hogy ingyenes szállításnál csomagfeladáskor a futárnak adjak-e borravalót vagy sem? Mert én nem fizetek semmit, csak átadom a csomagot...

Ha nehéz, inkább 2 emberes csomag lenne akkor adnék vagy 200Ft-ot, de így szerintem nem várja el ő sem. Fura lenne pénzt adni a markába, mert nem visszajáróról van szó. Szerintetek?

2015. márc. 31. 13:45
 25/27 anonim ***** válasza:
38%

Én beszéltem olyannal,aki 60K forintot kap pizzafutárként. Elég testes. Autóval jár. Szeret vezetni. A benzint magának kell vennie,és saját mag kell biztosítsa a járműt is a kiszálláshoz. Azt mondja 300-500 forintot is adnak borravalóként drágább pizzáknál.

Azt gondolom,hogy többen,vagy pénzesebbek rendelik azokat a darabokat. Bár ez 3 éve volt már. Azóta változhatott a helyzet. És másik kérdés,hogy milyen környéken szállít ki az ember. Környéktől függően lehetnek eltérő nagyságú fizetések. Elvégre drága kerületekben nem fog 100K forintos fizetés mellett vki pizzát rendelni. Max ha többen élnek,és összedobják a cuccost.

Van elég ember így is,aki 10-15K forintból eszik egész hónapban. Ők nem rendelnek eleve,mert nemigen tehetik meg.

A tehetősebbek,akik többet áldozhatnak,és nem otthon készítik a finomságot azok sem biztos,hogy szívesen adnának,mert mehet az jobb helyre is,de van aki ennek ellenére ad egy két százast,ha már rendelt.

Azoktól bunkóság,akik megtehetik,és nem adnak. Megértem,hogy kevesebbet,ha rendszeresen rendel,de alkalmanként belefér.

Megint vannak,akik nincsenek tisztában vele,vagy másképp vélik,hogy 300 forintot bunkóság és parasztság 10 meg 5 forintosokból fizetni. Főleg ha borravaló.

Pénzfüggő a dolog sok esetben. De vannak akik simán csak nem adnak.

Az illető mondta,hogy alkalmanként akad,akivel vált néhány szót. De a túlnyomó része a munkának oda vissza köszönésekből áll és átvételből.

Szóval szívás szegényebb környéken dolgozni,vagy sóher vevőkkel találkozni,akik megtehetnék,de mégsem alapon zárják a pénztárcát szorosan a hónuk alá.

Van alapja,hogy a szolgáltatónak kellene fizetést emelni,de akkor ki venne pizzát? Mivel az árakat is növelni kellene,és nagy a konkurencia,ezért ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen a vállalkozás veszteségesbe futtatása nélkül.

Az viszont tény,hogy aki rendszeresen zárva tartja a pénztárcáját azt meggyalogoltatnám a pizzájáért ne hízzon el túlságosan.

Vannak kedves vásárlók,akik nem kellemetlen szokásként gondolnak a borravaló adására,hanem megköszönik vele a munkát.

Az is tény,hogy régebben több borravalót osztogattak. Manapság viszont több dolog van,amit meg akar venni az ember és ott spórol,ahol nem szégyell.

Anyám még kiskoromban azt mondta azért szokás és illik borravalót adni,mert alacsony a fizetésük,és ez kiegésziti röhejesen alacsonyról alacsonyra.

Persze nem ezekkel a szavakkal.

Eddig pl én sem tudtam,hogy küldöncöknek szokás pénzt adni borravalóként. Postásról sem hallottam. Azt hittem csupán a vendéglátói iparra korlátozódik a dolog.

Emellett hallottam már,hogy papnak szoktak adni keresztelőre,temetésre,elsőáldozásra,bérmálásra,és további ilyen nagyobb rendezvényekre,ha lehet annak nevezni.

Hallottam már,hogy volt pap,aki 50 ezer forintos jatton is megsértődött keresztelőre. De ez emberfüggő. Van aki elvárja a nagyobb összegeket,és van aki a jelképes összegekkel is megelégszik,vagy nem igényli egyáltalán. De tény,hogy a papok sem fürödnek vajban. Bár itt Szlovákiában egy átlag lakást is kapnak a papok a szolgálati helyen,és egy autót. Itt is olcsóbb sokat látott elterjedt darabra kell gondolni,de tény,hogy a fizetés kiegészítésnek jól jön ott is.

Mellesleg Budapest a legdrágább város MO-n. Elvárható a borravaló,ha már rendelsz és házhoz is viszik. Képzeljétek. Sokan azért vannak abban a szakmában,mert máshol nem találtak helyet. Hogy milyen okból az megint más kérdés. Aki megérdemli a munkáját,vagy álommunka számára,az maradjon is ott. És hogy enni azért kell vmiből,az is biztos. Ha nem is boldogul a pénzéből,de legalább jobban mint a semmiből. Kibúvót ennek ellenére lehet keresni továbbra is. És egyétek jóízűen a pizzátokat,ha nem volt időtök 30 percet rááldozni a készítésére,és arra,hogy megháláld az időspórolást,amit jelent a pizzafutár!

2015. júl. 21. 00:44
 26/27 anonim ***** válasza:
38%

"senki sem pusziért dolgozik, mindenki kap a munkájáért fizetést, a fodrász sem egy ölelését csinálja meg másnak a haját"

Aki ilyen borravalós helyen dolgozik, annak a fizetésébe általában belekalkulálják azt is, hogy borravalót fog kapni. Tehát jóval kevesebbet kap, mint egyébként kapna, és az ételek, szolgáltatások stb. is olcsóbbak, mint egyébként lennének - ennek alternatívája, hogy felszolgálják a szervizdíjat, és az abból befolyó plusz pénzből tudnak normális fizetést fizetni az alkalmazottaknak. Szokás kérdése az egész, hogy melyik csatornán jut el a pénz az alkalmazotthoz.

Magyarországon van minimálbér, tehát valamilyen bért egy pincér is kap, de olyan helyen, ahol nincs minimálbér - pl. arab országokban - ott sokszor konkrétan olyan a rendszer, hogy ingyen dolgoznak az emberek az ilyen helyeken, és semmi más bevételük nincsen, csak a borravaló (azaz a baksis). Sőt olyan hely is van, ahol az emberek maguk fizetnek, hogy ott dolgozhassanak a baksisért.

Na az ilyen helyeken nagyon szokták szeretni, amikor a nagyeszű európai turista elmagyarázza nekik, hogy ő nem ad borravalót, mert az milyen gáz szokás már.

Egyébként az tényleg egy idiótaság, amit a kérdező ír, hogy valaki úgy érzi, "illik" borravalót adni. Ha viszont nincs ilyen tévképzeted, akkor nagyon is hasznos rendszer ez, hiszen büntetni vagy jutalmazni tudod a fószert a szolgáltatásért. Pl. ha bunkó a pincér, nem adsz neki borravalót, ő meg néhány ilyen eset után jó eséllyel elgondolkozik, hogy talán kedvesebbnek kéne lenni, és akkor nem kopna fel az álla.

2015. júl. 21. 00:54
 27/27 anonim válasza:
Bunkó vendéglátosnak,futarnak ne,mi se szoktunk olyankor nem véletlenül:) A többinek mehet,de amúgy már ez nekem is eszembe jutott ez a dolog.
2022. aug. 29. 18:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!