Mi az összefüggés a Boldogság, Boldogtalanság, öröm és a bánat közt?
Amikor meghalt a Nagymamám kimondhatatlanul boldogtalan voltam és egyben boldog is, mert ott lehettem amikor elment, és foghattam a kezét. Örültem, hogy ilyen szép kort élt meg, és nagyon bánatos voltam, hogy az utolsó nagyszülőm is itthagyott bennünket.
Hát valami ilyesmi volt nekem, mikor ez a 4 érzés egyszerre kerített hatalmába.
Egyik nélkül nem létezik a másik.Amikor az örömről beszélsz , viszonyítasz a" bánathoz képest".
Mi emberek többnyire mindent kettéválasztunk , megosztunk.
Nézd a sírást , és a nevetést. Valójában egy tőből fakad. Mégis kettéválasztjuk , és azt mondjuk , hogy a sírás az "rossz" , a nevetés az "jó".
Nem tudom, hogy voltál e már úgy , hogy úgy istenigazából átadtad magad a nevetésnek, vagy éppen a sírásnak.Ilyenkor előfordulhat, hogy egyik pillanatról a másikra átfordulhat a nevetés sírásba, vagy a sírás nevetésbe, oda vissza és akár többször is egymásután.
Én már voltam így, és ilyenkor az ember valójában nem érzi azt, hogy az egyik jobb lenne a másiknál.Úgyis mondhatnám talán, hogy ilyenkor az ember "egységben van", nem osztja meg a dolgokat.Ilyenkor valamilyen mély békét is érzek magamban valahol.
Aki ezt még nem élte meg, és ilyet hall bizonyára azt gondolhatja , hogy megbolondultam.:)
Nagyon nehéz ezt szavak szintjén megmagyarázni.
Nézzünk egy másik példát?
Eleve tisztában kell lennünk , hogy a felszínen éljük az életünket.Van egy "felszínesebb "énünk, és van egy "mélyebb énünk". A "mélyebb énünkben" nincs különválasztva öröm-bánat, szép-csúnya.
A felszínen megosztunk mindent.
Pl. Nézel egy viruló gyönyörű szép rózsát , és azt mondod, hogy "milyen szép". Ránézel egy elhervadt széttaposott virágra , azt mondod, hogy hát "ez csúnya".
Így látjuk a "felszínes énünkkel" a világot.
Ha a "mélyebb énünkkel" , látunk rá a dolgokra , akkor ott nincs szép , és nincs csúnya . A felszínen persze megmarad a csúnya , és a szép, de a "mélyebb rálátásunkkal a "csúnyában" valami olyat látunk meg amit a felszínes énünk képtelen meglátni.
A " mélyebb énünk" akár egy korhadó fában is képes meglátni valami csodálatosat.
Ha felszínesen , (megosztva) nézünk valamit akkor többnyire csak a szemünkkel érzékeljük a dolgokat. Ha viszont "mélyebb énünkkel" szemléljük a környezetünket akkor nem csak a szemünkkel látunk, hanem van valami jóval mélyebb "érzék" amivel másképp érzékeljük a világot.A "szépet , és a "csúnyát is.
No persze megint csak azt mondhatom, ha ezt nem tapasztaltad meg legalább egyszer, akkor nagyon nehéz , szinte lehetetlen ezt megérteni.No és ez nem az elmeszintű megértésen múlik.Azt hiszem , hogy ezt pusztán csak az elménkkel képtelenség megérteni. Körül lehet írni, Lehet utalni rá, de valójában maga a megtapasztalás szükséges a megértéshez.
Ez egy kicsit olyan mintha valakik állandóan két dimenziós világban élnének , majd valaki közülük egy pillanatra "átruccanna " a harmadik dimenzióba, és amint újra visszatér a kétdimenziós világba , elkezdene mesélni, arról, hogy mit érzékelt a harmadik dimenzióban.Ha azt mondaná, hogy "gyerekek" ott nem csak jobbra -balra, előre -hátra lehet közlekedni , hanem fel-és le is.Nem értenék, hogy mit jelent az a fel, és le irány mert még nem tapasztalták. Egy regényt írhatna arról hogy milyen érzés a három dimenzió, akkor sem értenék meg. Viszont ha csak egy pillanatra "átcsusszannának" a három dimenziós térbe azonnal megértenék hogy miről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!