Miért hiszik sokan azt, hogy csak azért, mert valaki introvertált, akkor az automatikusan egy rejtett zseni?
Sokszor tapasztalom a környezetemben (ami azért magába foglal átlag. félezer embert), hogy a szűkszavúak azok biztos a fejükben hatalmas dolgokat visznek végbe és ők a jövő Einsteinjei. Ez az egyik véglet, a másik meg az, amikor automatikusan hülyének nézik, de most maradjunk a zseninél. Felteszem azt hiszik, hogy egy introvertált csak a tanulásnak vagy a munkájának él és már tökélyre fejlesztette, vagy éppen fejleszti azt az adott szakterületet, ami őt érdekli és egész egyszerűen azért nem beszél sokat, mert olyan poézisekkel tudná csak kifejezné magát, amit az átlag úgyse értene. Ez már olyan erősen él a köztudatban, hogy maguk az introvertáltak is kezdik azt hinni (tudom, mert évekig az voltam), hogy ők tényleg valamiféle übermensch fénylények, akik fényéveket vernek szellemileg a többiekre.
Az igazság pofonegyszerű: az erősen introvertált emberek nagy része, tehát durván 95 százaléka, a volt énemet is beleszámolva, egy teljesen átlagos figura, aki csupán nem szereti járatni a száját. Nem a rák ellenszerén, vagy az űrutazás fejlesztésén törik a fejüket, hanem egész egyszerűen nem érzik szükségét a felesleges szájtépésnek. Akik Heisenbergeknek (nem a Breaking Bad droggyárosára gondolok) hiszik az introvertáltakat azok valószínűleg a sevant autistákkal keverik össze őket, akik dacára a mélységesen introvertált személyiségüknek lenyűgöző szellemi képességekről tettek tanúbizonyságot.
Először is: A legtöbb (talán minden) zseni introvertált. Ettől még nem lesz minden introvertált zseni is, ebben igazad van.
Másodszor: Az introvertáltak többet vannak egyedül, jobban el tudnak merülni a saját gondolataikban, ezért általában magasabb szellemi és intellektuális szinten vannak mint az extrovertáltak. Ha nem is minden introvertáltra igaz ez, azért elég sokra igen.
Mért kéne feltétlenül egy introvertáltnak vagy bárkinek másokkal megbeszélni a gondolotait, főleg olyanokkal, akik nem is értenek az adott témához? Valószínűleg épp eleget olvas az illető az adott témához értőktől, akik mind máshogy gondolkodnak, és épp ezért összetett rálátást tud kialakítani. Szerintem csak arról van szó, hogy a felületes emberek nem bírják elviselni, ha valaki jobban ért valamihez, mint ők, és tipikusan ők azok, akik ezért mindenbe belekontárkodnak, pedig igazán sose mélyedtek el semmilyen témában ahhoz, hogy legyen valami biztos alapjuk.
Amúgy meg semmi baj az extrovertáltakkal, de egy ember nem bújhat ki a bőréből. Kedves kérdező, ha te valóban introvertált voltál, akkor az is vagy, legfeljebb próbálod elnyomni magadban. Bár én sose értettem, mért jó, ha a társadalom elvárásai miatt valaki még a személyiségét is megtagadja, de te tudod.
Utolsó, én vagyok az előtted hozzászóló, és szerintem nem ennyire egyértelmű a dolog, nem osztható fel a világ introvertáltak és extrovertáltak csoportjára. Én pl. mindig is könnyen barátkoztam, ahová járok egyetemre sokakat ismerek, szeretek humorizálni, nevetni, időnként nagyhangú is tudok lenni, de nem bunkó módon. Ugyanakkor szeretek egyedül lenni, olvasni, verseket írni, és megőrülnék, ha pl. nem lenne egy saját szobám, ahová vissza lehet vonulni. Imádok koncertekre, fesztiválokra járni (ahol van más is, pl. zene, nem csak a sima ivászat), de utálok alkoholtól hányós bulikba menni. Szóval nem hiszem, hogy a dolog fekete-fehér.
Az olvasásról amit mondtál, abban teljesen igazad van, de hadd idézzek a Good Will Huntingból: "Én is olvastam a Twist Olivert, de nem tudom, milyen árvának lenni." by Robin Williams
5-ös hozzászóló:
Abban igazad van, hogy a dolog nem fekete-fehér. Abban is, hogy az életet meg kell élni, nem csak olvasni róla pl. De én nem erről beszéltem. A vita arról szólt, hogy valaki a gondolatait megbeszéli-e másokkal, meg kell-e beszélnie. Szerintem nem baj, ha nem. Ha pl. engem az animék érdekelnek, de a többség szerint az egy ratyi szar, akkor nyilván nincs sok értelme beszélni velük erről. Inkább olvasni érdemes olyanokat, akik írnak róla, vagy akár beszélni olyanokkal, de ez nyilván nehezebb, hisz viszonylag kevés embert érdekel a téma, tehát nem biztos, hogy talál ilyet a közelében az ember. Erről volt szó, nem arról, hogy az élettől el kell zárkózni.
6-os hozzászóló:
Nekem semmi bajom azzal, ha valaki extrovertált, vagy bármilyen. A bajom azzal van, ha valaki nem ért egy témához (lehet akár az anime is), nem ásta bele magát egyáltalán, csak felszínesen foglalkozott vele, de véleménye az természetesen nagyon van róla. Engedtessék meg nekem, hogy ha ezt látom, akkor azt mondjam, felesleges vele beszélni a témáról. És ilyen értelemben, az emberek jelentős részével, akiket semmilyen téma nem érdekel mélyebben, nem érdemes beszélni egy adott témáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!