Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mi választja el az intelligens...

Mi választja el az intelligens megjegyzést az okoskodástól? (példával)

Figyelt kérdés

Pl. ha elmegyünk egy épület előtt és az egyik személy megjegyzi, hogy milyen szép és hogy XY építtette 1889-ben, az okoskodásnak számít vagy csak egy intelligens megnyilvánulás? Esetleg ha egy amerikai filmben a Szabadság-szobrot mutatják és az illető megemlíti, hogy ki építtette és hogyan került Amerikába? Ilyen és hasonló példákra gondoltam.

A válaszokat köszönöm!

2014. okt. 30. 15:03
 1/6 anonim ***** válasza:
47%
A külömbseg szerintem az,hogy erdekel e valakit a megjegyzes.Ha pl.2ember beszelget valamiröl es egy harmadik odamegy es elmondja a velemenyet-az okoskodas.Ha egy tarsasagban kerdeznek valamit es egy illetö tudja a valaszt,akkor az intelligens megjegyzes.
2014. okt. 30. 15:13
 2/6 anonim ***** válasza:

Szerintem; okoskodásnál az érvelés rendszerében van a különbség. Az okoskodó - általában - szlogenekkel hadakozik, de nem tudja alátámasztani logikus érveléssel a mondandóját; ergo nem vitaképes.

Aki felesleges időpontban felesleges információkkal traktálja az egyáltalán nem érdeklődő környezetét, az... bolond? :)

2014. okt. 30. 15:22
 3/6 anonim ***** válasza:
Szerintem is attól függ, hogy a társaság mennyire befogadó rá. Pl. egy romantikus séta alkalmával a parkban nem sorolom fel a virágok latin nevét. Meg lehet kérdezni, hogy érdekli-e a másikat, és csak akkor felolvasni a nagylexikont, ha igent mond. Más, ha egy érdekesség jut eszedbe, és lelkesen elmeséled, és más évszámokat sorolni.
2014. okt. 30. 15:23
 4/6 anonim ***** válasza:

Szerintem az intelligens megjegyzés az, ami nagyon pontosan illik egy bizonyos helyre a beszélgetésben.

Minden más "mellékes" megjegyzés okoskodásnak számít.

2014. okt. 30. 17:28
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

én arra gondoltam elsőként, hogy az elhangzó információ ismertségétől függ. Szóval ha olyasmiről van szó, amit mindenki tanult általános iskolában, vagy középiskolában, vagy nagyon közismert tény, és valaki mégis előadja, akkor az okoskodás. Amikor úgy közöl valamit, hogy téged közben ostobának néz.

Az intelligens meg az, ami tényleg érdekesség, különlegesség, és azért mondják, mert izgalmas ténynek tartják és nem azért, hogy kioktassanak.

2014. okt. 30. 18:23
 6/6 anonim ***** válasza:

Elég baj, hogy az általános emberi gondolkodás szerint bármiféle információközlés, ami érdekes, az nem okoskodás. Legszorosabb baráti körömben is csak akkor szabad valamibe beleütnöm az orromat, ha kikérik a véleményemet, és ez nincs jól így. A barátoknak hadd mondjam el egy emberi kapcsolatokkal kapcsolatos álláspontomat, miért jó, ha eltitkolom?

Ha konkrét, tárgyi dolgokról van szó, akkor az adott szituációban nem kéne elhallgatnunk azért az okosságot, mert félünk, hogy leteremtenek. Ha épp a Szabadság-szobrot nézzük, akkor arról fogom osztani az észt, mert arról beszélgetünk.

És hiába kérdezel meg bárkit, hogy zavarja-e ez vagy az, ez manapság nem így működik. Gyakran keresünk ürügyet a másik furcsaságának meghomlokráncolására, és amúgy sem mondanánk szemtől szembe, hogy nem érdekel.

2014. okt. 30. 18:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!