Miért fáj az valakinek, ha én megtartom a Halloween -t?
".... inkább a pénz, hatalom és manipuláció hármassal illetném az egészet."
Nem kellene keverni a vallást és az egyházat.
Az 1500-as években a Medicieket bekönyökölték az itáliai bankárok a pápaságba, és onna kezdve végleg a pénzhatalom markába került Európa spirituális központja. Búcsúcédulák és a brutális gyarmatosítás finanszírozása...
Végül a reformáció sem segített igazán a katolkus egyházon.
Könyvtárak vannak teleírva ezekkel.
De ez még mindig nem jelenti azt, hogy az eredeti és tiszta kereszténység eszméi nem élnek tovább az egyszerű emberekben.
Igaz, vannak, akiet zavar a "szeretetvallás" által felállított erkölcsi rendszer, és nem szeretnek széhyenkezni a morális kérdőjelekkel övezett haszoelvűséggel összeharácsolt vagyonok miatt...
Ezért szeretik összemosni a keresztény eszméket az egyház korrupt hivatalnokaival.
"...szóval akár még egy kelta ünnephez is több közünk lehet, mint egy idegen gyökerű keresztényhez..."
A kereszténység nem idegen gyökerű.
Európában pontosan azért válhatott pár száz év alatt egyetemes vallássá a kereszténység, mert szinte hézagmentesen illeszkedett a már meglévő hagyományokra.
Az ősi Istenanya szerepét átvette Szűz Mária, és ezért van tele Európa "Miasszonyunk" templomokkal, amelyek az ősi templomokra lettek építve.
A lényeg, hogy az EREDETI ÉRTÉKEK folytatódnak a Jézusi tanításokban, és ez eltartott egészen a Felvilágosodásig, amikor szinte végzetes csapást mért a "tiszta ész" a keresztény értékekre, és megkezdődőtt a világot a tönk szélére lökő profithajszolás.
"Nem kellene keverni a vallást és az egyházat."
nem, persze. tudom, hogy a kereszténység hordoz magában értékeket. csakhogy a történelem azt mutatta, hogy ha ez a vallás valahol kibontakozik, ott mindig lesz egy olyan réteg, ami fegyverként tekint rá és kihasználja az emberek "jámborságát", "bűntudatát" és hatalmat, elnyomást, profitot próbál belőle kovácsolni. a kommunizmust sem annak szánták eredetileg, mint ami lett belőle.
a mai keresztény világot is az álszent, pedofilmosdató, luxusban tengődő egyház irányítja. a legtöbb birkának sajnos iránymutatás minden szava. ami azt mutatja, nem jutott el az emberekhez a vallás veleje, hisz akkor nem lenne létjogosultsága egy ilyen korrupt szervnek. tehát, valami nem működik.
"nem szeretnek széhyenkezni a morális kérdőjelekkel övezett haszoelvűséggel összeharácsolt vagyonok miatt..."
nem tudom, hogy érted ezt pontosan. nem valószínű, hogy ez volt a problémájuk a kereszténységgel, mondjuk a törzseknek István idejében. a legnagyobb pogányüldözések, és pogányok elleni ikonoklazmus korában.
"Európában pontosan azért válhatott pár száz év alatt egyetemes vallássá a kereszténység, mert szinte hézagmentesen illeszkedett a már meglévő hagyományokra."
azért válhatott egyetemes vallássá, mert brutálisan erőszakos térítések folytak. a hézagokat befoltozták. olyan erős hitvilággal rendelkező népeknél, mint pl a skandinávok, felégették az utolsó pogány templomot is, aki pedig nem akart "megtérni", abból elrettentő példa lett. titokban jegyezték le azokat, amiket ma tudunk a skandináv mitológiáról és amiket olvashatunk az Eddákban. Márpedig az ő hitviláguk aztán semmit nem tudott kezdeni a keresztény tanokkal, ég és föld a kettő. nem mintha mi azért vettük volna fel, mert olyannyira azonosulni lehetett volna vele, hanem mert gazdaságilag előnyös lépés volt.
"Az ősi Istenanya szerepét átvette Szűz Mária"
ez már nagyon nem egzakt, mivel kevesebbet hagytak meg a magyar mitológiából mint az vállalható. a magyar "boldogasszony", melyre ráhúzták később a szűz máriát, egy pogány, sámánisztikus anyakép volt, mivel ez a hitrendszer erősen matriarchális jellegű. és habár volt egyfajta főistenség, a "felső világ lényeibe" több istenség is tartozott, pl "szélanya", hold, napistenség, így még csak az sem jelenthető ki, hogy az ősvallásunk akár monoteista lett volna.
a világfa, annak szintjei, a lények (tündérek, boszorkány, sárkány, lidérc, manó), a totemikus állatok, a rovásírás, inkább a skandináv hitvilággal mutat meglepően sok közös vonást, mintsem a kereszténységgel. márpedig ezek elég erősen ellentmondásos hitrendszerek.
a profithajszolás meg sajnos az erősen keresztényi időktől sem voltak idegenek. amit bizonyos köröknek nélkülözniük kellett, azt mások megkapták.
Figyelj, én egy liberális világnézetű ember vagyok. Ami azt jelenti, hogy nem érdekel, hogy ki szereti a halloweent, meg a többi ünnepet és ki nem. Szerintem mindenkinek így kellene felfognia a dolgokat. Miért zavar valakit az amit csinálok, ha nincs az embertársaim kárára? Egyébként én nem vagyok halloween ellenes- bár tegyük hozzá az eredeti kelta kultusz nem épp tisztelni való, nézz utánna ;).
Az, amit bírok ebben az egészben, hogy a gyerekek beöltöznek és boldogok. Kikapcsolódnak, barátkoznak és nem a számítógép előtt ülnek. A fiatalok meg buliznak :)
DE!!! Nem szabad megfeledkezni a mindenszentekről, meg a halottak napjáról. Kimenni a temetőbe és megemlékezni a halott családtagjainkról, barátainkról. Számomra ez is fontos :) Ja és egyébként a halloween-t, mindenszenteket és a halottak napját is meg lehet tartani gond nélkül, mert:
Október 31 - Halloween
November 1 - Mindenszentek
November 2 - Halottak napja
;)
Egyébként 20 éves vagyok
"Az, amit bírok ebben az egészben, hogy a gyerekek beöltöznek és boldogok."
Ezzel nincs is semmi baj.
Hanem az arányokkal.
Menj be egy gyerekkönyvesboltba.
Tele van szellemes, szörnyes, kalózos, csontvázas, boszorkányos könyvekkel. Itt még "aranyosak" ezek a könyvek. Aztán menj be egy, a felnőttebbeknek szóló képregényboltba... itt már ezek kevésbé aranyosak... Dől a vér mindenhonnan.
A gond az, hogy a Halloween behozza a halálkultuszt a mindennapokba.
Olyan "aranyosan".
És kialkul a "gótikus" divat... eleinte csak festett vérrel, de később valamelyik sátánista társaság megmutatja nekik a "tuti" dolgokat is.
Azután nézd meg, hogy egy átlagos fiatal, mielőtt 18 éves lesz, legalább egymilló embert öl meg a számítógépén... egyelőre csak virtuálisan.
De már jelentkezhetnek drón pilótának, ahol videojáték-szinten gyilkolhatnak igazi embereket.
Szóval szerintem a halálnak megvan a pontos helye az emberi kultúrában, és nem kellene piszkálni, mert valóban beköltözik a mindennapjainkba.
És ha valóban mindennapossá válik a jelenléte, akkor megint lesznek akik majd mézeskalács házikókba csalogatják a gyerekeket, hogy felhizlalják őket és zsírjukat töklámpásban égetik, hogy elijesszék a rosz szellemeket...
"...ott mindig lesz egy olyan réteg, ami fegyverként tekint rá és kihasználja az emberek "jámborságát", "bűntudatát"..."
Így van...
Ezért nem kell kiönteni a mosdóvízzel a gyereket is, hanem ezt a réteget kell azonosítani, és megtartani azokat az értékeket, amelyeket a kereszténség hordoz.
Egyébként a "jámbor" hívők mindig is hordorrák ezeket.
Vallás nélkül a tömegek sokkal kiszolgáltatottabbak, például Való Világnak, ami azt "tanítja" hogy azonnall elégítsék ki állati szintű ösztöneiket, meg a Halloween szerű áramlatoknak, amelyek becempészik a halálkuktuszt a modern kultúrába.
Ami a brutálitan erőszakos térítéseket illeti, az nyilvánvaló hazugság.
Kezdve a Római Birodalomtól, ahol iparszerűen irtották a kereszténységet, mégis úgy elterjedt, hogy állavallássá tették. És utána se volt erőszakos térítés sehol.
Erőszak inkább csak a reformáció idején volt, de ott se vallási ellentétek voltak, hanem a Fuggerek és a Mediciek próbálták meg felosztani maguk között Európát, és a vallást használták fel ködösítésnek.
Ami meg Szent István "térítését" illeti, az elsősorban a habsburgok műve, hogy azokat a pusztításokat amiket okoztak, megpróbálják a régi királyokra tolni.
Ebbe az áramlatba tartozik a királyi palota eltüntetése, a finnugor elmélet kitalálása, a hun kapcsolat tagadása, meg a többi.
A magyarok egy szkíta-keresztény vallással érkeztek, amelyik NEM tartalmazta az Ószövetséget, de lényegében Krisztus tanításain alapult. Mivel a keresztény vallás türelmes vallás, be tudta illeszteni a Boldogasszony kultuszt és a sámánokat is. Szent István csak beillesztett néhány újabb elemet a magyarok vallásába.
A halált és az erőszakot az Ószövetség jelenti a Bibliában, és sajnos a Mediciek óta ez lett a hangsúlyosabb.
Figyelj, én sátánista szertartásokra gondolok a halloween-ezés alatt. Persze tudom, sajnos ilyen is van :( Pár különc azt hiszi ez jó móka, meg a szellemidézés. Én ezeket elítélem, és nem csinálom. Az ilyesmit tényleg jobb elkerülni. Egyébként a halloween is csak egy üzlet, szerintem a pénz miatt van felfújva, nem a halálkultusz terjesztése végett.
Halloween-ezni úgy szoktam, hogy faragok ki töklámpást, meg esetleg jelmezes buli :) Egyébként hívő vagyok és mindenszentekkor a temetőbe is mindig kimehyek. Annak is megvan a maga varázsa. Gyönyörű a sötétben világító lámpások erdeje a sírokon *…* :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!