Nálunk 3 volt a családba. Sztem jó név. Minden névvel lehet fura szót alkotni (Végh Béla). Szóval szerintem ez ne legyen meghatározó, volt olyan pali akinek gyűrött volt az arca... szal duci volt de nem kerek őt pl kalács képűnek hívtuk...
Erős, markáns férfinév. IV. Bélánk vakon is benépesítette és újra össze rakta az országot, hogy legyen valami jó is róluk.
1. Béka. Arról pedig a királyfi, aki lett a békából, amikor a királylány megcsókolta.
2. Béla, régi barátom. Soha semmi bajom nem volt a nevével.
3. A négy magyar király, akit mind Bélának hívtak.
4. IV. Béla, aki a tatárjárás után teleépíttette várakkal Nagy-Magyarországot. (Az már a Habsburgok műve volt, hogy a kuruc-kor végén, II. Rákóczi Ferenc szabadságharca elárulása után (a fejedelem külföldön járt segítségért, amikor az árulók itthon "békét kötöttek" a labancokkal) - a kurucok védő "fészkeit", a magyar várakat leromboltatták...)
5. "Még él a méla Béla", idézet, de nem jut eszembe, kinek a verséből.
6. "bélás", mert úgy emlékszem, így nevezték egy időben a kétforintost, amit az utcán megállított gyerekektől "modern-kori" utonállók "leimoltak".
7. Tóth Béla karnagy, akiből egy időben kettő is volt, a két budapesti (műszaki) egyetem két énekkarát vezették. Én a "hosszú" Tóth Béla karnagynál énekeltem, - mindnyájan nagyon szerettük. Nagyszerű művész volt...
8. Kárpáti Abellino, aki jobb is, hogy inkább a nevével is külföldieskedett, Jókai két regénye negatív alakjaként, és így nem kell ugyanúgy nevezni, mint a világhírű zeneszerzőnket, Bartók Bélát.
stb.
I. Béla magyar király (uralkodott: 1060-1063)
II. Béla ("Vak Béla") király (1131-1141)
III. Béla király (1172-1196))
IV. Béla király (1235-1270) uralkodása alatt volt az 1241-1242 évi tatárjárás, amely elől a király és kísérete osztrák földre menekült, ahol Frigyes herceg elkobozta minden kincsét, majd betört Magyarországra, elfoglalt három vármegyét, és ugyanolyan kegyetlen pusztítást végzett a nyugati országrészben, mint a tatárok a keleti országrészben! IV. Béla csak évekkel később tudta visszafoglalni a három nyugati vármegyénket, de abban a háborúban Frigyes "otthagyta a fogát". Rendhagyónak számít, hogy IV. Béla királyunk hosszú életet élt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!