Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan lehet leszoktatni...

Hogyan lehet leszoktatni magunkat az érzékenységről?

Figyelt kérdés

réjöttem nem önmarcangolás és lelkizés visz előre, hanem az, ha konfliktushelyzetbe kerülünk, hogy ne vegyük fel a sérelmeket. gyúrhatom én a lelkem, ostorozhatom magam, hogy miben kéne még megváltoznom, hogy ez a helyzet ne alakuljon ki, vagy hogy jobban tudjam kezelni, de sokra nem jutok vele, amig nem tanulom meg kizárni a negativ érzelmeket.

a konfliktusokat nem lehet elkerülni, mert mindenhol vannak olyan emberek akik belénk kötnek, vagy nem vagyunk szimpatikusak nekik.

de hogy lehet kiképezni magunkat, hogy ne legyünk érzékenyek, és ne vegyük fel a negativ hatásokat? hogy?

2014. jún. 11. 09:03
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Én is sokáig kerestem a válaszokat, nem az a fontos, hogy megtaláld a választ, hanem, hogy helyt tudj állni.
2014. jún. 11. 10:46
 12/14 anonim ***** válasza:

Én szeretek érzékeny lenni, és örülök, hogy ilyen vagyok. Szerintem az érzelmek fontos dolgok, és ha valakinek erős emóciói vannak, az sokkal jobban tudja megélni az életet, és mélyebben tudja átélni a szép dolgokat, a különös hangulatokat. Rám sokszor hat egy zene, vers, színdarab, könyv katartikusan, és ez hatalmas kincs, nem adnám oda semmi pénzért.

Igaz, a bántás is jobban megérinti, mint mást, de valamit valamiért.

Az én szüleim is állandóan szapultak, emiatt először szociális fóbiám, majd depresszióm lett, de ma már túl vagyok ezeken, és szabadon örülhetek az életnek.

Én nem azért szoktam jó lenni, hogy cserébe viszonzást várjak, hanem pusztán azért, mert jólesik, mert én így érzem jól magam. Ha valaki nem hasonlóan reagál válaszul, azzal nem foglalkozom, nem dühöngök rajta, elfogadom, hogy ő ilyen, és kész. Persze én is vissza tudok vágni, ha kell, és meg kell védenem magam, de nem szoktam bosszún törni a fejem, és hurcolászni a sérelmeket. Van egy lelki egyensúlyom, amiből nem hagyom magam kibillenteni, és ez sokszor sokkal dühítőbb az engem bántani akaró embereknek, mintha visszafeleselnék nekik, vagy az ő szintjükön válaszolnék a piszkálódásaikra.

Én amellett, hogy érzékeny vagyok, ki tudom szűrni, hogy kitől fogadjak el kritikát (a jót sem fogadom el mindenkiktől, nem csak a rombolót), nem vagyok befolyásolható, tudok nemet mondani, meg tudom védeni magam, nem akarok megfelelni másoknak, nem szoktam magyarázkodni – bár korábban ez mind talán nem volt rólam elmondató.

És még egy, merni kell gyerekesnek lenni. Az érzékenység és a gyerekesség közel állnak egymáshoz. Én minél idősebb leszek, annál jobban fel merem ezt vállalni. Korábban szégyelltem magamban ezt a dolgot, és mások előtt is titkoltam, de rájöttem, hogy nem kell, mert hatalmas belső szabadságot ad, és mondhatom, hogy azóta élek igazán, amióta ezt nem nyomom el magamban.

2014. jún. 11. 16:40
 13/14 anonim ***** válasza:

Te jó Isten!Így viselkedett anyukád és te még csodálkozol, hogy érzékeny vagy??Az a csoda, hogy csak ennyi a bajod.

Ne haragudj, de egy anyának nagyon butának, vagy érzéketlennek kell lennie, ha csak így képes kifejteni az "építő szándékú" kritikáját.Nem sok olyan gyerek van, akiből az ilyen szülői szavak a legjobbat hozzák ki.Képes porig rombolni minden önbizalmat.

Az önbizalmadat kell újra építgetni, akkor majd tudod kezelni az érzékenységed is.

2014. jún. 11. 17:03
 14/14 A kérdező kommentje:

ezt én se értettem sose. próbáltam vele beszélni erről, de egyszerűen nem befogadóképes a témára. és folytatja ugyanezt. feladtam hogy ezen tudok már változtatni nála. csodálkozik hogy ingerlékeny vagyok vele, és nem tolerálok semmilyen kritikáját. ugyanakkor vágyom is rá, mert folyton olyan érzésem van, hogy nélküle életképtelen vagyok. pl nem tudok nélküle kitakaritani, megfőzni stb.

Rettenetesen bosszant, hogy hogy lehet egy gyereknek igy elb.szni az életét. szerintem a helytelen önértékelés, és a személyiségzavar is ugyanolyan mértékű fogyatékosság, mintha hiányozna a lábunk, vagy a két kezünk. baromi nehéz igy élni.

egyébként azt hiszem érzéketlen ő. képtelen beleérezni a másik helyzetébe, pl hogy nekem fontos volt a hörcsögöm, amit azért dobott ki az ablakon, hogy megtanitson arra, hogy ki kellett volna időben takaritani.

2014. jún. 11. 22:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!