Mennyit változott az emberiség a középkor óta?
Amikor még voltak nyilvános megkövezések, máglyán elégetés, boszorkányüldözés...
Mert ahogy elnézegetem a híroldalak utáni kommentárokat, megkérdőjeleződött bennem ez a kérdés.
Változott is meg nem is :)
A technológia (és ezzel együtt az egészségügy, gazdaság... stb.) fejlődésével ma jóval magasabb életszínvonalon élhetünk, ami magával vonzza az igazságosabb életet.
Ugyanakkor az emberi alaptulajdonságok nem változnak. Bár kultúránként más-más értékrendek vannak, ha elolvasol pl. egy ókori vagy középkori regényt vagy mindennapokról szóló könyvet, láthatod hogy nagyon hasonlóan éltünk és gondolkoztunk.
Sokan azt hiszik, hogy a jólét (hamis ígérgetése) és a technikai fejlődés pozitívan hatott az emberiségre. Pedig ez nem így van. Az emberek egyre inkább gépiesednek el, amelyeket egyelen gombnyomással (pl. reklámok és politikai szlogenek) a megfelelő irányba lehet terelni. A legtöbb embernek nincs öröme a munkában, nem lehet kreatív, alkotó, elidegenedett másoktól és önmagától, nem tud szeretni. Egy a lényeg, hogy megfeleljen a civilizációs karakternek, amelyet a nevelés segítségével próbálnak elérni, úgy, hogy fogaskerekekké változtatnak mindenkit. Akiknek sikerül fogaskerékké válniuk, azok emberi minőségeik, személyiségük elvesztése miatt szenvednek, akiknek meg nem sikerül a rendszerbe illeszkedniük (értéktelenek a társadalom számára), azok pedig ettől szenvednek.
Az emberek vannak a dolgokért, és nem a dolgok az emberért. Nem folytatom...
Egyetértek a 3-as hozzászólóval. Szerintem a reklámok, politikai szlogenek szerepe ma ugyan az, mint a középkorban a vallásé és az erkölcsé. A tömegek lebutítása, gondolkodásmódjának homogenizálása, tudatának kontrollja és így az irányítás megszerzése, a terelgetés megkönnyítése.
Biológiailag viszont nem sokat változtunk, lehetséges, hogy az átlagos testmagasság valamennyivel megnőtt - hisz ha megnézünk néhány korabeli páncélt, vagy ajtónyílást, láthatjuk, hogy akkoriban talán apróbbak voltak az emberek.
3-as haha te gondolkozol is amit írsz vagy csak nyomod? :D
Technika ide vagy oda "gombnyomásra mozgatni az embereket"
akkor középkor átírva "ima suhintással irányítani az embereket" :D
mindig voltak és lesznek akiket lehet irányítani csak az adott kortól függ hogy éppen mivel :)
Régen az egyház,isten/most politika,reklám stb...
3. vagyok
Jah, igaz. Már a gomblenyomás után úgy voltam, hogy "Uh, ezt át kellett volna olvasni..." :D Reggel volt, na.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!