A magyar embereknek miért mániájuk mindig mindenért borravalót adni?
Értsd meg végre, hogy ez egy több évszázados hagyomány, rengeteg országban így szokás, az ott dolgozók bérét is így kalkulálják. Ösztönző a jó munkavégzésre. Másik előnye, hogy nem sírnevet alapon kap pénzt, hanem a forgalom arányában.
Maradjunk a pincérnél. Ha mondjuk fix bére lenne, akkor is ugyanannyit keresne, ha csak annyi a forgalom, hogy éppen nem veszteséges a cég, s akkor is, ha nem győzik kiszolgálni a vendégeket. De a forgalom nem csak nagyobb távlatokban változó, hanem egy napon belül is.
Ha a kutya nem jön be, akkor nem kell neki pénzt adni, mert csak bent van, de nincs kinek felszolgálni. Amikor meg sokan vannak, akkor a pénze is több lesz.
Persze ezt meg lehetne úgy is oldani, hogy beépítik az árba, s szoros elszámolás van.
A te szempontból mindegy, hogy 100 Ft-ért eszel egy levest, s adsz 10 Ft borravalót, vagy 110 Ft az ebéded, s nem adsz semmit. A borravalós rendszerben viszont tudod értékelni is a pincér munkáját. Ha lassú, udvariatlan, nem ismeri az ételeket, akkor csak az üzlet kap pénzt, ő nem. De ha kérdésedre el tudja mondani, hogyan készült az étel, mi a jellegzetessége, mosolygós, készséges, akkor díjazhatod.
"Mo. tele van skót emberekkel, ez nem kérdés.
Egy pincér"
Mégis mit vársz? Nyomorog a fél ország.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!