A magyar embereknek miért mániájuk mindig mindenért borravalót adni?
Milyen "mindenért"-re gondolsz?
Pl. étteremben azért adunk, mert illik és szokás...
a fodrász, a szerelő, a pizzafutár, a benzinkutas, stb.
Én a pincérnek sem értem miért jár, kap fizetést, az ételnek pedig fix ára van.
Mi az hogy a magyar emberé? :D
Ismerősöm szállodában dolgozik, néha kap olyan értékű dolgokat, piát, pénzt külföldiektől hogy ő is csak néz.
De sztem ez egyfajta gesztus, amivel elismered a munkáját, de én speciel kb senkinek nem adok, főleg hogy mindenki aranyárban dolgozik Pesten.
Nem mánia. Vannak országok, ahol ez teljesen ismeretlen, másutt meg gyakoribb és általánosabb mint nálunk. Van úgy, ahol „megvesztegetésként” előre adják/adjuk, van, hogy utólag.
Sok olyan munkakör van, ahol a borravaló bele van számítva a fizetésbe. Pl. a pincérek keveset kapnak, a jatton osztoznak. Ott nincs borravalózás, ahol felszolgálási díjat is tartalmaz a számla.
A futárokat is úgy fizetik, hogy majd az ügyféltől kap pénzt.
Az demagóg dolog, hogy nekem sem ad senki, ezért én sem adok másoknak. Nincs élő ember, aki elégedett lenne a fizetésével, de ennek nem a másik alkalmazott az oka. Az sem vezet sehová, hogy ja, ha csak a borravalóra számít, akkor keressen más munkát. Ilyeneket hallok, nem neked célzom ezt személy szerint.
Nem sok helyen jártam a világban, de te is láthatod – ha máshol nem, hát filmekben –, hogy bizony sok helyen tartják a markukat az emberek.
Ez részben öntudatosság kérdése is, mert ugye sok hülye a számlát nem adó fodrásznak is ad borravalót, holott az annyit kér, amennyit akar. Más kérdés, hogy bizonyos szakmák erre alapulnak, de ezeken a helyeken pl. étteremben eleve tájékozódhat az ügyfél az étlapról hogy az ételek ára nem tartalmazza a felszolgálás díját.
Egyébként a dolognak van köze a gazdasági helyzethez is, mert a gazdagabb országokban alig van borravaló és elsősorban a szegényebb országokra jellemző (baksis), hogy legalább a látszata legyen meg a gazdagságnak.
Istenem, kérdező, okosabb maradtál volna, ha hallgattál volna.
Nemzetközi szinten a magyaroknak egyáltalán nem "mániája" a borravalózás, konkrétan smucigok vagyunk e téren. Olyan hülyeségekre nem lehet mit mondani, hogy minek kell a pincérnek fizetni, azt leszámítva, hogy biztos 15 éves vagy és épp azt hiszed, hogy te sz rtad a világot.
Viszonyításképp a fizetésekről: ismerősöm angolul és oroszul beszél, illetve németül elvan, ilyen nyelvtudással felvette az ország TOP20 éttermének az egyike, ráadásul egy híres luxusszállodáé. Így sikerült bejelentetnie magát nettó 100-ra. A borravalóból jött neki másik 100.
Ha egy luxushotelben így jelentik be, akkor a bivalybasznádi Piroska Csárdában szerinted hogy? Balatonon az idényszerűen nyitvatartó helyek legtöbbjében be se jelentik a dolgozókat, csak a kezükbe nyomnak havi 40-50e-t és puszi.
Én nem vagyok pincér vagy semmi ilyesmi, de felképelném az olyan hülyéket, akik képesek fejenként egy ebédért kipengetni 5-10-20e Ft-kat, de a plusz 10%-t már sajnálják. Ez benne van a csomagban, ha nem engedheted meg magadnak, ne menj étterembe.
Amúgy meg ha minket túlzónak tartasz nem tudom az USA-hoz mit szólnál, ott tényleg borravalózni kell mindenkinek.
Akkor ne adjál! Ki a sz@rt érdekel? Így is úgyis megkapod a kiszolgálást.
Mo. tele van skót emberekkel, ez nem kérdés.
Egy pincér
És a te munkádban a fizetés úgy van beárazva, hogy feltételezik a 30-40-50%-t kitevő borravalót? Nem? Milyen érdekes...
Kifizeted az egy tál ételért vagy a kihozott két pizzáért a 3000-t szó nélkül, de a számlához hozzátenni 500-t már nem megy?
Remélem másodszorra sehova se mész vissza és sehonnan sem rendelsz ételt, mert megnézném, hogy mennyi "bónuszt" kapsz jutalomként ilyenkor :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!