Az alávaló emberek (csalók, gyilkosok, kevélyek, egoisták) hogyan tudják össze egyeztetni a saját rossz tulajdonságaikat a vallással, hittel a becsülettel?
Hogy lehet egy rablógyilkos, Istenhívő ember?
Hogyan lehet az, hogy egy átlagosan élő emberről, ha kiderül, hogy félelmetes bűnöző, azt mondja a környezete, hogy rendes, tisztességes ember hírében állt?
Szerintem felelős a környezete is, mert nem foglalkoznak egymással manapság az emberek. Csak nézzük a híreket, nap, mint nap és borzongunk...(Gondoltad volna Róla? stb..stb)
Miért ne követnének el minden galád dolgot, ha isten úgyis megbocsájt bármit?
Logic is dead.
"11Benne égett faluja, " -leginkább a hittéritő égett benne. Új és - bevallom, ellengyógyszerész - hangodat ismertem meg Pistabá :(
(olyan nincs, felejtsétek már el,hogy "zsidó-keresztény! Mert vagy hiszi, hogy Jézus, a Krisztus, akkor keresztény, vagy nem akkor nem keresztény,egyéb kategória!)
Ki vagy te, hogy megállapítsd 100-ból 100 nem tartja be a 10 parancsolatot? és miért teszed hozzá 100 hívő? mert a nem hívő betartja? vagy rá nem vonatkozik?
Ott kezdődik, hogy ma a néhai ragyogó Szent László király elsötétült országában, 100 emberből 90 nem tudja ezt a tíz pontot elmondani.. De azért ítélkezni más felett azt nagyon.
Most büntetésből vegyél elő egy darab papírt, és írd le a tízet....
...............................
Na, hány sikerült?
..
(3? naugyenugye)
Rembrandt képén a dühös Mózes látható, mert amíg ő a kőtábláért volt, addig a zsidók folytatták a bűnös életet és az áldozati vallásukat.
A kereszténység más: nem hoz az megváltást, ha egy bűnbakot áldoznak fel, attól semmi sem lesz jobb.
A kereszténység (ugyanúgy, mint a buddhizmus a hindu áldozati vallás leváltásánál!) lemondás alapú vallás.
Ami persze sokkal nehezebb, hisz saját önösségemet, birtoklásvágyamat és mindent - Isten és a felebarát szeretetén kívül- fel kell feláldozni!
Ez sokaknak nem megy: ezért ma, acsarkodó dühvel a keresztényeket kiáltják ki bűnbakoknak - ez a bűnbakképzés mechanizmusa szerint megy. Elég szép és jó irodalma van, akit érdekel, René Girard műveiben.
Ahány pontot sikerült felsorolni, annyi piros pontot beírhatsz. A többiek is.
láttam,
anonimanna
A kerszténység lemondás alapú vallás mondod te.Így van,de én egy kicsit módosítom.
A kereszténység arra próbál rávenni légy ÁLDOZAT.
Ha megfigyeled a keresztények a tömkelegét követik el a "bűnöknek" és nem kell ahhoz szélsőséges csalóknak lenniük,mégsincs bűntudatuk.Sosem értettem miért.Ha elmondtam egy gyakorló kereszténynek ki milyen durva dolgot követett el,nem zakkantak meg úgy,mint azon,hogy az áldozat erre komolyan visszavágott.
Sokáig gondolkoztam ez miért van,hogy ezek a bűn elkövetését miért nem érzik akkora bűnnek és az elkövetést sem annyira,,bezzeg a jogos visszavágást miért igen.
Azért mert az van beléjük nevelve,hogy Isten mindent megbocsájt,na de bezzeg.aki bosszút áll,azon nem.
A mostani kereszténység nemcsak arra nevel,hogy lemondj,hanem arra is,hogy légy áldozat.
Szerintem,ami arra nevel,hogy légy áldozat,és ezt a papság és az állami vezetőség kihasználja,abban semmi jó nincs és meg vagyok győződve arról,hogy az eredeti kereszténység nem erről szólt,mint a mostani.
Köszönöm a hozzászólásokat, rendkívül nagy érdeklődéssel olvastam.
Mindegyikben sok igazság van, a különböző nézőpontok ellenére is.
Vagyis, az oly sokféle emberi nézetek miatt, szerintem igazi megoldás a kérdés alapjára nincs, sajnos mindenki magára lett hagyva abban, és maga dönti el, bűnei feloldozást nyerhetnek-e, legalábbis nagyon úgy néz ki.
Az egyház pedig, (legyen az bármilyen vallás) nem tartatja be a hívőkkel a parancsolatokat.
A társadalom pedig még ennyire sem foglalkozik vele.
Feledhető hírek vannak, amik a nap 24 órájában percről percre generálódnak.
A 4-es válaszoló, mintha az én felvetésem folytatása lenne, köszönöm!
A 7-esnek válaszolva, akár a médiában is lehet olyan embert ismerni.
Én csak személyes példával tudok segíteni, igyekszem megtalálni a helyes utat, bár megjegyzem, a mai plasztik világban ez nagyon nehéz, és sajnos nekem is vannak hibáim, mint mindenkinek. Bár tényleg eltörpülnek azon bűnök mellett, mint amiket akár nap mint nap tapasztalhatunk, a társadalom pedig egyszerűen túllép rajta, szörnyű, de feledhető hír, de én évek múlva is emlékszem sokra, és nagyon elkeserít.
#14-es nem értek egyet.
I.fejezet: Az "áldozat" érzés nem a ker. tanításból fakad, és erről is nagyon mélyen ír R. Girard.
(Érdemes átgondolni a felvetéseit,sajnos magyarul még nincs, fordítás alatt, remélhetően a közeljövőben lesz)
Ha megütnek - te ne üss vissza, hanem szeretettel próbálj ellene menni - ez a keresztény jézusi tanítás ezt az adok-veszek végtelenített verekedést akarja leállítani. Ami 'függő keletkezésben' (ez buddhista terminus t.)hozza létre a jelenséget, maga genreálja közben a dühöt -a mi mögött nincs valóság! (úgy kezdődött, hogy visszaütött:) ez a leállítást célozza, nem azt, hogy a keresztényt laposra verjék, nem, nem ezt akarta az 'édes Jézus, a szelíd kegyes Krisztus' (ahogy Neve az archaikus imában szól)
A metódus hasonló a keleti harcművészetekben tanított technikához: ahol az ütés elől LÁGYAN elhajolnak és az ütő a saját erejéből esik hasra le. A kemény ellenállás helyet -ami összetörné (rendesen mindkét felet).
És a taoista példa erre, (mert bármily hihetetlen a keresztényellenesek szemében, a kereszténység az egyetemes tradíció része és ennek különféle megnyilvánulásai szolidárisak egymással :)
„Nincs lágyabb, mint a víz,
mégis a köveket kivájja:
nincs különb nála.
A gyenge legyőzi az erőset,
a lágy a keményet:
az ég alatt mindenki tudja,
még sincs, aki valóban felfogja.”
(Lao Ce Tao Te King 78. vers)
*
II.fejezet:
"mégsincs bűntudatuk"
Ezt nem tudhatod! Este mikor befordul és a sötét csendben meghallja a lelkiismeret szavát! Irodalmi példákból tudhatsz erről, (Tolsztoj, Dosztojevszkij, vagy a már említett Shakespeare III. Richárd).
A görög egyházatyáknál a 'lelkiismeret' istenszinonima volt,nagyon fontos ez "benn" van a lélekben ezt nem lehet kívülről a papoknak sem, senkinek sem ráhúzni az emberre, ezzel kapcsolatban a papok, lelkivezetők adekvát dolga, hogy a fedő rétegeket leszedessék a hozzájuk fordulókkal és maga ismerje fel, mi a jó és mi a rossz, és hogy lehet jó - ez a bűnbánat és a gyónás eredeti értelme még fellelhető a dekadens egyházakban, főleg az ortodox és a görög-katolikusban, melyek sokkal kevésbé dekadensek)(de azért azok is)
Persze, a sötét erőknek megvan erre a megoldásuk: az, aki annyit keres egy évben, mint aki becsületes, kreatív munkával 100 év alatt tudna keresni- megtalálja az elfedő lehetőségeket (ami elhallgattatja a lelkiismeret hangját) adakozik és elhiteti magával, ő milyen jó...
De a lelke mélyén zajló folyamatokat csak ő tudja és nemecsekernő (ez pedig ma, Magyarországon, a gyakorin istenszinonima).
*
Krónikák feljegyezték, hogy nagy szent királyaink, mikor imádkoztak : sírtak.
Dicső Szent László királyunk is, a hős lovagkirály.
Árkokat sírtak az arcukra, a krónikáink szerint.
Szent László királyunk is.
Sírtak - mert látták bűneiket.
És ha nagyon sírtak: Látták Istent.
*
Hogy ezeket megértsük, ahhoz segítsen bennünket az Isten.
aa
Én meg úgy gondolom a bűntudata annak van,aki többet nem tesz olyant,ami miatt bűntudata lett,különben valami másnak nevezzük ne bűntudatnak.
Te csak papolsz és idézel,mint a megtévesztő emberek....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!