Sokan rosszul használják a -ba, és -ban a hol, vagy hová szavaknál? Vagy manapság nem számít?
Nagyon sok embernél figyelem, hogy rosszul mondja. De felnőtteknél IS!
Rosszul mondják, a "hol", és a "hová"t keverik.
pl: "Voltam bent a házba." De én úgy tudom az házbaN.
De nagyon sokan így mondják.
Én tudom rosszul, vagy mások, vagy manapság tök mindegy hogy mondom, úgyis letolják az mberek?
Igen, jól tudod. Igen, nagyon sokan rosszul használják. Igen, a legtöbb embernek bántja is a fülét.
Gyakran még azét is, aki rosszul mondja. Előfordul az is, hogy az embernek "megbotlik" a nyelve. Van ilyen. Én is belefutok néha. Beszédben én elnézem. Szerintem írásban fontosabb odafigyelni az ilyesmire.
Vidéki helyen hallottam, lehet ez nyelvjárás része:
-Hová mész?
-"Megyek a boltban!"
Én már olyat is hallottam, hogy "megyek nálad".
Sajnos sokan nem figyelnek az ilyesmire, én ezt igénytelenségnek tartom, persze a tájszólás más tészta.
#7 Engem meg ez idegesít: "A ban-al az a baj"
A -val, -vel toldalékokból nem lesz -al, -el. Tehát: "A ban-nal az a baj"... Egyszerűen rossz még a szemnek is, mikor azt látod, hogy pl 50-el megy az autó, pedig az 50-nel megy. Sajnos a helyesírásellenőrzők többsége a jót veszi hibásnak.
A -ban, -ba ragokat annyiszor nem is rontják el, bár azok is szembetűnőek.
Egyszerűen borzalmas a helyesírási színvonal.
"Megyek a boltban!"
Ez legalább vicces. De az ötödik ilyen után már nehéz kihámozni hogy tulajdonképpen mit is akar mondani az illető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!