Megvaltozik-e idovel az elso benyomas, amit egy szemelyrol alkottunk?
Az addigi tudásbázisodból kiépítesz egy "gyors mérlegelő" rendszert, hogy kiktől kell félni, kiktől kaphatsz valamit, és kik a semlegesek. Ez az első benyomás. Ezt természetesen csak akkor lehet megváltoztatni (ezt az érzést), ha a másik fél az előítéleteddel (nem negatív szó ez!!) ellentétesen cselekszik valami pozitívat. Ergo ez egy védelmi mechanizmus, ami mindenkiben ott van.
És igen, legtöbbször a kisebbségben, vagy a munkás rétegben látok kellemes csalódást, mert aki kedves, pedig "cigány", vagy udvarias, pedig egész nap lemelózta az agyát festőként (ruháján látszik), azok mindig adnak egy pofont nekem, és az előítéleteimnek, hogy legyek rugalmasabb.
Nagyon ritka az amikor nem jön be egy személlyel kapcsolatban az első megérzésem. Talán 100-ból 1 kivétel.
A többinél pedig idővel mindig meg is erösődik, hogy jól éreztem, egy egy cselekedetéből.
Nekem az első benyomás nagyon fontos. Fiatalabb koromban megpróbáltam nem tudomást venni róla és később rosszul jártam. Ma már ezt nem teszem, persze adok egy kis esélyt,hogy az illető bizonyítani tudja tévedek, de általában azt bizonyítja, hogy az első benyomás helyén volt.
Első benyomásként nem "jónak" vagy "rossznak" ítélem meg az embereket, hanem a jellemét, értékrendjét és a működési mechanizmusát nézem, mert számomra ez a döntő. Ez nem jelenti azt, hogy ő "rossz ember",csak azt, hogy én magamat ismerve tudom előre azt, hogy hosszabb távon kivel nem jövök ki. Persze az is lényeges, hogy milyen jellegű kapcsolat és milyen mélységű akar lenni.
Például én szeretem direkt megmondani a dolgokat:Figyelj ma nem érek rá, dolgom van találjunk egy másik időpontot ami mindkettőnknek megfelel. Ha a barátnő a direkt beszédet nem szereti, sértődékeny, inkább hazudozik és kifogásokat gyárt mert ő így működik, akkor hosszabb távon én ezt nem tudom csinálni. Más példa: ha probléma van én szeretem kitenni az asztalra és megbeszélni, megoldani. De ha a partner működési mechanizmusa az, hogy a szőnyeg alá söpri a dolgokat, akkor ezzel az emberrel nekem nem fog működni a dolog.
Szóval ha az első benyomásom az, hogy ő egy állharmóniát teremtő ember, akkor jobb ha hagyjuk egymást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!