Ti mit gondoltok a románokról, Romániáról?
Ha leírnám melyik magyarországi etnikumhoz lehetne őket hasonlítani, akkor kitörölnék a kérdést is.
2013. nov. 12. 20:08
2/29 A kérdező kommentje:
írd le nyugottan, nem törlöm le. amúgy én is Romániában lakom. Erdélyben élek, Kolozsváron.
Mint minden népről: van közötte normális és gyökér is.
Van egy ismerősöm, román nő, teljesen normális, tiszta, nagyon szépen megtanult a férje mellett magyarul, tiszteli a népünket.
Meg találkoztam olyan senkiházival is, aki miatt majdnem internacionális tömegverekedést rendeztünk Kolozsváron a Mátyás szobor tövében... Végül nem jutottunk túl a verbális részen, de repkedtek a mindenféle jókívánságok.
2013. nov. 12. 20:20
Én ismerek sok románt és többségüket nagyon is szimpatikus embernek tartom. A közvélekedéssel ellentétben az átlag román szinte semmiben nem különbözik az átlag magyartól. Persze ott is vannak agyatlan radikálisok, akik csak szítják a feszültséget kifelé, de azok hol nincsenek?
Alapvetően úgy gondolom, hogy ők sem jobbak, vagy rosszabbak nálunk, mint ahogy sok magyar beszél róluk...
2013. nov. 12. 20:21
5/29 A kérdező kommentje:
szerintem nagyon jó hely. és azok a magyarországiak, akik aztgondolják rólunk, hogy parasztok, bunkók és hülyék vagyunk, azoknak mondom, hogy ha ezt gondoljátok rólunk, akkor ti vagytok azok, amit rólunk gondoltok!!! a románok becsületesek, és kedvesek. ne vegye ezt senki más népek sértésének, de ez az igazság!
4-es vagyok: amúgy a szüleim Kolozsváriak.
2013. nov. 12. 20:22
7/29 A kérdező kommentje:
én tisztelem a magyarokat, és más népeket is. olyanok vagyunk, mint a testvérek: emberek vagyunk mind.
8/29 A kérdező kommentje:
én is itt élek. kolozsváronl. tudtátok, hogy megünnepeljük a magyarokat? minden évben 2008 óta kolozsvári magyar napokat tartunk. ez az ünnepély 5 napig tart, és itt csak magyarok vannak. idén állítólag az István, a király rockkoncerten 1.000-nél több magyar vett részt!
A romániai magyarok nagyon rendes emberek,vendégszeretők,segítőkészek.Két romániai magyar matektanárom volt eddig,és mindkettő megkövetelte,de meg is tanította az anyagot.Van,amit a romániai követelmények szerint magyaráztak el(de kevés dolgot),és aztán a magyar követelmények szerint is elmondták.Egyébként a románokkal sincs semmi bajom,eddig konfliktus még nem volt.Anyukámnak van egy romániai magyar munkatársa(ideköltözött a volt férjével,meg itt lett már gyerekük),és a nő kedves,a gyerekét meg nagyon jól neveli.A romániai magyar matektanáraim nagyon okos emberek,megfontoltak.Persze,volt egypár ütközés a nyelvhasználatban,az ember könnyen eltanulja,ahogyan ők beszélnek.Például azt mondják,hogy "órára kell menjek"..én ezt pedig rendre mind eltanultam,és akikhez így beszéltem,ők is eltanulták..:) Szerintem addig aranyos egy ember,meg addig kedves,amíg rossz tapasztalatunk nincs vele.
2013. nov. 12. 20:41
Nem igazán ismerem őket, de volt egy román osztálytársam. Románsága miatt alaptalan kivételezésben részesült, bármit csinált, elnézték neki 'hadd illeszkedjen be' címszó alatt. Azóta ez megszűnt, de akkoriban nagyon zavart (Nem csak engem).
2013. nov. 12. 20:55
Kapcsolódó kérdések: