Most őszintén! Tényleg olyan szemét lennék, mert nem adók minden jött-mentnek pénzt?
Én nem adók borravalót se a pizzasnak, se a pincérnek, se senkinek, mert kap fizetés, minek is adják nekik zsebpénzt?
Oda jött 1 gyerek egy plazaban hogy itt a gyógyszere, be aiarja venni, tudnánk neki adni pár száz ftot, hogy vegyen udítőt. Mire mondtam, hogy ott a wc igyál a csapból!
És lebunkoztak a barátaim!
De most miért? Nekem se osztogat senki pénzt, kajd ha igy lesz, akkor adók!
Ja legutóbbi eset, kunyeralt egy egyetemista a mekinel, hogy nincs pénze,.mert a tanulmányairá elment. És adnánk e neki. Mondtam, hogy pénzt nem kapsz! De veszek neked egy hamburgert! De az nem kellett neki...
Na így adjak bárkinek is pénzt?
Most miért lennék bunkó?
#20: tudom, hogy erről nem a pincér tehet, csak arra próbáltam rávilágítani (látom, neked nem esett le), hogy önmagában az, hogy egy munkakörhöz szaktudás és nagyfokú szakmai ismeretek kellenek, még nem vonja magával, hogy őt "borravalózni" kéne.
De látom, itt megint a szövegértés mesterei vannak jelen.
Nem azt vonja magával hogy őt borravalózni kéne, hanem azt hogy egy szaktudást, éjszakázást, ünnepnapokon és hétvégéken dolgozást senki sem csinál pár tízezerért. Hogy a borravaló intézménye kialakult az évszázadok során azt valóban kihasználják a vendéglátók tulajdonosai, így nem kell túl mélyen a zsebükbe nyúlni és ez nem arról szól hogy "nekem mint vendégnek kell kipótolnom a fizetését", mert ha a pincér havi 200 nettó alapot kapna akkor is létezne a borravaló, mint honorálva a kiszolgálást a vendég felől.
Egyébként is ha nem lenne akkor nem lenne motiválva sem a felszolgáló a jó kiszolgálás irányába, hiszen neki így is úgy is megvan a pénze.
"Nem azt vonja magával hogy őt borravalózni kéne, hanem azt hogy egy szaktudást, éjszakázást, ünnepnapokon és hétvégéken dolgozást senki sem csinál pár tízezerért."
Oké, de nem a vendég kényszeríti rá, hogy elfogadja ezt a fizut. Mi köze hozzá?? Most a rendőr odamegy hozzád megbírságolni, mekkora lenne, ha azt még hozzátenné: "Ezt a munkát nem havi nettó 170ért csinálom ááÁÁM...." Vagy a fogorvos.. Megtúráztatja a fúróját és huncutul odamondja, hogy ő sem csinálná ezt a munkát ilyen qvalitásokkal havi nettó 350-400ért, ha a páciensek nem lennének hálásak a fájdalommentességért.
"Hogy a borravaló intézménye kialakult az évszázadok során azt valóban kihasználják a vendéglátók tulajdonosai, így nem kell túl mélyen a zsebükbe nyúlni és ez nem arról szól hogy >>nekem mint vendégnek kell kipótolnom a fizetését<<, mert ha a pincér havi 200 nettó alapot kapna akkor is létezne a borravaló, mint honorálva a kiszolgálást a vendég felől."
Ezt mondtam én is. Akkor viszont senki se mondja, hogy muszáj fizetnem, ha nem akarok bunkó lenni, mert szegénynek bele van kalkulálva a fizetésébe! Más szóval ne a borravalót esetlegesen nem adó vendéget utálja már, ha nem keres elég pénzt! Hanem a főnökét!
"Egyébként is ha nem lenne akkor nem lenne motiválva sem a felszolgáló a jó kiszolgálás irányába, hiszen neki így is úgy is megvan a pénze."
Ideig-óráig. Aztán egyszer csak megszűnik a munkaviszonya, és megjelenik az álláshirdetés, ami egy übermotivált, ügyfélcentrikus, sikerorientált, proaktív, isteni kommunikációskészségekkel megáldott egyént álmodik meg a pompás karrierlehetőséget nyújtó megüresedett állásra.
Maga a vendéglátás természete ilyen, ne hasonlítsuk már egy rendőrrel, vagy fogorvossal.
Ha te elmész egy helyre, kapsz egy nagyon jó és figyelmes, baráti kiszolgálást, nagyon jó bort ajánlanak az ételhez és összességében kellemesen töltötted az időd akkor adsz borravalót vagy nem? Ha nem adsz (mert ugye ez neked nem kötelező, fizesse a főnöke) akkor nincs benned semmi rossz érzés mikor távozol? Ugye hogy van. Pedig senki sem fogja a pofádba vágni hogy mekkora egy suttyó paraszt voltál.
"Egyébként is ha nem lenne akkor nem lenne motiválva sem a felszolgáló a jó kiszolgálás irányába, hiszen neki így is úgy is megvan a pénze."
Tehát szerinted ha valaki fix fizetést kap, akkor már nem is lehet igényes a munkájára?
"Ha nem adsz (mert ugye ez neked nem kötelező, fizesse a főnöke) akkor nincs benned semmi rossz érzés mikor távozol? Ugye hogy van."
Ebben igazad van. Azzal egyenértékű rossz érzés, mint amikor nem engedek előre egy hölgyet a kapuban figyelmetlenségből. Inkább ilyen társadalmi berögződés, ahogy írták is, "ez a szokás". Ez ellen nem lehet mit tenni. De nem azért érezném magam suttyónak, mert miattam hol éhen családostul. Ezt a terhet azért már nem veszem magamra, mert nem rám tartozik az anyagi helyzete, ahogy az utcai kéregetőé sem.
Itt a kérdezőről van elsősorban szó. Ha benne nincs semmiféle irracionális érvekkel (ilyen "ezaszokás" szöveggel) megmagyarázható gátlás a borravaló elhagyása miatt, akkor engedtessék meg neki, hogy ne érezze magát kellemetlenül! Ne tereljük a témát a pincér megélhetésével, alacsony fizetésével összefüggő borravaló adási kötelességről szóló ferdítésre.
Lehet, hogy ő pincérként nem fogadna el borravalót. És azért nem pincér, mert nem vállalná el havi 80-ért.
"Lehet, hogy ő pincérként nem fogadna el borravalót. És azért nem pincér, mert nem vállalná el havi 80-ért."
Elég életszerűtlen és valóságtól elrugaszkodott, inkább bohózatba illő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!