Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért látjátok ezt így?

Miért látjátok ezt így?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tinédzserekhez szólna a kérdésem. Sajnos az utóbbi időkben egyre nagyobb mértékben tapasztaltam, hogy az USA-t majmolják a mai fiatalok. Az okát természetesen pontosan tudom, nem is arra vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy ti, akik odavagytok érte bármennyire is, bármilyen formában, mi ennek az oka? Miért szeretitek ennyire az USA-t?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

2013. okt. 26. 14:04
1 2
 1/11 rozsomákember válasza:
Engem főként a Coca Cola és a halálbüntetés fenntartása motivál a dekadens nyugat majmolására.
2013. okt. 26. 16:13
 2/11 anonim ***** válasza:
61%

1.Mert ott elfogadóbb emberek élnek,amíg Magyarországon a konzervatívaké a világ.

2.A hazafiasság nem divat,hanem őszinte eszme.Nem kapcsolódik a náci ideológiához!

3.Fontos az amerikaiaknak a szabadság.

4.Nincsenek az emberek a média és a politika által uszítva egymás ellen!

5.Sok kultúra találkozik a nagyvárosokban is és a kisebb városokban is.

6.Az iskolák általában szépek,nagyok és több előadási,kibontakozási lehetőségeik vannak a diákoknak.

7.Az amcsi filmek jó filmek,a színészeik jó színészek,hiába szcientológus a többség.

8.Nem néznek furcsán senkire:se feketére,se sárgára,se romára,se fehérre!

9.Többre tartják a tehetséget.

10.Izgalmasabb lehet ott az élet(blogos beszámolókról értesülve)

És egy olyan indokom van,amit sokan nem értenek meg:

-A felhőkarcolók ablaka csillogós,az építészetük modern,az egészségügyük nem áll romokban,sőt:az orvosaik tényleg gyógyítani akarnak,és nem csak össze-vissza nyeszetelik az embereket.Ha tehetem,akkor egyszer kimegyek nyaralni.És ott felfogom abban a pár hétben vállalni,hogy biszexuális vagyok,mert erre vágyom.Meg arra,hogy érezzem azt az érzést..hogy milyen ott lenni.

A hazaszeretetből itthon nem él meg senki.Ezért vágyik mindenki külföldre.Annyit tudok,hogy Németországig esélyem van kijutni,és ha ott spórolok,akkor talán egyszer kijuthatok Amerikába,minimum 1 hónapra.

17/L

2013. okt. 26. 19:56
 3/11 anonim ***** válasza:
Én is Amerikába fogok költözni pár év múlva ha végzek az egyetemen, mert ott nagyobb lehetőségeket látok tehetségem kibontakoztatására. Ennek ellentmond hogy van egy amerikai osztálytársam aki azert jött Európába mert fordítva látja a dolgot. De nekem Amerika az álmom akkor is.
2013. okt. 27. 09:09
 4/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy írtatok. :) Bár csak a Te hozzászólásodra válaszolok, kedves második, mert csak Te gondoltad komolyan. :)

1: A fiatalok között ez egyáltalán nem megfigyelhető, hogy konzervatívok lennének, csak alacsony számban, hiszen egyre többüknek még csak saját gondolatvilága sincsen, hanem átveszi azt, amit közvetít neki a média és a társadalom, egyre több ugyanolyan emberrel találkozom. Idősebbeknél már szerencsére nagyobb mértékben észrevehető, mivel ők már rendelkeznek egy stabil világképpel, és tudják, hogy ami ma itt van, az nagyon nem jó. És ráadásul sajnos többen a fiatalok közül elég szégyellnivaló dolgokat tesznek, stílust követnek. Már lehetne akár csinálni magyarországi Jersey Shore-t, mivel teljesen átveszik az amerikaiak hulladék mentalitását, értékrendjét. Te hol találkozol ilyen sok konzervatív emberrel, hogy Magyarországot teljes mértékben nekik tulajdonítod? :)

2: Akikről hallasz a TV-ben, mint a gárdisták, azok nem náci eszméket követnek... Ha így tennék, akkor a német emberek érdekeiért állnának ki, Németországot akarnák még jobban felemelni. Ők nacionalisták, az elborultabbak pedig fasiszták. Akik pedig valóban szeretik Magyarországot, azokról azért nem tudsz, mivel nincsen akkora hangjuk, mint a szélsőjobbosoknak. Egyébként sok ilyen emberrel találkoztam, akikkel öröm volt beszélgetni, mert őrizték a hagyományainkat is, mondtak érdekes dolgokat, stb. Azért, mert a média csak a jobbikosokat mutatja be, nem egyenlőek velük a hazaszeretők. Ez túl sztereotip pont volt.

3: Igen, és miben szabadabb szerinted egy amerikai? :) Ez a szabadságillúzió nagyon népszerű. :) Egyrészt szellemileg is korlátoltabbak, ami pedig a szabadság egyik nagyon fontos eleme lenne, másrészt pedig az ún. terrorellenes döntéshozatalaik következménye az egyén szabadságának még jobban való korlátozása, ami hogy őszinte legyek, egyáltalán nem a terror megelőzése miatt van, hanem a még nagyobb kontroll és megfigyelés miatt. :) És rengeteg ember van ott hitelekbe belekényszerítve, ami még nagyobb függőség. Ez neked a szabadság? :)

4: Már hogyne lennének uszítva. :) Gyűlölik például az arabokat is.

5: Ez a multikultúra nagyon destruktív, ámde céllal terjesztik. Egyrészt ez nem működőképes, lásd Franciaország, másrészt pedig a kulturális keveredés miatt megszűnik az egyén identitástudata, a nemzet szóról majd idővel már csak azt fogják tudni, hogy van egy olyan kifejezés a szótárban, mert gyakorlatilag megszűnik, így pedig még jobban támadhatóbbak az emberek, mivel semmilyen összetartó dolog nincsen közöttük, egyedül vannak a világban kiszolgáltatva. Ez pedig egy borzasztó dolog.

6: Egyrészt ott is van nem egy, ocsmány, gusztustalan iskola, itthon pedig van nem egy, nagyon szép iskola, másrészt ott kemény pénzeket kell fizetned az oktatásért, nem úgy van, hogy ingyen tanulhatsz, mint itt. Ha Magyarországon is hajlandó vagy fizetni annyit a tanításodért, mint ott, akkor itt is járhatsz olyan iskolákba, amik modernek, tiszták, szépek, szóval ebben sincs előrébb Amerika. És ráadásul a magyarországi oktatási színvonal meghaladja Amerikáét, úgyhogy... Hogy érted, hogy több kibontakozási lehetőségük van a diákoknak? Magyarországon is tanulhatsz bárminek.

7: Mégis milyen tekintetben jók? :) Az európai és ázsiai filmművészet durván felette áll színvonalban. A többségükben a látványon kívül nincs is mit értékelni. Ahhoz képest, hogy mennyi filmet dobnak a fogyasztói piacra, szánalmasan elenyésző a száma a jó filmeknek közöttük. A színészeiktől sem lehet hasra esni. Van pár nagyon jó, mint például Al Pacino, Edward Norton, de a színészek nagy része értéktelen, hiszen a jó kapcsolatok dominálnak, nem a tehetség. Ezzel szemben például egy dél-koreai filmben például mindegyik szereplő annyira át tudja adni a helyzet emocionális tartalmát, hogy az megdöbbentő. Nagyon hiteles és tehetséges színészeik vannak. Bármelyik filmet mondhatnám példának onnan, mert egyikben sem csalódtam eddig. Ezzel szemben az amerikaiakban annál többet.

8: Hm, hát ez is elég furcsa, hogy így látod. :) A négereket rengetegen gyűlölik ott, és az általam feljebb említett arabokat is. A cigányokat mindenhol utálják, és a legrosszabb benne az, hogy azt hiszik, hogy a cigányok magyarok, megalázva ezzel minket.

9: Magyarországon kívül rengeteg helyen többre tartják a tehetséget, nem véletlenül költöznek innen sokan bármelyik nyugati országba. Ráadásul a többi nyugati országban nem kell attól tartanod, hogy melyik pillanatban lő le valaki.

10: Egy átlagos amerikai felkel, eszik, elmegy a kocsijával a munkahelyére, majd hazamegy, útközben beugrik a McDonald's-ba, otthon lefekszik a TV elé, majd alszik. Akárhol izgalmassá tudod tenni az életedet, ha van rá pénzed és időd.

Az már az egyéni ízléshez tartozik, hogy neked tetszenek az épületeik, engem például sokkal jobban elvarázsol egy régebbi, pesti utca azokkal a szép épületekkel. Amíg Magyarországon ingyen meggyógyítanak bizonyos esetekben, addig ott nincsen TB, szóval akár meg is halhatsz, ha nincsen pénzed elég könnyen. Ráadásul nem olcsó ott egy kórházi ellátás, sokan vesznek fel hitelt csak emiatt. És itt is ugyanúgy fennáll az az eset, mint az iskoláknál: fizess a magánklinikáknak, meggyógyítanak ott téged is rendesen. Tehát ez sem előny...

Mit jelent, hogy fel fogod ott vállalni, hogy biszexuális vagy? :) Ezt nem tudom elképzelni, ne haragudj. :)

2013. okt. 27. 10:36
 5/11 A kérdező kommentje:
3. válaszoló: Magyarországon kívül sok helyen jó eséllyel érvényesülhetsz, ezért nem kell Amerikába menni, ami ellen rengeteg ellenérv van, mint amiket például az előző hozzászólásomban leírtam.
2013. okt. 27. 10:39
 6/11 anonim ***** válasza:

Előre szólok, hogy 22 éves vagyok, sajnos már nem tini, de hátha tudok segíteni "kívülállóként" is.

Számomra mindig érdekes dolog találgatni, hogy mi áll egy-egy kérdés hátterében, és a kérdés mögötti fel nem tett kérdés sokszor fontosabb szerintem, mint maga a kérdés.

Első ránézésre azt vettem ki a kérdésedből, hogy valójában azon mögöttes kérdésre vagy kíváncsi, hogy "Miért az USA-t majmolják, amikor az olyan dekadens, rossz, és miért nem Magyarországban látják a jövőt, amikor nekünk szebb jövőnk lehet?" Olvasva a reagálásod, nehezen tudtam kivenni a szövegedből bármiféle ideológiai beállítottságot, viszont felfigyeltem arra, hogy rendkívül tájékozott vagy, példaként említhetem a dél-koreai példádat. :)Ebből valószínűsítem, hogy szereted a fejlettebb távol-keleti ázsiai kultúrákat.

A kérdésed ezek alapján így is hangozhatott volna: "Miért az USA, miért nem pl. Dél-Korea vagy Japán?"

A válasz szerintem az, hogy az Egyesült Államokról a fiatalokban egy pozitív képet alakított ki az a rengeteg amerikai film és kulturális termék, amit az utóbbi évtizedekben mi itt elfogyasztunk. A távol-keleti országok pedig mivel jönnek elő? Különböző karatés filmek, küzdősportok, szamurájok, erőszakos verekedős rajzfilmek jutnak eszünkbe, tehát azért ne csak a Rambo-t szidjuk! :) Ami a kulturális termékeken keresztül lejön, az nagyjából döntetlenre végződne: semelyik ország nincs kulturálisan magasabb szinten a másiknál szerintem.

Mégis akkor miért tudott az USA egy pozitívabb képek kialakítani magáról?

1. Habár az erőszakosság megvan az amerikai filmekben, de azért emellett kínálnak egy olyan országot, ami nem túlzsúfolt, mint az ázsiai országok általában; ahol az állampolgárok jóléte van előtérben, nem pedig a "legyünk turbános vallásos kollektivista társadalom szegénységi fogadalommal, indiai putrikban vagy észak-koreai tömegnyomorban élve lemondani a világi és anyagi élvezetekről" beállítottsága.

2. A fiatalok is tájékozódnak a világ eseményeiről és azért ők is hallanak bőven az észak-koreai atomfenyegetettségről, a kínai-japán feszültségről. Az egész térség egy gócpont, de pl. az arab országok anarchiája és ellentmondásai is eljutnak a tinédzserekig.

Szerintem nem kérdés, hogy ezek után miért az USA-t preferálják. Arra lennék kíváncsi, hogy szerinted melyik országot és miért kellene jobban ideálisnak tekinteniük a fiataloknak, kedves kérdező? :)

2013. okt. 27. 18:09
 7/11 A kérdező kommentje:

Kedves 4. válaszoló!

Arra vagyok kíváncsi, hogy a fiataloknak az indoktrináció során eltanult értékrendből mi tudatosul. Mivel én nem részesültem abban a társadalmi nevelésben, amiben ők, így gondoltam, hogy megkérdezem őket, hogy belülről milyennek képzelik el ezt a valójában irreális, ostoba világképet. Tehát a kérdésem mögött nincsen másik kérdés, mindössze egy másik aspektust szerettem volna megismerni. :) Egyszerre lenyűgöz, és egyszerre el is borzaszt, hogy mennyire képesek bármivel átmosni az emberek agyát.

Elkeserít, hogy a fiatalok ennyire meg vannak fosztva a gondolati szabadságtól.

Abba a kérdéskörbe már nem akartam belemenni, hogy miért nem egy másik országot preferálnak inkább, hiszen erre a válasz egyértelmű. Amíg erre nevelik őket, hogy Amerikát szeressék, addig nem várhatok el mást.

Igazából engem az egész távol-kelet lenyűgöz, szeretem az ázsiai kultúrákat. :) Indonézia, Việt Nam, stb. :) Dẹ a filmművészetben onnan Dél-Koreát értékelem a legjobban. A közel-keletre is át szoktam tekinteni, hogy éppen melyik országot akarja Amerika megtámadni vagy hogy hogy állnak a zsidók a palesztinok kiirtásával és a földjük elvételével.

Igen, a fiatalok Amerika imádatának elérésének céljából sokféle eszközt alkalmaznak. Erre pedig a fogyasztói piac a legalkalmasabb és a média uralma. Mivel pár multinacionális cég kezében van a teljes média, ezért azt sugároznak, amit csak akarnak. Azért nem a távol-kelet a felelős, amiért nyugaton csak ezeket az erőszakos rajzfilmjeiket sugározzák, hanem a médiát irányítók. Közvetíthetnének a gyereknek az alapvető erkölcsi normákról, látókörük szélesítésére szolgáló, gondolkodásra ösztönző rajzfilmeket, amiket úgy építenek fel, hogy be tudják fogadni ezeket. Na de miért tennének ilyet? :) Az nem az érdekük, hiszen akkor nem ordítana és bőgne a gyerek a szüleinek a legújabb érintőképernyős telefonért. Továbbá a másik legfontosabb az, hogy elérjék, hogy az egyén teljesen egyedül legyen a társadalommal szemben, így könnyebb irányítani. Ne legyen identitástudat, család fogalma, stb. Ezzel szemben olyan értékrendet közvetítsenek neki, ami rengeteg problémát szül, hiszen az széthúzó hatású. Igyanak alkoholt, drogozzanak, ne tiszteljék a szüleiket, stb.

A TV-ben és a mozikban is szinte majdnem csak amerikai filmeket adnak, ezzel eleve már ezeknek a filmeknek a befogadására nevelik a gyerekeket szintén a fogyasztás legfőbb céljából. Tehát a nagy részük sosem fog leülni egy elgondolkodtató, morális kérdéseket felvető film elé leülni, mert be sem tudná fogadni, nem értené, hogy miről szól. Én kíváncsiságból mutattam filmeket pár ismerősömnek, amire csak annyi volt a reakció, hogy vagy 'Ez egy szar.', vagy pedig 'Nem értem, hogy miről szól.'. Pedig 18 évesen azért... Szűk látókörűek, nem tudnak gondolkodni, könnyen befolyásolhatóak.

Visszatérve a 'ne csak a Rambo-t szidjuk' részhez egy kicsit: Közvetíthetnének filmeket a rengeteg, értékes ázsiai alkotás közül, ezért nem Ázsia a hibás... Valakinek el kell adni a folyamatosan készülő, hulladék, amerikai filmeket, nem érdekük, hogy áttérjenek a fogyasztók a kevesebb, ámde értékes filmek keresésére, amik ráadásul nem is ott készülnek.

Egyrészt a feljebb említett sok dolog miatt tudott pozitívabb képet kialakítani, másrészt pedig azért, mert mégis mit tud egyáltalán egy átlagos fiatal a többi nyugati országról mondjuk Angliát leszámítva? Semmit... Továbbá Ázsiában valóban ezek a társadalmi feszültségek elég rémisztően hangzanak.

Igen, számomra sem volt kérdéses, hogy miért szeretik. :)

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert aki még fiatal tinédzser, és elhatározza, hogy ki akar költözni valamelyik országba, elkezdi tanulni a nyelvét, úgy alakítja az életét, stb., sajnos egyáltalán nem biztos, hogy mire odajutna, hogy akkor kimegy, addigra tanácsos lenne-e egyáltalán odaköltözni. Úgyhogy ez egy ilyen zsákbamacska.

Egyébként sajnos nagyon elkeserítő, de egyáltalán nem biztos, hogy van olyan ország a világon, ahova érdemes lenne kiköltözni, hiszen mindenhol idegenek lennénk, és semmi sem biztosítja, hogy az ott élő közösség valaha befogad. Szerencse kérdése. Ha nem akar valaki nagyon idegen környezetbe kerülni, akkor a most népszerű Németország például, de ott biztos, hogy sosem lesz befogadva.

Skandináviába például megérné kimenni, csak hát az a téli idő nagyon demoralizáló, viszont az életszínvonal az magas, ha sikerül munkát találni. De persze alapfeltétel az ország nyelvének az ismerete, úgyhogy erre is készülni kell éveket. Itt meg már nagyobb esély van a befogadásra azért, viszont a finnek azok eléggé idegenellenesek például.

Tulajdonképpen a világon bárhova ki lehet költözni, mert egyénfüggő, hogy ki hogyan szeretne élni. Ha az életszínvonal a legfontosabb tényező, akkor ezek megfelelnek, amiket írtam. Japán az esélytelen, Dél-Koreára is csak nagyon kicsi esély van. Azonban ki lehet költözni a távol-keletre is, ha valaki megelégszik egy átlagos életszínvonallal is, mert ha van egy olyan végzettsége, amit ott értékelnek, azzal el lehet ott lenni, csak hát van aki egyszerűen nem bírna alkalmazkodni az ottani teljesen más élethez.

2013. okt. 28. 13:39
 8/11 anonim ***** válasza:

"A TV-ben és a mozikban is szinte majdnem csak amerikai filmeket adnak, ezzel eleve már ezeknek a filmeknek a befogadására nevelik a gyerekeket szintén a fogyasztás legfőbb céljából. Tehát a nagy részük sosem fog leülni egy elgondolkodtató, morális kérdéseket felvető film elé leülni, mert be sem tudná fogadni, nem értené, hogy miről szól. Én kíváncsiságból mutattam filmeket pár ismerősömnek, amire csak annyi volt a reakció, hogy vagy 'Ez egy szar.', vagy pedig 'Nem értem, hogy miről szól.'. Pedig 18 évesen azért... Szűk látókörűek, nem tudnak gondolkodni, könnyen befolyásolhatóak. "

És akkor mi van ha valaki az amerikai filmeket szereti? Én például azokat szeretem és halálosan unom az ilyen nagyokosok szövegét a nézhetetlen művészfilmjeikről meg arról, hogyha valaki nem szereti azokat akkor az már hülye.

2013. okt. 28. 15:07
 9/11 anonim ***** válasza:

Kedves fiatalok

Bocs a kozbeszolasert, de ahogy nezem mar most halara analizaljatok a meg majdnem el sem kezdett eleteteket es a jovo lehetosegeit.

Nem hinnem hogy erre gondolt Sorates azzal hogy " an unexamined life is not worth living "

There you go, here is your English challenge for the day :)

Cheers from Seattle

2013. okt. 28. 16:03
 10/11 anonim ***** válasza:

(4. válaszoló vagyok)

Hasonló tapasztalataim vannak az "Ez egy szar"-ral kapcsolatban. Kiábrándító és bántó is tud lenni, ha mondjuk az ember kedvenc zeneszámát vagy filmjét így leírják. Szerintem az a baj, hogy tinédzserkorban már ki kellene alakítani egy olyan hozzáállást, amely nyitott a világ különböző dolgaira, hogy ne legyenek szűk látókörűek, ahogy a kérdező is írta. A véleményét pedig mindenkinek tiszteletben kellene tartani, meg lehet normálisan is mondani, hogy nem tetszik XY film, ezért és ezért...

"Nézhetetlen művészfilm": néha-néha nem árt senkinek, ha meg próbál nézni egy-egy ilyet és próbálja megérteni, elgondolkodni rajta, de nem kell mindig csak és kizárólag ezeket nézni persze :)

"Nagyokosok": sokszor bennem is ilyen benyomás keletkezik, hogy sokan úgy gondolják, csak az a legjobb, amit ők képzelnek el. A kérdező által felvetett problémáknak kulturális, politikai és egyéb ideológiai, tervezésbeli alapjai vannak; ezekben a kérdésekben pedig nagyon nehezen mutatható fel az "ez a legjobb út, legjobb módszer, legjobb választás" elgondolás, mivel szubjektív dolgokról van szó és nehéz bizonyítani a különböző lehetőségek felsőbbrendűségét.

Végső soron én nem mondanám, hogy a kérdező egy "nagyokos", pedig látszik, hogy rendkívül művelt és nagyon hisz abban, hogy jobb lenne a fiataloknak az ő világképe szerint élni. Számos gondolatával egyetértek, és habár bele lehetne kötni szintén sok felvetésébe, mégiscsak a jobbító és problémafelvető szándékát emelném ki. Jó, hogy vannak ilyen emberek, mint a kedves kérdező, valahogy fel tudok nézni rá, pedig nem vagyok kritikátlan követője. :)

2013. okt. 28. 16:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!