Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Én miért csak ilyen későn...

Én miért csak ilyen későn kezdtem érni?

Figyelt kérdés

20 évesen... most 21 vagyok. És nem érdekelt semmi az évek alatt, csak eljártam a suliba mert muszáj volt, meg otthon elvoltam magamban. És közben meg eljárt az idő, kimaradtam egy csomó jó dologból (barátságok, dolgok megismerése, szerelem), és hát mondták is nekem, de nem értettem, hogy mit akarnak... nem voltak érzéseim meg semmi, kisgyerek voltam belül. Miért csak ilyen későn lettem kamasz? Úgy érzem, hogy így már nincs lehetőségem igazán élni :((((

Nincsenek dolgok, amik tetszenének és szívesen csinálnám, nincsenek kapcsolataim meg semmi... viszont kezdek felnőni, és csak most jön elő belőlem a céltudatosság meg ilyenek. Annyira irigylem azokat, akiknek már középsuliban eljön ez, vagy akár általánosban. Sok osztálytársam volt, aki már akkor foglalkozott a jövőjével (tudták mik akarnak lenni, ilyesmi), és egyáltalán nem értettem őket... most már igen. Hogyan tudtak ők olyanok lenni, én meg nem? :(

2013. okt. 7. 00:18
 1/10 anonim ***** válasza:
72%

Sajnos ismerős helyzet. Két választásod van:

1, Továbbra is sírsz és nem változik semmi.

2, Elkezded megváltoztatni az életed, csak a jelenre és a jövőre koncentrálva. A múltad pedig felejtsd el.

2013. okt. 7. 00:35
 2/10 A kérdező kommentje:
A 2.-at csinálom általában, csak ritkán van ilyen sírós mélypont :D :(
2013. okt. 7. 00:42
 3/10 anonim ***** válasza:
77%

Ez nagyrészt felesleges ijedelem.

Hirtelen rájössz, hogy úristen, ennyi idős vagy (mellesleg még mindig nagyon fiatal), körülnézel és látod, hogy mások már csinálnak valami érdemlegeset, te meg nem.

Ez normális ebben a korban, a legtöbben így éreznek.

Az meg hogy mi késő és mi nem, teljesen relatív.

Írnék egy példát:

Egy kedves ismerősöm 15 éves kora óta tanár akart lenni, sok energiát fektetett ebbe, és az is lett. Ennek mindenki nagyon örült, büszke volt rá főleg a szülei, és így is telt pár év. Még 33 évesen rájött, hogy szinte idegesítik a gyerekek, és utál korán kelni, és még keveset is keres. Ezután a teljes szakmai kudarc után joggal érezte úgy hogy sok éve ment kárba, mert mindig érezte hogy nem jó ez neki.

Ezután felhagyott a tanári állással, és fodrásznak tanult. Azóta szalonja van (40 éves) sok pénze, és már megteheti hogy későn menjen be csak dolgozni.

Ezzel csak azt mondom, hogy nem látod a jövőt, nem tudhatod, hogy akikre most irigykedsz, nem lesznek e hajléktalanok 10 év múlva, vagy akik most a legszerencsétlenebbek, nem lesznek e sikeresek.

Amiből ezt sejtheted, az csakis a HOZZÁÁLLÁS, de még így sem tudhatod pontosan.

Így megy ez a te életedben is, ha jól állsz hozzá a dolgokhoz, akkor menni fog, ha nem akkor nem. Nehogy elkezdj ezen görcsölni.

Én veled egy idős vagyok, ezen a dilemmán már túlestem amin most te. Alapja nem sok volt, mert én aztán csináltam már mindent, de mégis úgy éreztem hogy az semmi.

Most örülnék, ha tényleg nem csináltam volna semmit, mert sok mindent elrontottam. Legszívesebben költöznék messzire, hogy újrakezdjem Ennyi idősen.

Ajánlom, hogy gondolkozz sokat a céljaidon. Biztos vagyok benne hogy vannak.

Gondold át hogy te magad milyen is akarsz lenni, milyen személyiséget szeretnél.

Gondolkozz azon, hogy miket akarsz elkerülni Pl koránkelés, spórolás.

Gondolkozz azon is hogy mi az, ami nem fáraszt le, amit kitartóan bírsz csinálni.

Ki fog ez alakulni ne aggódj!

2013. okt. 7. 00:42
 4/10 A kérdező kommentje:

Nem hirtelen jöttem rá... már lassan 1 éve gondolkodom, hogy mi legyek! :(

A példa szar... az ember, aki kétszer is megtalálta, hogy mi legyen, és boldog vele... nyilván 20-adszorra is sikerülne neki, nekem meg még egyszer sem fog :(

Ajánlom, hogy gondolkozz sokat a céljaidon. Biztos vagyok benne hogy vannak.

nincsenek

Gondold át hogy te magad milyen is akarsz lenni, milyen személyiséget szeretnél.

nem tudom

Gondolkozz azon, hogy miket akarsz elkerülni Pl koránkelés, spórolás.

irodában üldögélést a gép előtt

Gondolkozz azon is hogy mi az, ami nem fáraszt le, amit kitartóan bírsz csinálni.

ilyen nincs

2013. okt. 7. 01:01
 5/10 anonim ***** válasza:

Előző vagyok.

Hát jó... így is lehet

Végül is igen, talán nem ezt a választ vártad. Most, hogy visszanézem, a kérdéseid pontosan ezek voltak:

-Én miért csak ilyen későn kezdtem érni?

-Miért csak ilyen későn lettem kamasz?

-Hogyan tudtak ők olyanok lenni, én meg nem?

VÁLASZ:

Azért, mert ahelyett, hogy a saját életedet építsd (amit máris lehetetlennek tartasz), sajnálkozol, és hátrányos helyzetben lévőként gondolsz magadra.

Mindenkinek ugyan annyi esélye van, hát te nem éltél vele, úgy látom nem is fogsz.

KÉRDÉS:

Ha így folytatod, mikor leszel felnőtt?

2013. okt. 7. 01:20
 6/10 A kérdező kommentje:

Nem érted mit kérdezek :) De én se tudom elmagyarázni :D

Majd holnap nekiállok még egyszer :)

2013. okt. 7. 01:31
 7/10 A kérdező kommentje:

Na... mégis megvilágosodtam... :DD

A kérdésem arra vonatkozik, hogy miért van az, hogy valaki korábban érik, valaki pedig később?

Valahogy így:

"A kamaszkor 10-14-től 18 éves korig terjedő életszakasz, átmenet a gyermek- és felnőttkor között, (...) jelentős pszichés változások következnek be

A fiatal ekkor kezdi formálni saját véleményét, ízlését, a legtöbb gyerek ekkor próbálgatja az önállóságot. A serdülőkor kezdete és vége a történelem során eltérően alakult. A pubertás időszaka napjainkra jelentősen meghosszabbodott, egyrészt korábban kezdődik, másrészt huszonéves korig is elhúzódhat, a változás időszaka akár 10-12 évre is nyúlhat."

Nekem nem volt semmi pszichés változás ebben a koromban (nyilván volt de jelentéktelen), csak 20 évesen :/

"Kamaszkori lelki változások

Erik H. Erikson elmélete szerint az egyén személyiségfejlődése a születésétől a haláláig tartó folyamat. Az élethosszig tartó változás egyik mérföldköve a pubertás, mely természetes, fejlődési krízissel jár. Ekkorra tehető az identitás kialakulása, a jövőre vonatkozó, hosszútávra szóló döntéshozatalok, mint például a pályaválasztás.

Az egyén ellentmondásos érzések közepette leválik a szüleiről, elszakad a gyermekkorától, azonban még nem lép át a felnőttkorba, problémamegoldó képessége éretlen, magatartásában felfedezhetők gyermeki és felnőttes vonások is. Vitatkozik, lázad és kérdőre von, keresi önmagát. Viselkedésével és külsejével is különbözni akar a felnőttektől. A szülők és más, korábban meghatározó szerepet betöltő felnőttek befolyása csökken, helyette valamely ifjúsági szubkultúra válik meghatározóvá, a kortársak hatása felerősödik.

A fejlődési krízis sikeres megoldása esetén a serdülő képes összhangba hozni korábban megszerzett információit önmagáról, mely nem mutat nagy eltéréseket a külvilág róla alkotott képétől, túl van az önmeghatározás korszakán, a szociális szerepvállalásokon, valamely eszme iránti elköteleződésen. Az identitás kialakulásának életszakasza ideális esetben a húszas évek elejére befejeződik."

A wikipédiáról [link]

Egyáltalán nem igaz a szöveg a 10-14-18 éves énemre, nekem ez későbbre tolódott 20 éves kezdéssel.

Na! Ez miért van? :(

A wikis link 2. bekezdésében van egy ilyen: "a későbbi befejeződés oka a társadalmi változásokban keresendő."

Mik ezek?

Na most akkor ez?

"Erik H. Erikson fejlődéselméletének ötödik szakasza a pubertás, melynek legfontosabb feladata az identitás kialakulása, mely serdülőkor végére (18-22 éves kor körül) befejeződik."

[link]

Akkor mégis időben vagyok? :DDD

Na persze akkor is ez befejezés, nekem meg 20 évesen kezdődött ez az identitás dolog és 1 év alatt nem lett belőle semmi... :/

2013. okt. 7. 02:07
 8/10 anonim ***** válasza:

Az a helyzet, hogy mulya vagy bevallani magadnak, hogy nem akarsz fejlődni. Élvezed a gyerekkor élvezhető dolgait (nem kell dolgozni, rinyálhatsz, mert valaki meghallgat, és meleg az ágyikód...), de közben már vágysz a felnőttes viselkedésre (de miért is? csak a társadalmi nyomás miatt? ahogy látom igen...)

Előbb ismerd el magadnak, hogy nem akarsz felnőni, aztán keress olyan dolgot, amit szeretsz csinálni a rinyáláson kívül. (én szeretek legózni, meg sportolni, meg tervezni (álmodozni)), és az meghatározza az irányt, ahol az életben a munkát nem munkának éled meg, és "maradhatsz" gyerek, de mellé pénzt is kereshetsz... :) Egyik haverom most a játékokhoz tervez grafikusan mindenfélét... Neki ez nem munka! :) Gyerek maradt a maga módján... Ismerd el a hülyeségeid, akkor lesz lehetőséged az erényeidet is megismerni... :) Ez a felnőtté válás folyamata.

2013. okt. 7. 13:44
 9/10 A kérdező kommentje:

Jó dolgokat írsz, tudtam ezeket, csak nem fogalmazódott meg bennem... talán azért, mert olyan egyértelmű :)

Hogy társadalmi nyomás miatt..? Nem tudom. Inkább legyen a válasz, hogy azért is. De inkább belső nyomásra... egyszerűen nem érzem jól magam gyerekként.

Na akkor ugye az teljesen egyértelmű, hogy olyannal akarok foglalkozni, amit szeretek csinálni, ami "nem" munka :) (ki nem?) És a gyerekes hülyeségeimet is szeretem, viszont sokat egyszerűen meguntam...

Nem úgy akarok felnőni, hogy teljesen megkomolyodni meg ilyenek... csak jól érezni magam a bőrömben, és ez most nagyon nincs így! :/

Na és próbálom megtalálni, hogy mit is szeretek, de egyelőre sikertelenül...

2013. okt. 7. 22:17
 10/10 anonim ***** válasza:

Ha az erdőben sétálva keresel virágot, egy idő után a keresés teher lesz, és ha látsz is egy virágot, már nem akarod letépni a szerettednek (aki miatt keresed mondjuk), mert "ideges" leszel a szitura. :) Ne akarj célt találni, csak akarj boldog lenni, (persze úgy, hogy mások kárára SOHA ne legyen a saját élvezeted!) mert akkor észre sem fogod venni, hogy valami zűr volt. :)

Én is szeretem a gyerekes dolgaimat, és én is szeretnék valami olyan "munkát", amit élvezek, persze ennek megvan a maga hátránya, mert a környezetem mindig azt szajkózza, hogy "ilyen munka nincs". (hát pedig van. :D)

Csináld azt, ami picit is leköt. :) Aztán az növekedni fog, és végül lehet abban fogsz elhelyezkedni, és egyszer csak azon kapod magad, hogy a gyerekeidet óvodába kellene vinni. :))

Ahogy látom az emberi fejlődéssel kapcsolatban, elég tájékozott vagy, a fogalmazásod kellemes, tehát van, amit már kamatoztathatsz. :) (a többi pozitív tulajdonságodat nem tudom)

Azért nem érzed jól magad a bőrödben, mert hagytad, hogy külső tényezők (nem feltétlen a társadalom, lehet egy óriásplakát is :) ) olyan nagy mértékben befolyásoljanak, hogy valami olyanra vágysz, ami nincs meg. Ergo letepert az a dolog, amire vágysz, és nem örülsz annak, ami van!

Ajánlom, hogy 1 napig próbáld meg, valami olyan dolognak a nélkülözését, amit addig minden nap "megtettél". Internet nélkül, vagy édesség nélkül, esetleg a kedvenc italod nélkül (csak vizet fogyassz) élj, és menj olyan közegbe közben, ahol nem a luxus jellemző.

Ezután tudod majd értékelni mid van, (egészség, család, anyagiak, nem tudom...), és ismét folytathatod azt, amit szeretsz csinálni. :) Soha ne engedd, hogy nagy hatással legyen rád egy külső tényező! :)

2013. okt. 8. 07:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!