"Mi kell a sikeres élethez"? Nem tudom miért voltak ezen ennyire meglepődve.
Etika órán. arról beszéltünk, hogy mi kell a sikeres élethez , hogy nagyra vigyük, ezt le kellett írnunk a füzetbe, és elmondani. Mindenki olyanokat mondott, hogy
- jólneveltség
- diploma
- szakma, meg ilyenek...
Én ezeket írtam le:
-pénz
-kegyetlenség
-haszonbarátság
-megfelelő kapcsolatok
-rafináltság.
Meg kellett őket indokolnom amik az alábbi érveim voltak:
Pénz: Ha valaki vállalatot akar alapítani, annak hivatalossá tétele is, eléggé sokba kerül, ezen kívül, a vám, adó, és ha az apeh is talál valami gikszert, ezenkívül, az alkalmazottak fizetése, + ha valakinek cégháza is van, annak is van kiadása.
haszonbarát: Ki kell használnunk az embereket, hogy a csúcsra jussunk, ha nagyobb bevételt akarunk magunknak, kell egy olyan ember, akit ha kell, nagyon támogatunk, de a cél érdekébe, a földbe tiporunk, így juthatunk fel a csúcsra.
megfelelő kapcsolatok: Az üzleti világba kellenek kapcsolatok, pl: árfolyam emelkedések, és stb...
rafináltság: Mindig ki kell ügyeskedni, hogy mit kell, hogyan csinálni, ha kell hazudni is kell, az ügy érdekében.
kegyetlenség: Arra csak ennyit mondtam: "Az élet kegyetlen , nekünk is annak kell lenni."
Nagyon megvoltak lepődve, de én csak a reális gondolataimat mondtam el. Aki túl "jó kislány/ jó kisfiú a munkában azt csak kihasználják...
Mi a véleményetek? Lehet túl durva voltam? Szerintem ilyen az élet, nem kell áltatni, tudom hogy a tanár is az olyat várta el, hogy diploma, meg ilyenek... De nem ilyen sajnos a való élet.
13/F
Teljesen igazad van kérdező! És itt megemlíteném, hogy nem minden 12-15 éves hülye. Mikor ennyi idős voltam ezekre már én is rég rájöttem, de megtanultam, hogy nem szabad kimondani. A legjobb ha úgy taktikázol, hogy közbe mindenki azt hiszi hogy hülye vagy. Sajnos ez az élet.
Igazából ne hangoztasd, még akkor se ha igazad van. Negatív véleménnyel lesznek rólad az emberek.
Szerintem ez a "szemrebbenés nélkül hazudok, kegyetlenkedek másokkal ill. hátba szúrom őket, hogy én legyek a Jani, mellesleg ott ügyeskedek, ahol tudok" jellegű mentalitásról csak a magyar KKV szektorban hiszik azt, hogy nyerő.
Lehet, hogy a Kovács Pista Bt. igazgatójaként nem fizeted ki a beszállító Tóth Jani Bt-t és még a saját munkásaidnak is kevesebbet adsz, mellesleg a számlákkal is trükköztél, így egy új Merga árát sikerült összeügyeskedni.
De hosszabb távon senki se fog veled együttműködni, sőt rosszabb esetben kifejezetten összefognak ellened és az se kizárt, hogy a korábbi "trükkök százaival" pedig felnyomnak a NAV-nál. A munkások is lefognak lépni egy korrektebb céghez, neked pedig a selejtes ill. tapasztalatlan munkaerő marad.
Azért jó ha tudod, hogy bizonyos megtévesztésekért akár letöltendő is járhat...
Attól függetlenül, hogy mi mennyire törvényes, nem ajánlom a mások átejtésén alapuló taktikát. Ezzel csak ellenségeket lehet szerezni, míg a sikerhez vezető út az együttműködésen alapul. (Pl. a Samsung is beszállítója az Apple-nek, holott a mobilpiacon egymás fő vetélytársai.)
Látszik, hogy még 13 éves vagy, és kicsit naív. :)
Persze ezeket bárki fel tudja így sorolni, aki látott legalább egy Dallas részt.
Csak sajnos a valóság nem Dallas, és legtöbbször az ember pénz nélkül kezdi. És ilyenkor se kapcsolataid, se haszonbarátaid nincsenek, és el kell valahogy indulni.
Sokkal jobban számít az elején a jó ötlet, a tudás, a tehetség és a szorgalom.
És majd ha ebből kialakítasz egy jó céget / szerzel egy jó munkát, és lesznek kapcsolataid, meg haszonbarátaid, akkor jöhet a kegyetlenség, a rafináltság meg az emberek átverése.
Illetve nem véletlenül nem tanítják ezt.
Gondolj bele, ha mindenki lépten nyomon átverné és kihasználná a másikat, nem működne a társadalom. Folyamatos vendetta, leszámolás és polgárháború lenne.
Egyébként meg az üzleti életben pont az egyik legfontosabb dolog a BIZALOM és a JÓ HÍRNÉV. Ha kiderül, hogy átversz embereket, olyan gyorsan kikerülsz az adott körből, hogy csak nézhetsz. Kivéve persze ha tiéd a leghatalmasabb olajcég, de mint mondtam a valóság ritkán olyan, mint a Dallas.
Rossz irányból nézed a dolgot. Sok könyvet írtak már arról, hogy mi kell a sikerhez, de olyasmi nincs bennük, hogy rafináltág és kegyetlenség. Olyanok viszont vannak, hogy céltudatosság, következetesség, szorgalom, kitartás, újszerű ötletek és még sok más.
Az, hogy te ezeket a tulajdonságaidat mások kihasználására és átverésére fordítod, vagy például arra, hogy olyan szolgáltatást vagy terméket hozz létre, amellyel elégedettek az ügyfelek, az értékrend kérdése. Lehet pozitív és negatív értékrenddel is sikereket elérni, ha a fenti tulajdonságaid megvannak. A te értékrended egyértelműen negatív. Sajnálatos, hogy a magyar KKV-k szektorban sokan gondolkoznak így, ahogy fent is írták. Pedig létezik olyan, hogy üzleti etika, ezt kellene kötelezővé tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!