Mindenkitől azt hallom, hogy a mai dolgokat úgy gyrátják, hogy elromoljanak. Akkor miért vesznek modern dolgokat mégis?
Az emberektől ezt hallom. Hogy a régi TVk, mosógépek, háztartási dolgok, 20-30 évig is elvoltak, sőt van ismeőrsöm akinek nagyon régi mosógépe van, és jól működik még mindig. Meg, hogy a modern autók rosszak, tele elektronikus cuccal, ami mindig kiír valami hibát, meg hogy vidd a szervizbe...
De ha ez így van akkor miért vesznek modern dolgokat mégis az emberek? Hogy elromoljon 5 éven belül, és vegyél újat?
Szóval sok ember mondja, hogy régen tudtak dolgokat gyártani tartósakat, egyszer megvetted, aztán szinte életed végéig azt használtad, nem volt hibakód, meg nem jelezte ki, hogy elromlott, ilyesmi...
Minek az okostelefon, a digitális kijelzős hűtő, a ultramodern mosógép, a Full HD LED TV, ha úgyis azért gyártják, hogy elromoljon?
Miért nem vesznek, használnak tényleg régi dolgokat, ha azok a jók?
pár dolog, ami ebben szerepet játszik szerintem:
a modern dolgok régen nem voltak, ergo nem voltak régen lapos tévék, és hogy faragsz be egy crt tévét a falba? :)
a modern dolgok fejlődése olyan nagymértékű (nagymamámnak még nem volt mobilja, apukám is nehezen kezeli, nekem meg már 4 féle oprendszer volt mobil eszközön, és még a főzött romokhoz nem is értek!), hogy felesleges egy telefont 10 évnél hosszabb időre tervezni. Régen elégedett lettél volna akkor is, ha telefonálsz bárhol, nem csak otthon, most meg alap a színes kijelző, wifi, mobilnet, stb... lehet a jövőben alap lesz, hogy hologramokkal mutassa kit hívunk (egy bugyuta tipp :D), szóval az elvárások nem olyan hosszútávúak mint pl egy autónál.
a modern dolgok modern felfogású embereknek kellenek, ami feltételezi, hogy nincs is hosszútávon szükség rá. A nagymamám magának vart kabátot, és vigyázott rá több 10 évig! Nem vett egy újat, ha elszakadt... :) A felfogás miatt is megtehetik, és hamarabb volt "rossz felfogás", mint fogyasztói társadalom! :)
Az autóknál már más a téma, mert ott még mindig a 22 éves golf a kedvencem, de a fogyasztói felfogású emberek miatt ment csődbe a saab. :\ Pedig ha gazdag lennék... :)
Persze, voltak csúsztatások a dokumentumfilmben, de azért összességében véve probléma a dolog. Most nyilván én sem az olyan elektronikai cikkeken morgok, amik technológiája évül el, mert igény van a folyamatos fejlesztésre (számítástechnika nagy része), hanem olyasmiken, amiknél a régebbi modellek egyszerűen jobbak voltak, az újak meg max. egy-két felesleges csicsadolgot tudnak, cserébe hamar (persze a garancia lejárta után) megmurdelnek.
(És tudom, kivétel vagyok, de nekem tök jó a rég mobilom is, ami csak telefont és sms-t tud, mert másra nem is használnám, csoda hogy még működik, bajban leszek, ha majd megadja magát.)
Oh ne értsd félre a mondandóm! :)
Én is régi nokiát használok, másfél hét akksi időt nem múl felül akármilyen kijelző tudása... :)
Régi autó mániás vagyok, mert ahhoz nem kellenek speciális kulcsok (akárhol lehet javítani szinte), és néhol viccesen kevesebbet fogyasztanak, mint a maiak...
6 éves laptopom van, mindenre jó, izzószálas izzókat veszek a lakásba, mert akármennyire is kevesebbet fogyasztana az energiatakarékos, de amilyen hamar elromlik, az vicc...
3-4 energiatakarékos ugyanaddig jó, mint 1 izzós... a fogyasztás már nem érdekes innentől kezdve. :)
És sorolhatnám. :)
A dokumentumfilmet nem láttam, csak a kérdésre reagáltam, elnézést, ha furcsán fogalmaztam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!