Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan lehet valakiről megtudn...

Hogyan lehet valakiről megtudni hogy művelt e?

Figyelt kérdés
vagy mik a bizonyos jelek hogy az illető abszolut műveletlen?

2013. szept. 21. 14:59
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Pl hogy hogyan beszél. Milyen a szókincse. Vagy ha szóba hozod a zenét vagy a filmeket vagy a festészetet vagy az irodalmat vagy bármi művészeti dolgot, kiderül, hogy tud-e hozzá szólni. Amúgy szerintem legjobban akkor is abból, hogy hogyan beszél. Pl ha idézeteket mondd néha híres íróktól, már művelt. Ha választékosan beszél, nem értelmetlenül akkor is művelt...
2013. szept. 21. 15:02
 2/4 anonim válasza:
Mit értesz művelt alatt? Ez így elég megfoghatatlan meghatározás. Milyen tulajdonságára vagy kiváncsi, és miért? A műveltség talán az enciklopédiális tudás mennyiségét fejezi ki leginkább, de nem biztos, hogy te erre vagy kíváncsi. Annyi bizonyos, hogy ha választékosan tudja kifejezni magát, nem használ durva kifejezéseket, és a hanglejtése sem azt sugallja, hogy egy tirpák, akkor mondhatod rá, hogy művelt. Persze lehet úgy is művelt valaki, hogy közben úgy viseldik, mint egy paraszt.
2013. okt. 4. 14:16
 3/4 anonim ***** válasza:
Ha interneten akarod kideríteni, hogy az, akivel beszélgetsz művelt-e, akkor érdemes az írását megfigyelni. Ha tele van hibákkal, akkor valószínűleg nem művelt az illető. Persze ismerősökkel beszélsz, vagy jóbarátaiddal, akkor természetesen Te sem fogsz minden mondatot nagy kezdőbetűvel írni, és pontot rakni a végére, de ha ismeretlen emberrel chatelsz és látod, hogy elég hanyag a helyesírása, abból már következtethetsz az illető műveltségére is.
2014. jan. 25. 21:26
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Az abszolút műveletlenségre a jeleket szeirntem már nagyjából leírták:

Szűk szókincs, sok káromkodás, suk-sük használata kijelentő módúnak szánt mondatokban, "he" szócska mondat végére illesztése, hanghordozás, hanglejtés. Írásban még könnyebb, számomra nagyon kiábrándító, ha valakinek tele van helyesírási hibákkal az írása.

De elsővel picit vitatkoznék :) Szépen beszélek, műveltnek és intelligensnek tartom magam. Azonban ha valaki a festészetről kezd el velem beszélgetni, akkor végem van :D Ismerem pár magyar festő nevét, meg néhány külföldiét. Talán ha nagyon rámijesztenek egy-két művüket is fel tudom sorolni. De csak a nagyon ismerteket, és a legtöbbet azt sem tudom, hogy néz ki, csak a címét tudom, pl Rőzsehordó asszony. Szóval festészetben engem nagyon meg lehet alázni, természettudományokban már annál kevésbé :) Ennek ellenére műveltnek tartom magam. Más emberben is inkább az összképet nézem, hogy egészsében mennyire széles a látóköre, és nem feltétlenül a tudást, hanem a tájékozottságot "értékelem". Az alapján a tudományág alapján, amiben te jó vagy nem szabad megítélni a másikat, hiszen könnyű nekem leendő vegyészként kémiából osztani az észt mondjuk a közgazdász ismerőseim között, akik 8 éve nem tanultak kémiát és amikor volt ilyen tárgyuk, akkor sem érdekelte őket különösebben.

2014. jan. 26. 10:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!