Miért rossz ember az, aki kövér?
11-es válaszoló vagyok. Nem azt akartam elérni, hogy ilyen fehér-fekete alapelven kisarkítsuk, hogy "az étkezés teszi embert", hanem egy össz-életminőségi dologról van szó.
Ez kb olyan, mint amiért a részegeket is megvetik. Nem az a baj, hogy valaki iszik egy kis szeszt, de az igenis baj, amikor nem tudjuk hol a határ.
Uez igaz az evészetre is. Lehet néha nassolni, csemegézni, jóllakni, de az valahol tényleg magunkkal, az életünkkel és az egészségünkkel való mit sem törődés, hogy a kellemes íz élvezetek miatt disznóra zabáljk magunkat és még meg s tetézzük mondjuk egy alapvetően lusta, tohonya nem mozgó életvitellel.
Ugyanarról a tőről fakad, mint a láncdohányosok örökös pöfékelése. Nem bír leállni, nincs akarata, a komfortzónájához tartozik a cigi és tesz nagy ívben arra, hogy árt magának és még a környezetnek is a terhére van.
A dagadt, kövér ember ilyen formán nincs terhére senkinek (kivéve a mentális környezetszennyezést), de valahogy mégis az jön le róluk, hogy nem képesek kontrollálni magukat, nem menedzselik az életüket, csak tenyésznek, sodródnak. Ezek ilyen tudat alatt gerjedő gondolatok, sokan nem is fogalmazzák meg őket konkrétan. Egy biztos, nem kiragadva nézzük embertársaink tulajdonságait. Hogy pl csak a ruhája, csak az alkata, csak a szokása, csak az étrendje, csak a beszédmodora stb stb. Az ember a maga komplexitásában egész, egy egység.
Példa, direkt off, csak az érzékletesség kedvéért. Pl az öltözködésben is sokan MINDENT alárendelnek a vélt komfortérzetüknek és a stílus, elegancia gyakorlatilag ismeretlen a számukra. Ezeket az embereket látjuk elegáns helyeken, hivatalos ügyintézésen, állásinterjún, találkozón stb stb bermudában és strandpaucsban. Mer' már nehogymá' berohasszuk a lábunkat a nyári hőségben.... (inkább mindenkinek mutogatják a bütykeiket, ott is, ahol az nagyon illetlen dolog, de mit sem törődnek "Ilyen triviális jelentéktelenségekkel")
Testalkatra visszatérve: az első benyomást a külsőnk teszi a többi emberre. EZ igaz alkatra, öltözködésre stb stb. És ez nem is felszínes külsőséghajhászat, hanem az emberi természet sajátossága.
A külső alapján történő első benyomás, és ítélkezésről írnék pár példát, hogy miért is hülyeség.
Ha egy 100 kg körüli embert meglátsz, nem tudhatod, hogy fél éve még 70 kg volt vagy 150. Ha előbbi, lehet, hogy tragédia történt. Ha utóbbi, akkor milyen kontroll és akaraterőhiányról beszélünk?
Az, hogy valakinek az evésben nincs kontrollja, nem jelenti azt, hogy másban sincs. Ez elég egyszerű szerintem. Pl. én nem tudok leállni az evéssel, de ettől még egy pohár bor bőven elég, és nem kúszok részegen az utcán. Vagy nem megyek vizsgázni rózsaszín miniruhában.
Ez az előítélet olyan, mintha azt mondanánk, hogy ó, rajtad rózsaszín ruha van? Akkor te biztos utálod a pirosat. Ennek van értelme? Összefügg? Nem bizony, és az étkezési szokásokkal is ez a helyzet.
Másrészt pedig, aki étkezési szokások és külső alapján ítél meg mást... azzal eleve probléma van.
Minden ember van annyira más, hogy külső alapján nem és nem és nem lehet biztos belső tulajdonságokat kitalálni az illetőnek. Egyszer olvastam valahol, és nagyon tetszik: az előítélet a buták eszköze. És milyen igaz. Akiknek nincs elég gógyijuk ahhoz, hogy maguktól felfedezzék a másik ember tulajdonságait, hanem inkább eldönti, hogy na ő ilyen, akkor ő fúj. Ez színtiszta butaság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!