Miért ellenségesek az emberek (már akik ellenségesek) azzal, aki tudni akar és megkérdez dolgokat?

Már megint egy általánosítás, te tudsz valamit, amit mi nem, valami konkrét helyzetet, és arra vársz tőlünk választ. Mintha valójában szándékosan nem is akarnál választ kapni.
Tessék, ez is egy eset.

Ha olyasmit, amit mindenki tud, akkor érthetöen idegesek lesznek töle,
Nem ez csak korlátoltság és frusztráció.
Mindenkinek úgy kell válaszolni mintha egy gyerek kérdezné. Nem munkát végzel itt hanem kedvtelésből töltöd az idődet..

Mert az emberek ilyenek, lenézőek, fellengzősek, nagyképűek, irigyek, kiégtek, befásultak.
Pont nem rég kezdtem egy helyen, hát ott is, néhány ember olyan flegma, ha kérdezek valamit a munkával kapcsolatban, hogy legszívesebben megrángatnám. Nem tudom miért kell ilyen bunkó parasztnak lenni.

A kérdés feltevése, stílusa, hangneme sem mindegy azért...
Van egy ismerősöm, aki pszichológus, de mindenki aki ismeri azt mondja neki is kellene egy. Eleve vádaskodóan, véleményezve kérdez. Nem őszintén, vagy semlegesen tesz fel egy kérdést, hanem abban már eleve véleményt formál a kérdés stílusával.
Sokszor nem kérdez, hanem kvázi kérdően vádol és azt érzed, hogy eleve nem csak egy kérdésre válaszolsz, hanem a magad igazát kell bizonyítanod az ő véleményével szemben.
Eleve sokszor azt látom, hogy pl. beszélünk 1-1 mondatból totál hibás következtetést von le, majd ennek megfelelően kérdez vissza. Amire nyilván nem tudok válaszolni, hiszen nincs igaza. Ha válaszolok akkor magyarázkodásnak tűnik és nyugtázza, hogy "szóval igazam van" ha nem válaszolok, akkor is azt hozza ki, hogy "aha, tehát igazam volt".
Nem tudom így visszaadni, de rettentő zavaró és rossz vele bármiről beszélgetni.

Sok esetben a kérdésnek van előzménye és/vagy a kérdés valójában csak egy kérdésnek álcázott vélemény ráerőszakolás.
Egyszer volt egy ki-hogy van a szüleivel kérdés. Sokan kifejtették a problémáikat, erre jött egy válaszoló, aki feltette a látszólag ártatlan és jogos kérdést, hogy:
Miért tartjátok a kapcsolatot a szüleitekkel, ha ilyenek?
Válaszoltam, hogy testvérem és családja anyámmal él.
Kész, a válasz ennyi, ezért tartom a kapcsolatot.
A válaszoló viszont tovább kérdezett, egyre inkább vádaskodva:
Miért nem találkozunk máshol, pl. kávézóban?
Lekezelő módon, hogy "testvéred nem mehet ki a házból?"
Válaszoltam, hogy nem elvárható, hogy mindig csak semleges helyeken találkozzam a saját testvéremmel.
Miért nem találkozunk nálam?
Itt már nyíltanvádaskodóan, hogy "neked nincs otthonod"?
Válaszoltam, hogy messze laknak, gyerekkel körülményes utazni az én lakásom pedig nem alkalmas több napos vendégfogadásra.
Innentől pedig már nem is kérdezett az illető, hanem "ítéletet" hozott, hogy gyenge szar ember vagyok, testvérem pedig mentálisan nem ép, hát hogy lehet ilyen környezetbe gyereket vállalni stb.
Ezt több válaszolóval is megjátszotta, aztán miután a válaszai nagy részét a moderátorok törölték, kiírt egy kérdést az egészről, ami látszólag megint ártatlanul indult, majd ugyanúgy elkezdte gyalázni az ott válaszolókat.

Egy csomó ilyen apró bunkóság csak a szimpátiától, vagy annak hiányától függ.
Szóval van hogy az, aki boldogan elmagyaráz Xnek bármit, amit X kérdez, türelmetlen lesz akkor, ha Y kérdez tőle valamit, mert Y nem szimpatikus neki.
Vagy van hogy X normálisan kérdezi a kérdését, Y pedig nem.
Vagy olyan is van, hogy Xnek ez volt az első kérdése, Y meg folyton kérdez, és mindent el kell neki magyarázni, mint egy gyereknek, ami fárasztó.
De persze olyan is van, hogy valaki tényleg nem tolerálja ha bárki bármit kérdez tőle - de ez nem ANNYIRA elterjedt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!