A Baden-Württembergiek rasszisták a magyar svábokkal szemben?

Az én falumban vannak még svábok néhányan és pont Baden-Württembergből telepítették ki őket anno, Waldstettenből. A falunak egyébként pont emiatt testvérvárosa is Waldstetten. Aktív kapcsolatot ápol a két település egymással, időnként jönnek is hozzánk Mo-ra látogatóba néhányan, vagy a mi sváb lakosaink mennek ki hozzájuk.
Mi is egy olyan házban lakunk, ami 60-70 évvel ezelőtt egy sváb család háza volt. Emlékszem, gyerekkoromban egyszer megjelent egy egész német család nálunk, voltak vagy hatan-heten, fiatalok - idősek vegyesen és mesélték, hogy a mi házunk volt anno az ő szüleik, nagyszüleik háza. Addig-addig beszélgettünk az utcán, míg megkérdezték, hogy bejöhetnének-e megnézni, hol laktak a felmenőik. Beengedtük őket, nagyon meg voltak hatódva (egyrészt a vendégszeretetünktől, kínáltuk őket mindennel, sütivel, kávéval, étellel, itallal, másrészt a háztól és az emlékeiktől). Amikor elmentek, mi, gyerekek kaptunk tőlük ajándékot a tesómmal, játékot meg csokikat, édességeket. És invitáltak magukhoz, hogy ha Németországban járunk majd valamikor, keressük fel őket és látogassuk meg őket. (Erre nem került sor, mert sosem jártunk Németországban közösen a családdal, de mindenesetre kedves gesztus volt tőlük az invitálás, meghívás.)
Én nem gondolom, hogy rasszisták lennének a magyar svábokkal. Szerintem sokkal inkább barátságosak, kedvesek.

8.: A svábokat az 1940-es évek második felében telepítették ki.
Ez a cikk is említi, hogy sajnos voltak Németországban, akik negatívan fogadták az odatelepített svábokat:
Kérdező, szerintem ha ma odamegy egy sváb, fog kapni hideget-meleget. A nem sváb származásúak is mindenféle élettapasztalatot szereznek. Lesz, aki kirekesztő, lesz, aki elfogadó. Nem egyformák az emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!