Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mikor "ér" karennek lenni?...

Mikor "ér" karennek lenni? Tudsz rá példákat hozni? Volt, mikor kivetkőztél önmagadból, mint egy önjelölt igazságosztó?

Figyelt kérdés
Ha mondjuk valami jogtalanság, igazságtalanság ér. Mikor érezted úgy, hogy a saját kezedbe veszed a dolgok folyását?

ma 12:03
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
69%
Ha velem egy eladó, orvos, pincér bunkó, akkor arra nem pofákat vágok, hanem megkérdezem tőle, hogy mi a gond (de úgy, hogy a tekintetemből lássa, hogy nem xarral gurigázok) és egyben megkérem, hogy normális hangnemet használjon.
ma 12:59
 12/23 anonim ***** válasza:

Kérdés, hogy konkrétan milyen viselkedéseket nézünk / gondolunk Karenségnek. Szerintem jogtalanságért felszólalni sosem üldözendő dolog, de a stílus nem mindegy. Az nem szimpatikus, ha valaki piti dolgokért átmegy állatba... pl. ha nem fogadják el a kuponját, de kezdjen el káromkodva üvölteni, k...aanyázni egy boltban, pláne ne azzal összekötni a történteket, hogy a pénztárnál álló illető milyen bőrszínű, korú, szexuális beállítottságú, nemű stb.

Bizonyos esetekben megértem az állatba átmenést is, pl. ha vkinek a gyerekének az életét, fizikai épségét kockáztatja vmi "okos". Ilyen sztorikra gondolok pl., hogy bíróságon felmentenek vkit, aki bizonyíthatóan összevert, megerőszakolt vkit, autóval nekiment stb. (ismeretségi körben történt ilyen eset, autóbalesetes - azért úszták meg az elkövetők, mert társadalmilag nagyon fontos munkát végeznek... na, akkor azért elfogadtam, hogy g...ztek a bíróságon az illető szülei, akit sürgősségin kellett ápolni és majdnem belehalt, hogy részehajló büdösr...c a bírónő, és reméli, a gyerekével ugyanez meg fog történni).

ma 13:37
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

A karenség nem arról szól hogy kiállsz magadért. Hanem hogy azt beképzeltségből, jogtalanul, feleslegesen agresszívan teszed.

Ha garanciális panaszod van, besétálsz a boltba és mikor megpróbálnak elhajtani sarkadra állsz, az nem karenkedés.

Amikor úgy indítasz hogy mindenki kva anyját, tessék letérdelni eléd és a megbocsátásért könyörögni valami apróságért, amikor a korrigáló cselekményt nem fogadod el, hanem büntető kártérítést követelsz (pl alkalmazott aki elrontotta a rendelésed, legen kirúgva vagy büntetve), az karenkedés.

Arányos fellépés a kulcs. A trükk hogy add meg a másiknak a jóindulatot. Ne azt keresd hogy legitimált-e a bunkó viselkedés, van-e annyi sérelmed hogy most bunkó legyél. Azt keresd, hogy meg lehet-e oldani a problémát bunkó hangnem nélkül, a másik fél vevő-e a kultúrált probléma megoldásra. Ez a hozzáállás az esetek 99%-ban működik.

ma 13:44
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

Ha igazságtalanságért, akkor pont hogy nem vagy Karen, Ha nem jogod van megvédeni magad.

Bár nekem az mindig is bajom volt, hogy hangulatingadozások közepette sosem tudtam eldönteni hogy milyen problémánál mennyire érdemes visszavágni vagy egyáltalán érdemes-e szóvá tenni.

ma 14:05
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően nem azt nevezik Karennek, aki jogos dolgokért szól, vagy kifejezi a nemtetszését valami gáz dolog iránt.

Hanem azt, aki minden szaron nekiáll hisztizni, beleáll a boltosba, eladóba, ügyintézőbe, nyávog a semmin, okoskodik... akit kedved lenne kibszni a boltodból, mert egy klasszik hülyepitsa :D

ma 15:49
 16/23 anonim ***** válasza:

"akiknek magatartása engedéktelen"

Tényleg nem kötekedni akarok, de az "engedéktelen" mit jelent? Mert az "engedélytelen"-t el tudnám képzelni betűelütéssel, de a szövegkörnyezetben annak semmi értelme.

ma 17:54
 17/23 A kérdező kommentje:
Ti férfi, nagy női karenekkel találkoztatok gyakrabban?
ma 18:14
 18/23 anonim ***** válasza:

Ha jól értelmezem, a kérdező arra gondolt, amikor a panasz oka rendben van de a panasz stílusa nincs. Nem nevezte Karenségnek a higgadt érdekérvényesítést, de nem is arra kérdezett rá.

Éttermi reklamációt láttam már Karen stílusban. Félig volt jogos a sérelem: A vendég nem tudta, hogy az adott étteremben létezik olyan lehetőség, hogy kétféle főételből kérhet egy darab normál adagot. Ő két tányér fél adagot szeretett volna egy-egy fajta főételből, egyforma körettel, de a pultos félreértette és egy tányérra tette a két féladagot.

A vendég először nem emelte meg a hangját, de már elsőre sem volt túl udvarias. Viszont érthetően ismételte meg a kérését. A pultos nem tudott jól magyarul, nem értette meg sokadjára sem, hogy mi a probléma. Végül a vendég már nagyon "Karen" volt.

Az étterem ott hibázott, hogy nem volt egy magyarul jól beszélő alkalmazott a közelben, továbbá nem volt részletes kiírás sem a lehetőségekről. A vendég egy idôsebb hölgy volt, feltehetőleg nem gyakran jár ilyen helyekre, de a tájékoztatás azt is megilletné, aki nem gyakorlott gyorséttermező.

ma 18:14
 19/23 anonim ***** válasza:

Ha minősíthetetlen hangnemet enged meg magának bárki is és erre ugyanazt kapja vissza, az szerintem nem karenkedés. Lehet ezért lepontozni, de ha valaki úgy beszél velem, mintha a seggéből rántott volna ki, akkor én is úgy fogok vele.

Karen viselkedés az az, ha pl nekiállsz sipákolni a Tesco pénztárosnak, hogy az Aldiban hogyhogy olcsóbb minden.

ma 18:55
 20/23 anonim ***** válasza:

Off: Ha egy "Karen" "Karenkedik", és erre válaszul valaki "visszaKarenkedik", az szerintem ugyanúgy "Karen". XD

Kicsit magyarabbul: Attól, hogy jogosan vagyunk udvariatlanok, még udvariatlanok vagyunk.

ma 19:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!