Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mennyire normális, hogy van...

Mennyire normális, hogy van aki tolvaj gyereknek ad igazat?

Figyelt kérdés

Jegyvizsgálóként dolgozok, ülök a zsúfolt vonaton ülök, egy 10 éves ápolatlan gyerek egy felnőtt nagy kabáttal szaladt. Én megláttam mondom állj meg, honnan van az a kabát, nem mondott semmit se. Kb 15 mp múlva jött szaladva az utas ő kabátja volt. Mondom a gyereknek hol vannak ,de addigra ők is ott voltak. Mondom mi ez? Van menetjegy? Mondtak nincs így már le lettek téve az állomáson.

Egy nő felállt szegény kisgyerek, lehet rabolt gyerek. Meg inkább hagyni kellett volna a lopást, lehet ételre kellett volna nekik. Meg ne legyek dühös, lettem volna elnézö. Legyek elnéző a tolvajjal szemben.

ma 06:51
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

11-re:

Persze, mondani könnyű. Ebből nem következik, hogy tényleg ezt tette volna, ha őt lopják meg.

Victor Hugo: Nyomorultak c. regényének az elején van egy hasonló helyzet. Csak ez egy romantikus regény, nem a valóság. A romantikus regényben Jean Valjean ettől annyira magába száll, hogy megváltozik a jelleme: az egykori börtöntöltelékből tisztességes polgár lesz. A valóságban sajnos ez nem így működik.

ma 10:01
 12/16 anonim ***** válasza:
Én visszaszóltam volna akkor a gyereknek, hogy cserélje ki a lopott kabátot a némber kabátjára.
ma 10:05
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Látod, kérdező itt bújik ki a szög a zsákból. Ez a nő nem ment utána a c...gyereknek, hogy

"Fiam, add vissza azt a kabátot, de kárpótollak helyette én! Mondd meg mit szeretnél: kabátot, pénzt, meleg ebédet vagy bármi egyebet?".

Hanem HAGYTA ELMENNI a gyereket, majd UTÁNA (amikor már nem volt tétje a dolognak) elkezdett erkölcsi prédikációt tartani neked és magát Teréz anyaként feltüntetni.

Ugye érzed, mennyire hiteltelen így az ő elméleti jótékonykodása?

ma 10:10
 14/16 anonim ***** válasza:

Azért, mert az emberek egyszerű, fekete-fehér üzeneteket képesek csak felfogni, és ami összetettebb, azonnal lebutítják erre a szintre.

Az egyik véglet, hogy meg kell verni, le kell vágni a kezét, "hogy megtanulja egy életre". Erre a válaszként jött az az érzékenyítő üzenet, hogy a bűnözés mindig kényszerpálya, és a büntetés, megszégyenítés csak tovább ront a helyzeten. Helyette segíteni kellene ezeknek az embereknek, hogy legyen alternatívájuk.

Na és a tömeg ebből mit fog fel? Nem szabad büntetni a lopást, hanem sajnálni kell a tolvajt. Mintha ilyet bárki mondott volna valaha is.

ma 11:09
 15/16 anonim ***** válasza:

15: a kérdező reakciója szerinted egyenlő azzal, hogy le kell vágni a kezét? Le lett szállítva a tolvaj menetjegy nélkül az állomáson és el lett tőle véve a kabát.

A kedves nőszemély a sztoriban meg konkrétan azt mondta, hogy sajnálni kell a tolvajt és oda kell neki adni a kabátot (amiért a másik megdolgozott valószínűleg tisztességesen).

Más sztori az, hogy vki ezen felül akar neki segíteni, de azt ne más kárán tegye.

ma 11:14
 16/16 anonim ***** válasza:

#16, ne vedd sértésnek, de pont erről beszéltem: megfogalamztam egy árnyaltabb dolgot, amit rögtön leegyszerűsítettél.

Nem mondtam, hogy a kérdező reakciója azonos azzal, hogy le kell vágni a kezét, hanem azt mondtam, hogy a bűnözőkkel szembeni érzékenyítés eredendő célja, hogy kihozza az embereket ebből a szélsőségből, és egy konstruktív irányba tereljen.

És egyúttal azt mondtam, hogy sokan - köztük a kedves nőszemély is - úgy értelmezik az érzékenyítést, hogy nem szabad büntetni lopást, mert a tolvajok csak szegény áldozatok. Ami szerintem pontosan ugyanakkor f.szság, mint azt hinni, hogy kőkemény büntetéssel meg lehet oldani.

Röviden: a kérdés az volt, miért védik a tolvajt, én meg azt mondtam, hogy azért, mert hülyék értelmezni egy konstruktív üzenetet.

ma 12:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!