Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az miért baj, ha valakinek...

Az miért baj, ha valakinek szimpatikusak a spártai elvek?

Figyelt kérdés
A spártaiak nagyon kemények voltak, nagy figyelmet fordítottak a fizikai erőnlétre és a fegyelemre. Van a legenda is miszerint megnézték egy újszülött életképességét és ha nem volt az, akkor bedobták a szakadékba. Viszont ez valószínűleg nem igaz, inkább csak eladták rabszolgának, kizárták a polgárság köréből. Attól függetlenül az élet sajnos így működik, az erősek elnyomják a gyengéket, a társadalomnak meg erősekre van szüksége.

ma 07:58
1 2 3 4 5
 1/47 anonim ***** válasza:
97%
Viszont a mai felfogás szerint (értem ez alatt, hogy a többség így gondolkodik) ez embertelen bánásmód.
ma 08:06
 2/47 anonim ***** válasza:
81%
Mert ma már nem csak az izomerö az érték, hanem föleg a szellemi tudás.
ma 08:23
 3/47 anonim ***** válasza:
79%

"inkább csak eladták rabszolgának"

Ha neked ennyi nem elég, akkor hiába magyarázom.

ma 08:42
 4/47 anonim ***** válasza:
90%
Ezen a környéken az erősebb kutya elve eléggé elfogadott, de a példák szerint nem feltétlen ez a jó irány. Ha Spárta olyan sikeres lett volna, akkor sokkal tovább megmarad.
ma 08:42
 5/47 anonim ***** válasza:
86%
Mert alapvető emberi jogokat vesz semmibe pl.
ma 08:44
 6/47 anonim ***** válasza:
76%

"Attól függetlenül az élet sajnos így működik, az erősek elnyomják a gyengéket, a társadalomnak meg erősekre van szüksége."

Nem, a társadalomnak empátiára van szüksége.

Ha azt nyomod, hogy legyél erős, mindig lesznek olyanok, akik a sok erôs között is erősebbek másoknál.

ma 08:44
 7/47 anonim ***** válasza:
82%

Tehát az a kérdés, hogy miért baj az, ha valaki megszabadul (így vagy úgy) a saját gyerekétől azzal az okkal, hogy az elvileg nem erős fizikailag? Ennyire nem kötődnél a saját gyerekedhez?

Egyébként bizonyos állatoktól nem vagyunk fizikailag erősebbek. Mondjuk egy medvétől. Csak aztán itt jön képbe az, hogy van agyunk, ami minden állatnál nagyobb. És hiába vannak nagyon erős állatok, az emberi ész diadalmaskodott.

Nem véletlen tűnt el Spárta is.

ma 08:57
 8/47 anonim ***** válasza:
66%
Neked jó lenne, ha veled így bánnának?
ma 08:59
 9/47 A kérdező kommentje:
De én azt nem írtam, hogy az ész nem fontos, csak azt, hogy akik nem teljesítenek semmit, azok terhére vannak a társadalomnak. Az egész nyugati jóléti modell is most ezért van válságban, mert túl sok a szociális kiadás és nem ösztönzi az embereket teljesítményre. Az elhízás pedig rengeteg problémát okoz az egészségügynek, igenis kellene tenni ellene mindenkinek a maga szintjén. Mindenki felelős a saját életéért, nem várhatja mástól a segítséget, ezt akartam kihozni.
ma 09:09
 10/47 anonim ***** válasza:
69%

Olyan nincs, aki nem teljesít semmit, legfeljebb a nagyon beteg.

A nyugati jóléti modell nincs válságban, szeretnék én olyan válságos modellt itthon.

Magyarországon minden, csak nem sok a szociális kiadás.

A kegyetlenség nem pozitívum, kérdező, csak mondom. Térjünk vissza a kérdésre akkor, mikor te leszel munkaképtelen beteg.

ma 09:14
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!