Lehet dicsérettel sérteni?
Mármint, van az a szint, amikor annyira mérges vagy valakire, meg olyan szinten dobáljátok egymást sárral, hogy így.. leakad a gépszíj, és elkezded dicsérni? Amikor lehordod, fűnek-fának, aztán egyszercsak, én szeretlek!, te egy jó ember vagy! Példaképem vagy! Büszke vagyok rád! Nagyon igazad vaaan!
De még ha cinikus meg szarkasztikus is, mintha elindulna valami ellenerő. Nem addig fajul hogy megfojtjátok egymást egy kanál vízben, hanem visszafordul.
Lehetséges ez?
A hangsúlyozással meg lehet fordítani egy mondanivaló szándékát, és a pozitív dolognak is az ellenkezőjét fejezed ki: "Nagyon igazad vaaan!" - itt már az elnyújtott szó gúnyolódásra utal.
Ha nem erre gondolsz, hanem valakit pozitív szándékkal, pozitív hangsúllyal pozitívan dicsérsz és azt sértésnek fogja értelmezni a másik fél, olyan nincs. Te gondolhatod magadban az ellenkezőjét, de az a másik emberre nem tud hatni.
Ha ironikusan mondják,abban lehet gúny.
Nekünk az irodalomkönyvünk végén ez volt: Irónia:gúny,mely dicséretet színlelve bírál.
A példádban nem ez volt,hanem:
megijedt, féltette magát,hogy mi lesz ha nem fogod szeretni,önbizalomhiányos,az egójának kell,hogy 1olyan embert,aki te vagy, 'barátjának' tudhasson
megijedt hogy végeszakad a barátságnak,ezért engedett;kölcsönösen fontos barátság
rájött,belátta,hogy tényleg neked lehet igazad,az érveid helytállóak
-vagy ezek kombinációja,meg is ijedt,el is kezdte belátni hogy ő tévedett,te mondod jól.
volt még1 szempont,amit le akartam írni,de azt elfelejtettem.
lehet,h ez,de szerintem hosszabb volt "Példaképem vagy! Büszke vagyok rád! Nagyon" Ezt lehet,h komolyan gondolta,lehet,h nem,lehet h csak kell neki valaki akit "használ",előránt,ha szüksége van vmire,mégha nem is feltétlen talpnyaló,de hogy körülugrálja,lesse a kívánságait vki. Mindig tudjon beszélgetni,kiruccanni vkivel,amikor akar. Ott az a fontos igazából,h neki saját magának legyen jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!