Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Van olyan gondolatod, hogy az...

Van olyan gondolatod, hogy az emberek felett állsz?

Figyelt kérdés

A hagyományos illemtanítás szerint nem tekinthetjük magunkat az embereknél feljebb valónak. Sőt, kifejezetten alávaló dolog az, ha te azt mondod, hogy felsőbbrendű vagy, mert okosabb, szebb, sikeresebb stb. vagy. Vagy csak van olyan képességed, ami másoknak nincs. Ilyet nem szabad mondani.

Vajon tényleg ezt gondolod te is?

ma 11:22
A kérdező szavazást indított:
Igen. Nem vagyok feljebbsőbbrendű mint az emberek többsége.
Ismerem magamat, és azt gondolom, az emberek többségénél felsőbbrendű vagyok. És ebből igyekszem is előnyt kovácsolni az életben.
21 szavazat
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
15%

"A hagyományos illemtanítás szerint nem tekinthetjük magunkat az embereknél feljebb valónak."

Nem tekinthetem magam embereknél feljebb valónak, hiszen én is közülük való vagyok. Ez egy tudományos tény, nem illem kérdése. Ill. aki embereknél feljebb valónak, vagyis istennek tekinti magát, annak a zárt osztályon a helye. Ez szintén nem illem kérdése, hanem orvosi (pszichiátriai) kérdés.

ma 11:28
 2/20 anonim ***** válasza:
39%
Nem érzem magam följebbvalónak, de valamilyen szinten tudom az embereket egymáshoz képest rangsorolni. Nem félek kimondani, ha összességében műveltebbnek, okosabbnak, becsületesebbnek stb. tartom magan, mint xy, de felismerem és tisztelem azokat, akiket magamnál ilyenebbmek tartok, ők jelentik számomra a példát. Nem nézek le senkit, elfogadom, hogy minden ember egyenlő jogokkal kell, hogy rendelkezzen, hogy mindenkiben van jó és rossz, de be tudom lőni magam, vagy magamhoz képest másokat, vagy egymáshoz képest másokat egy adott skálán. (Természetesen szorosabb, hosszabb ismertség esetén.)
ma 11:37
 3/20 anonim ***** válasza:
77%
Orális szexben gyakran.
ma 11:43
 4/20 anonim ***** válasza:
21%

Bizonyos dolgokat abszolút mások felett állok, más dolgokban meg kifejezetten rosszabb vagyok. Ez alap az embereknél; vannak területek amikben kiemelkedőek vagyunk, míg másokban alulmúljuk az átlagot.

De tönkreteszi az önkritikádat ha csak azt az egy tulajdonságodat látod meg magadban, ami vagy átlagon felüli, vagy átlagon aluli.

ma 11:46
 5/20 anonim ***** válasza:
22%
Annak tudatában vagyok, hogy bizonyos területeken átlag feletti képességeim vannak (pl. van 4 felsőfokú nyelvvizsgám) és a külsőm is átlag feletti, de sose gondoltam magamat felsőbbrendűnek másoknál. Mindenki másban jó, máshoz ért, más adottságokkal született, más környezeti hatások alakították, senki sem több vagy kevesebb másoknál. Lehet egy útszéli hajléktalan azért jutott oda, mert egész gyerekkorában bántalmazták, erőszakolták. Akkor én érezzem magamat többnek nála, mikor szerencsétlennek szinte esélye sem volt egy jobb életre? Majd akkor török pálcát bárki felett, ha jártam a cipőjében. Magas lóról könnyű okoskodni.
ma 11:59
 6/20 tejjelkifili ***** válasza:
36%

Nem ebben az értelemben van a dolog.

Hanem egy általános értelemben. Hogy hiába vannak jobb képességeid, attól pont ugyanúgy te is ember vagy. És a jobb adottságok nem annak azt jelentik, hogy neked többet kell elvenni a többiektől, hanem épp azt, hogy több súlyt lenne jó vinni.

ma 12:09
 7/20 anonim ***** válasza:
32%
#6 igen, és csak mert xy adottsága valakinek jobb másénál, attól még más adottságai lehetnek rosszabbak. Pl. aki felsőbbrendűnek érzi magát másoknál, annak kapásból ismeretlen fogalom az empátia🤣
ma 12:10
 8/20 tejjelkifili ***** válasza:
#7 ez, hogy kapcsolódik ahhoz, amit írtam? 😬
ma 12:13
 9/20 anonim ***** válasza:

Erre reflektáltam: “Hogy hiába vannak jobb képességeid, attól pont ugyanúgy te is ember vagy.”

A többi részét nem igazán tudom értelmezni, arra gondolsz, hogy aki jobb valamiben, az a rossz képességűeket is karolja fel? Mert ez nettó baromság, mindenki a maga életéért felel.

ma 12:15
 10/20 tejjelkifili ***** válasza:

#9 és szerintem ez pont így igaz, ahogy írom.

Ez amiről te írsz ez max a természet, ahol mindenki mindenki ellen és ha valami történik veled, akkor annyi. De a társadalom, a közösség pont arról szól, hogy ne így éljünk.

Egy család jól mutatja ezt. Különböző emberek különböző képességekkel, teherbírással és mindenki annyit tesz be amennyit tud. Nem az van, hogy a gyengébb és az erősebb egyenlően osztja a cuccot, hanem a szerint cipelik, amennyit bírnak.

ma 12:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!