Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A 90-es években lazábbak...

A 90-es években lazábbak voltak az emberek?

Figyelt kérdés

Nem voltunk EU-tagok, nem volt ennyi szabály, akkoriban voltam gyerek, úgy emlékszem rá, hogy sokkal "prolisabb" világ volt.

Ne úgy értelmezzétek, mint aki azt mondja, hogy jó volt, vagy éppen rossz, csak a tényeket írom, amit én láttam akkoriban.

Sokkal több kocsma működött, mindegyik játékgépes volt, lehetett dohányozni, sok helyen volt buli, vágni lehetett a füstöt, mégis mindenki ment, tömve volt. Mai szemmel sokan nem mennének be.

Nem foglalkoztak olyan dolgokkal, hogy petárda. Dobálták már karácsony környékén, utána végig, amíg ki nem fogyott a készlet. Nem volt állatvédelem, kutyának kint a helye, lánc meg ól, aztán kész.

Sokkal rosszabb állapotú kivénhedt szoci és kintről behozott nyugati ócskavasakkal jártak az emberek. Ismerősöm, aki ma egy szép Volkswagennel jár, akkoriban egy kézifék nélküli Trabanttal mászkált.

Szerintem sokkal több volt az alkoholista akkoriban.

Az élet rengeteg területére nem volt szabály hozva, nem szankcionáltak ennyi dolgot. Mindenki vehetett cigit, bárhol lehetett kapni. A tanárok nagy része dohányzott, a rossz gyereket küldte ki cigiért a boltba. Nem volt ennyi traffipax, véda kamera, nem voltak fizetős autópályák. A buszsofőrök 50 Ft-ért zsebbe vitték az utasokat, a rendőrök is lazábbak voltak sok esetben. A nem szimpatikusakat megbüntették, sokakat elengedtek figyelmeztetéssel, ma már megbüntetnek mindenkit, aztán kész.

Sokkal több volt a diszkó, rave-korszak volt. Ma már a megyeszékhelyeken van talán 1-2 ilyen hely. Falusi focimeccs igazi proliünnep volt, persze jegyet nem kellett venni, kint volt 100 ember, félidőben kocsma, gyerünk vissza a kezdésre, emlékszem, ilyenek voltak a felnőttek, ma már a meccseken vannak 10-en talán. Kocsma is bezárt.

Az emberek csencseltek a munkahelyi dolgokkal akkoriban még. Olcsóbb volt a horgászat, nem volt ennyi szabály rá.

Nektek milyen sztorijaitok vannak abból a korból?

Ma úgy érzem, sokkal igényesebb lett rengeteg ember, elsznobosodott a társadalom. Ami nem feltétlenül baj, csak így látom.

Szerintetek?

Nem a kort sírom vissza, csak leírtam, én hogy láttam. Ti hogy vagytok vele?

dec. 30. 21:16
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Nektek milyen sztorijaitok vannak abból a korból?

Volt cigánysor a város szélén.

Most változott a helyzet, "magyarsor" van. Helycsere lett.

"A buszsofőrök 50 Ft-ért zsebbe vitték az utasokat"

Ez nost is megy. Mondjuk 450 a jegy, zsebre tesz 400 forintot és nem ad jegyet, majd süketnek tetteti magát. Szerencsére lehet online jegyet venni, így nem tud meglopni.

Nem volt lekerítve szinte minden tó.

dec. 30. 21:27
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Egy biztos: mindenki többet találkozott élőben, mert nem volt közösségi internet meg okostelefon, nem a lakásba voltak bezárkózva az emberek az online tér fogságába menekülve. Ebben 1000x jobb volt.
dec. 30. 21:51
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A KSH adatai szerint 34 éve, 1990-ben több mint 2400-an veszítették életüket a közutakon. Ne feledjük:

❌ ekkor még 60 km/óra volt a lakott területen belüli legnagyobb megengedett sebesség, ez csak 1993-tól változott 50 km/órára;

❌ még nem volt kötelező a tompított fényszóró használata lakott területen kívül (szintén 1993-ig);

❌ 2001-ig nem volt kötelező a biztonsági öv használata a hátsó üléseken;

❌ nem volt szabály a gyermekek biztonsági gyermekülésben történő rögzítésére (egészen 2002-ig);

❌ és persze egészen másmilyen minőségű és mennyiségű aktív és passzív biztonsági rendszerek védték az utasokat akkoriban az autóban.

Mindezekkel együtt már érteni lehet, hogy

💥 közel kétszer annyi közúti baleset történt 1990-ben, mint 2019-ben;

💥 közel kétszer annyi személyi sérülés is történt, pedig feleannyi személygépkocsi volt Magyarországon, mint három évtizeddel később;

💥 majdnem ötször annyian haltak meg ezekben a balesetekben, amelyek az előbb sorolt feltételek miatt nagyon gyakran brutálisabb kimenetelűek voltak a maiaknál. Csak hát akkor még nem tudósított ezekről megannyi csatorna, videómegosztó, közösségi médium...

1990-ben minden 800. személygépkocsira jutott egy közúti baleseti halálozás. 2019-ben minden 7100. autóra jutott egy elhunyt - ez kilencszeres javulást jelent, évente már majdnem kétezerrel kevesebb baleseti halált, mint három évtizede.

dec. 30. 21:59
 4/7 anonim ***** válasza:
48%
Ellenben én 2004 után az internetnek köszönhetően gyarapítottam a barátságokat és a hobbikat, a 90-es évekből a kortársaimmal nem tudtam mit kezdeni.
dec. 30. 22:03
 5/7 anonim ***** válasza:
64%
Szerintem nyugodtabb volt, nem volt ennyi idióta aki a média szennyén nevelkedett..
tegnapelőtt 06:30
 6/7 anonim ***** válasza:
Én csak annyit tudok, hogy akkoriban mindenki táncolt.
tegnapelőtt 09:32
 7/7 anonim ***** válasza:

Imádtam, akkor voltam gyerek. Autóban hátul öv sem volt, lazán fekve alhattam. Néha én fogtam a papa kaszáját, amit vitt a kertbe.

Elküldtek cigiért, borért a boltba, boltosnéni néha megsimogatta a buksim és kaptam ingyen diannás cukrot.

Nem volt fizetős a Balaton sőt, volt egy bányató, horgásztó is, tiltás ellenére is belefürödtünk gyerekként, soha rendőr nem jött.

Strandra belépőt nem fizettünk a papával, mert a tulajjal régen elvtársak voltak.

Cigány srácok gondoltak egyet, csináltak a faluba játszóteret lécekből, senki nem ugatott, hogy eu-szabvány-e és egy gyereknek sem lett semmi baja, hogy nem az volt.

Lehetett gyerekként is menni a Józsi bácsi robogójával a falu csendes utcáján, nem jöttek büntetni, meg a gyerekvédők, cserébe megtanított minket az öreg babettával menni.

Jobb világ volt, menő volt a szabadkás adidas is, most már az sem mindegy a mai kölyköknek, hogy az air jordanból melyik cipő legyen, csak a legdrágább jó.

Lehetett egyedül hazamenni oviból, suliból, lámpagyújtásra kellett hazamenni, nem csörgött félóránként a mobil, mert nem volt.

tegnapelőtt 09:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!