Miért szörnyülködnek egyesek a kommentszekciókban, ha olyan cikkeket látnak, hogy egyre kevesebben nyelvvizsgáznak/nem felvételikövetelmény a nyelvvizsga/nem kell diplomához?
Logikusan belegondolva, ha valakinek a munkához kell a nyelvtudás, akkor le van tojva a papír, azt ellenőrzik, hogy beszéli-e a nyelvet. Ha meg nem kell, akkor lehet addig "tudja" a nyelvet az illető, amíg le nem vizsgázik.
Ennek ellenére ha látok cikket arról, hogy nem kell xy helyre nyelvvizsga, akkor tele van a kommentszekció olyanokkal, akik szörnyülködnek, hogy mi az, hogy nem kell. Pedig valójában önmagában egy nyelvvizsga nem jelent nyelvtudást. Az annyit jelent, hogy a vizsga időpontjában megfelelt a követelményeknek, és nem évül el a nyelvvizsgabizonyítvány, tehát ha húsz évig meg se szólal azon a nyelven a delikvens, akkor papíron akkor is beszéli a nyelvet, miközben nem.
Nekem is speciel csak azért van 3 nyelvvizsgám (kettő felsőfokú, egy középfokú), mert anno középsulis koromban az akkor egyetemista unokatesóm szólt, hogy egyetemi kolis jelentkezésnél plusz pontot érhet, csináljam meg. Én meg megcsináltam, mert úgyis más fizeti helyettem. (Tehetséggondozó programban voltam és a program fizette) És tényleg, kolis felvételin kívül nekem soha sehová nem kellett az a fránya bizonyítvány. A plusz 100 pontom az akkori pontszámítási rendszerben a nyelvvizsgák nélkül is megvolt emelt érettségivel, ha munkára jelentkeztem, akkor sose kérték be a nyelvvizsgabizonyítványom, hanem állásinterjún lecsekkolták, hogy nem kamuzom-e a tudásom.
Semmi gond nem volt a stílusommal. Az meg nem magasló, hogy egy pöppet tájékozottabb vagyok.
Az, hogy mennyit lehet szótáratni, attól is függ, hogy milyen nyelvvizsga és nem a szintre gondolok.
Az euroexamnál írásbelin végig lehetett szótárazni, szóbelin a picture story felkészülési idejében lehetett, meg a hallásértésben azután, hogy lement a hanganyag.
#11 Ha tényleg azt gondolnád, hogy neked jobb a nyelvvizsgával, akkor nem húznád a szádat azért, hogy másnak nem volt kötelező, hanem örülnél az "előnynek".
De nem örülsz az "előnynek", ha azon vetyengsz, hogy igazságtalan, hogy neked több energiát kellett beletenni. Ez bizony féltékenység.
Egyszerűen nem lehet úgy gondolkodni, hogy márpedig legyen igazságos a helyzet, mert nem lesz az. Nem tudsz új intézkedéseket hozni, mert soha nem lesz igazságos azzal szemben, akit az intézkedés előtti követelmények érintetek.
Meg ha már igazságtalanság, ennyi erővel nyelvvizsgát kérni se igazságos, mert mi van azzal, aki nem tudja kifizetni a vizsgadíjat. Persze, visszaigényelheti az árat, ha meglett a bizi, de ettől még előre neki kellene kifizetnie.
Nevetséges úgy lobbizni az igazságosság mellett, hogy márpedig kelljen a nyelvvizsga, de amellett egyik ilyen ember se lobbizik, hogy az iskolai oktatás készítsen fel rá és ne kelljen magántanár, meg legyen ingyenes a nyelvvizsga.
Igen értem mit mondasz. És egyetértek abban, hogy szar az iskolai rendszer. És azzal is, hogy az oktatásnak kéne felkészítenie rá, minden külső segítség igénybevétele nélkül. (Valahol ez működik is, de nem sok helyen.) Viszont amint ingyenes lenne a vizsgaközpontok nem tudnák miből fenntartani magukat, akkor ki fog vizsgáztatni? Ne legyen, mert minek a nyelvvizsga?
De ettől függetlenül nem tartom hülyeségnek, hogyha már valaki eljut egy egyetemre kelljen már ahhoz a diplomához - persze olyan tudással, amit később is tud használni, mert nem ott fogja megtanulni aki 4-5 évig németet tanult, az angolt 2 év alatt pl (nálunk volt ilyen, nyilván így nem is lett neki).
Legalább annyira haladnunk kéne, hogy az “értelmiség” tudjon legalább 1 idegen nyelvet - de ez az én személyes véleményem, nem kell vele egyetérteni.
Sose lesz igazságos a rendszer nyilván. És kétlem, hogy a nagy többség miatt törölték volna el, hogy a többségnek jó legyen, meg, hogy a sok emiatt bennragadt diploma végre kikerüljön, valakinek nagyon kellett az a diploma és nem akarta megcsinálni és “jó” embereket ismert ehhez, egyébként még tuti ez a rendszer lenne.
#13 Simán lehetne csinálni egy "állami" nyelvvizsgát, ami ingyenes, de csak Magyarországon elfogadott, a diplomához megfelelő, a vizsgaközpontoknál meg fizetősen lehet az, ami külföldön is elfogadott.
Ja, hogy akkor nem élne meg a vizsgaközpont, mert senki nem menne oda, mert a nyelvvizsga csak bürokratikus követelmény? Érdekes...
Azzal én is egyetértek amúgy, hogy az értelmiség tudjon legalább egy idegennyelvet. Én azzal nem értek egyet, hogy erről legyen egy papírja, ami ezt igazolja, ráadásul örökké, függetlenül attól, hogy tényleg tudja-e a nyelvet.
A volt angoltanárom is mondta, hogy van oroszból nyelvvizsgája, mert sok éve megcsinálta, ahhoz képest meg egy életképes orosz mondatot nem tudna összerakni, mert utoljára a vizsgán használta a nyelvet. Na nekem ez és a sok hasonló eset után senki ne mondja, hogy szükséges a nyelvvizsga. Kifizetsz egy papírt, amit lobogtathatsz akkor is, amikor már elfelejtettél mindent.
Ha a tudás kell, akkor a papírtól függetlenül kell beszélni a nyelvet. Ha meg nem kell a tudás, akkor felesleges a papír, miközben már nincs tudásod.
Régen nehéz volt megszerezni egy diplomát és tényleg csak a legjobbaknak sikerült. Az utóbbi 2 évtizedben viszont folyamatosan viszik le a szintet, hogy hülyék tömegei hozzájuthassanak a diplomához. Ebből következik, hogy a diploma értéke folyamatosan csökken, már kb. minden hülye képes lediplomázni.
Egyetemre bejutni se nagy kihívás, ha fizetősre mész, kb. tökmindegy, milyen szar lett az érettségid meg milyen szar tanuló voltál (1-2 szak kivételével). Na ezt pl. úgy megszüntetném, ahogy van, aki nem elég jó ahhoz, hogy bejusson államira, az nem való az egyetemre, ennyi. Egyáltalán nem kell minden hülyének diplomásnak lenni, de valahogy mégis afelé haladunk, hogy nem szűrjük ki az alkalmatlanokat, hanem lemegyünk a szintjükre.
Ez a "nem kell nyelvvizsga" dolog is csak arra jó, hogy megkapják a papírt azok, akiknek egyszerűen nincsenek meg azok a készségeik, amik egy diplomás embertől elvárhatóak lennének. Egy angol középfok amúgy is egy vicc kategória, aki azt nem tudja teljesíteni, az ne akarja már értelmiséginek tartani magát.
És akkor most nyugodtan lepontozhatnak azok, akik csak fizetősen jutottak be és szenvedték ki magukból a papírt, és évek alatt képtelenek voltak eljutni odáig, hogy egy alap társalgási szinten elmakogjanak egy nem túl bonyolult nyelven.
14# 13 vagyok, na így ebben a formában egyetértek veled.
15# levelezőn csak fizetős volt, és nálunk csak egyetlen egy államilag támogatott hely volt, amire rengetegen voltunk.
Szóval ez a fizetős mondatod nem feltétlen mindenkire és mindenhogyan igaz, de persze van olyan is akire igen. Nappalin nem tudom, hogy megy most.
2009-ben tettem le a Telc középfokú nyelvvizsgát és akkor csak a levélíráshoz lehetett szótárt használni.
2015-ben pedig Kitex alap gazdasági angolt tettem le. Itt már nem emlékszem, hogy lehetett-e szótárt használni.
"Az meg nem magasló, hogy egy pöppet tájékozottabb vagyok."
Te csak a jelenlegi állapotról vagy tájékozottabb, mert gondolom ez érint téged.
A stílusod a probléma, "Már, bocs"..."pöppet" ezt melyik alsóbb kategóriás réteg használja?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!