Miért szörnyülködnek egyesek a kommentszekciókban, ha olyan cikkeket látnak, hogy egyre kevesebben nyelvvizsgáznak/nem felvételikövetelmény a nyelvvizsga/nem kell diplomához?
Logikusan belegondolva, ha valakinek a munkához kell a nyelvtudás, akkor le van tojva a papír, azt ellenőrzik, hogy beszéli-e a nyelvet. Ha meg nem kell, akkor lehet addig "tudja" a nyelvet az illető, amíg le nem vizsgázik.
Ennek ellenére ha látok cikket arról, hogy nem kell xy helyre nyelvvizsga, akkor tele van a kommentszekció olyanokkal, akik szörnyülködnek, hogy mi az, hogy nem kell. Pedig valójában önmagában egy nyelvvizsga nem jelent nyelvtudást. Az annyit jelent, hogy a vizsga időpontjában megfelelt a követelményeknek, és nem évül el a nyelvvizsgabizonyítvány, tehát ha húsz évig meg se szólal azon a nyelven a delikvens, akkor papíron akkor is beszéli a nyelvet, miközben nem.
Nekem is speciel csak azért van 3 nyelvvizsgám (kettő felsőfokú, egy középfokú), mert anno középsulis koromban az akkor egyetemista unokatesóm szólt, hogy egyetemi kolis jelentkezésnél plusz pontot érhet, csináljam meg. Én meg megcsináltam, mert úgyis más fizeti helyettem. (Tehetséggondozó programban voltam és a program fizette) És tényleg, kolis felvételin kívül nekem soha sehová nem kellett az a fránya bizonyítvány. A plusz 100 pontom az akkori pontszámítási rendszerben a nyelvvizsgák nélkül is megvolt emelt érettségivel, ha munkára jelentkeztem, akkor sose kérték be a nyelvvizsgabizonyítványom, hanem állásinterjún lecsekkolták, hogy nem kamuzom-e a tudásom.
1#: jól mondod.
Aki meg büszke is rá, hogy neki nem kellett emiatt gürcölni, sokat mondd el az "igényességéről":).
#1 De egy középfokú nyelvvizsgával nincs elsajátítva az a nyelv. A b2-t egy kb használhatatlan alaptudással le tudod tenni, ha előtte intenzíven begyakorlod a típusfeladatokat. Nem egy olyan volt osztálytársam van, aki a vizsga óta egy mondatot nem tud elmakogni az adott idegennyelven, mert egyszerűen nem használja, és nem is érdekli, hogy használja.
Annak semmi értelme, hogy bemész a vizsgára felkészülten, aztán kijössz és soha többé meg se szólalsz azon a nyelven. Azt úgy hívják, hogy pénznyelő, amin a vizsgaközpont gazdagszik.
Azért lássuk be, ahhoz, hogy beszélj egy nyelvet, nem kell nyelvvizsga. Ha szükséged van rá, rákényszerülsz a munka miatt, vannak külföldi haverjaid, akkor használod a nyelvet, tényleg beszéled is, nem feladattípusokat gyakorolgattál azért, hogy papírod legyen a tudásodról (ami évek múlva lehet nem is lesz)
Egyszerűen a nyelvvizsga nem olyan, mint egy jogosítvány. Se a vezetéshez, se a nyelvhez nem kell papír, hogy legyen tudásod, csak mondjuk ha szorul vezetsz, akkor az veszélyes, jobb ha lecsekkolnak, mielőtt forgalomba mész, mert lehet baj lesz. Nyelvnél meg ez nincs. Senkinek semmi baja nem lesz, ha ne adj isten sután fogalmazva tudod csak megértetni magad.
Valószínűleg azt nem bírják feldolgozni, hogy az ő arcukat ráhúzták a csutkára ugyanazért a lehetőségért, ami másoknak - szerintük - az ölébe hullik a semmire.
A "Nehogy már jól érezze magát!" magyar alfejezete...
Azért mert úgy volt, hogy kell, csináltam 3 nyelvvizsgát, a 2.-at gimis végzősként, aztán másnap bejelentették hogy bocs mégse kell nyelvvizsga egyetemi bemeneteli kovetelményként. A k.rva anyjukat. Mármint miért mindig a hülyéknek kedvezünk, és miért utolsó pillanatban kell megmenteni őket.
Legalább mondjuk az ingyen volt. Azóta csináltam még egy emeltet is, de az elévül (IELTS) két év alatt.
Én azt nem értem hogy hogy jut el valaki diplomához angoltudás nélkül. Minden szakmai cikk angolul van a legtöbb szakmában. De amúgy én is az egyetemhez csináltam meg a kolihoz, meg valami ösztöndíjhoz. Azóta nem kell (csak a tudás).
Azért mert ez egy elmaradott ország, elmaradott emberekkel, sok helyen elmaradott munkáltatókkal. Mindenki a papírokra van rágerjedve, nem pedig a tényleges tudásra.
Egy mostani fiatal annyira össze van nőve az okostelóval és ezáltal az internettel, hogy akkor is megtanulna angolul ha nem tanítaná rá senki. Idegen nyelven beszélő levelezőpartnert is egyszerűbb találni manapság, erre van konkrét weboldal is. Ráadásul ezekkel az emberekkel lehet beszélni is, lehet gyakorolni bármilyen nyelvet élesben utazás nélkül.
Ahogy írtad is a kérdésedben, normálisabb munkahelyeken nem a papírt kérik a nyelvtudásról, hanem leellenőrzik a meglétét és ennyi. Mit is szoktak mondani? 50 évvel vagyunk lemaradva? Akkor még kb. ennyi és az emberek is rájönnek mekkora értelmetlen baromság a nyelvvizsga.
"De egy középfokú nyelvvizsgával nincs elsajátítva az a nyelv. A b2-t egy kb használhatatlan alaptudással le tudod tenni"
Ez így nem igaz.
Egy középfokú nyelvvizsgához már szükséges bizonyos mennyiségű szókincs, amivel már bátran tudsz társalogni hétköznapi szinten.
"Használhatatlan alaptudással"? 🤣🤦🤷👎👏 Oké ezt a baromságot inkább nem is kommentálom jobban.
Nem lesz motivációja a fiataloknak normálisan középszinten se elsajátítani az adott nyelvet. Mert, hát tudjuk, ami nem kötelező, azt minek. Még ennyien se fognak majd idegen nyelvet beszélni, mint most.
Tegnap mondta azt rtl-es hírek, hogy 200 év kell, hogy az osztrákokat utolérjük.
Alapjában csak fairnek nem érzem, hogy nekem le kellett tennem anno a plusz pontokhoz, aztán kellett szakmait csinálnom a diplomához, mert a sima nem volt elég, amint a kezemben volt mindkettő, bejelentették, hogy nem kell többet. Addig úgy volt, hogy 3unknak kapjuk csak meg a diplomát emiatt a csoportból, amibe ugye energiát fektettünk (többé kevésbé), hogy meglegyen, aztán hirtelen mindenki kézhez kapta, aki nem is akart neki állni a nyelvvizsgának se. Na ez nem fair.
Abban egyetértek, hogy olyan szinten felesleges, hogy aki tud beszélni, annak teljesen mindegy, meg volt olyan, aki letette, és azóta se tud. Azóta munkában nem volt belőle előnyöm, de a mindennapi életben se olyan értelembe, hogy nem írok reklamáló levelet egy cégnek, hogy a munkálatok az épület előtt zavarják a mindennapi életem.
A saját szórakoztatásomra inkább van haszna az angol tudásomnak a nyelvvizsgától függetlenül, de az előtte is volt már.
Egyetértek 7esnek a 3ashoz való hozzászólásával. Azért mert valaki az online térben nő fel, és tud angolul valamennyire nem biztos, hogy így letudná tenni.
#7 Milyen szókincs? Már bocs, a nyelvvizsgán lehet szótárazni. Írásbelin kb végig. Ha olyan típust választasz, akkor a szóbeli egy részén is.
Aztán, ha 40 százalék megvan a gyengébb részekből, akkor az erősebb részekkel, amiket mondjuk szótáraztál, simán felhúzod az átlag százalékot és akkor meg is van a 60 százalék részenként.
Csak pár alap nyelvtan, pár bemagolt levél-sablon, és úgy átmész a vizsgán, hogy amúgy irl nem tudnád használni a nyelvet. Mondom, nem egy ilyet láttam már.
Felvételin most is jár érte pluszpont.
Ez a "de nekem kellett, nekem energiát kellett bele tennem, mi az, hogy másnak már kicsit könnyebb" hozzáállás meg szimpla féltékenység.
Egyszerűen el kell fogadni, hogy a bürokratikus követelmények nem tudnak úgy megváltozni, hogy senkinek se sírjon a szája miatta.
Mert végülis ez egy bürokratikus követelmény. Egy indokolatlan plusz kiadás, amit valamikor felismert a döntéshozó. Ha valakinek kell a nyelv, mert anélkül nem veszik fel, akkor nem a papír kell arról, hogy tudja a nyelvet, hanem tudnia kell a nyelvet. Ha valaki magánéletben használja, akkor az magánéleti használat miatt tudja. Akinek meg munkához se kell, magánéletben is elvan nélküle, az a vizsga után elfelejt mindent, amit tud. Ez ennyi...
"Már bocs, a nyelvvizsgán lehet szótárazni.Írásbelin kb végig."
"Már bocs", de nekem még nem lehetett, csak levélíráskor.
A stílusod meg alpári, "már bocs".
Jobban tennéd, ha leszállnál arról a képzeletbeli magaslóról, mert még a végén jól pórul fogsz járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!