Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az aranyemberben Tímár Mihály...

Az aranyemberben Tímár Mihály jelleme nem annyira bonyolult? Vagy igen?

Figyelt kérdés
szept. 15. 06:09
 1/8 anonim ***** válasza:
Nem. Vagy igen.
szept. 15. 07:54
 2/8 anonim ***** válasza:
0%
Timár Mihály egy nagyon egyszerű és szerény ember. Szóval nem bonyolult ember.
szept. 15. 11:09
 3/8 A kérdező kommentje:
De hát amúgy nem egy csaló? A búzával, még az elején. Sose tudtam eldönteni.
szept. 15. 15:49
 4/8 anonim válasza:

Igazad van, azok közé tartozol, akik értik a könyvet. Tímár Mihály csaló és szélhámos. Először ellopja a kincset, utána köt egy sereg igazából veszteséges üzletet: megveszi az ázott búzát, de valójában azt nem is használja fel, hanem jó minőségűből süt kenyeret a katonáknak. Ez a pénzmosás tipikus esete, a közbeszerzésen megkeresett pénznek már igazolt az eredete. Ezen kívül mindenkit megveszteget, akitől bármi hasznot remél, ezt is a kincsből tudja megtenni. Timeát a lelkifurdalása miatt feleségül veszi, hogy részesíthesse az apja vagyonából, de valójában nem szereti, boldogtalanná teszi. Tódort pedig passzív módon megöli, hagyja, hogy a lékbe essen és megfulladjon. Az "arany ember" jelzőt a csalás és képmutatás jutalmaként kapja azoktól, akik nem látnak át rajta.

Éppen ezért nagy a kontraszt a sziget esetében. Amikor ott él, NEM használja a vagyonát és kapcsolatait, illetve egyetlen egyszer, amikor megszerzi a szigetet. És ez az a része az életének, ahol semmi "arany" nincs benne, mégis valóban boldog tud lenni, és másokat is boldoggá tesz. Emiatt tudnak neki azok is megbocsátani, akik átlátják a korábbi életének mesterkedéseit.

szept. 21. 20:01
 5/8 A kérdező kommentje:
4, irodalomtanár vagy? Mindig szerettem volna ezt a művet átbeszélni egy tanárral, és igazából más regényekkel kapcsolatban is vannak hasonló kérdőjeleim.
szept. 21. 20:20
 6/8 A kérdező kommentje:
Még a búzára, illetve az ottani szélhámoskodásra, meg az utána következőkre visszatérve: úgy emlékszem, hogy a későbbiekben (végül is ahogy te is írtad) mindent tisztességesen csinál. Ez olyan kb., mint mikor azt mondják, hogy az első milliód eredetét ne firtassuk? Később, mikor már nem számít a pénz, akkor már, ha az elején csalva is jutottál a pénzhez, megteheted (vagy akár CSAK ezt teheted meg), hogy már mindent, de mindent tisztességesen csinálj.
szept. 21. 20:23
 7/8 anonim válasza:

Kedves Kérdező, nem vagyok irodalomtanár, csak rengeteget olvastam, írócsaládba nősültem, és Jókait amúgy is szeretem. A véleményemet úgy alakítottam ki, hogy sokat beszélgettünk a könyvről a feleségemmel, miután a gyerekeinknek is felolvasta, és ők is megszerették.

Igen, ez a "nem számít, hogyan szerezted az első milliód" illik a könyvre. Bár érdekesnek tartom, hogy a fiatalok, akik először olvassák, többnyire nem látják át a tisztességtelen módszereket, beugranak az "arany ember" címkének, és már az első részben is tisztelik az "ügyessége" miatt. De a főhősnek két nagyon jól elkülöníthető élete van. Kint a világban örökre egy lopott vagyonból lett milliomos marad, akit csak a pénzéért irigyelnek és tisztelnek, de nem szeretnek, ezért valójában boldogtalan. A szigeten viszont semmit sem használ fel ebből az "ebül szerzett" vagyonból. A saját keze munkájával épít fel mindent, és a korábbi két világ közötti "ingázása" helyett végül sikerül a kinti anyagias világot teljesen maga mögött hagynia. Ezért az olvasó képes megbocsátani neki az addigi életét, és szurkol neki, hogy itt, ahol "már mindent, de mindent tisztességesen csinál", találja meg a boldogságot.

(Ha gondolod, írhatsz privát üzenetet, bár azt nem ígérhetem, hogy egyéb témákban is tudok válaszolni...)

szept. 23. 10:35
 8/8 anonim válasza:
Utóirat. Természetesen abban is igazad van, hogy már a kinti világban is tisztességes úton szaporodik a pénze egy idő után. Hiszen amikor teljesen elhanyagolja az üzleteit, de a felesége jó sáfárként figyel a dolgaira, akkor is tovább dől hozzá a pénz.
szept. 23. 10:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!