Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mitől van ennyi autista,...

Mitől van ennyi autista, aspergeres gyerek manapság, régen is voltak csak nem ismerték fel őket?

Figyelt kérdés
autista, aspergeres

#autizmus #Asperger #egyre több
szept. 13. 15:59
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:

"a rossz nevelés vagy épp a nevelés hiányára nem gondol senki"

Éppen fordítva: pont, hogy mindenki egyből arra gondol, hogy biztos idióták a szülők.

Évekig nem tudtam, mit b.szunk el a gyereknél, és folyamatosan kaptuk a tekinteteket, célzásokat, kéretlen tanácsokat is. Nagy élmény ám.

Érdekes volt nézni anyósomat, meg a sógornőmet, ahogy a kezdeti szemforgatások után szép lassan rájönnek, hogy ezt nem mi csináljuk ilyenre.

szept. 14. 07:27
 22/32 anonim ***** válasza:
51%

19#

Bárcsak úgy lenne. Egyébként az anyabolygó rendezni fog minket, hogy ennyire belepiszkáltunk az ökoszisztémába, zsírtartalékaiba stb.

szept. 14. 07:42
 23/32 anonim ***** válasza:
44%

A kérdező kommentje:

"Meddig élhetnek ezek az emberek?"

2020 táján olvastam egy kutatásról, amelyben kimondottan az Asperger-szindrómásokat vizsgálták. Tehát nem autistákat, nem autizmus spektrum zavarosokat, hanem Aspergereseket.

Egy európai országban - csak már nem emlékszem, hogy melyikben.

Szóval nem világméretű kutatás volt és nem amerikai vagy afrikai, hanem európai. Úgy rémlik, hogy valamelyik északi ország volt az, de azokat mindig keverem (svéd, norvég, finn).

Ami viszont megmaradt bennem, az 3 információ volt:

Az Aspergeresek várható élettartama 58 év.

A leggyakoribb halálok: szív- és érrendszeri betegségek

(amihez a náluk igen gyakori hosszan elhúzódó depresszió is hozzájárulhat)

A második leggyakoribb halálok: öngyilkosság

A második egyáltalán nem igaz az autistákra. Náluk is előfordulhatnak öngyilkosságok, illetve kísérletek, gondolatok, de nem a második halálok. Nem ennyire jellemző.

Az meg hülyeség, hogy az Asperger-szindróma "elavult". Már bocs, de én még itt vagyok. Asperger diagnózissal. Elavultam volna?!

Az, hogy az idióta pszichiáterek összevissza csiki-csukiznak a diagnózisokkal, nem nagyon érdekli a Valóságot.

Csak sok volt a félrediagnosztizálás autizmus és Asperger között, és így oldották meg.

Az igazi szakemberek még most is megkülönböztetik az autizmust és az Asperger-szindrómát. Mert nagyon lényeges dolgokban különböznek egymástól, ami egészen más jellegű nehézségeket okoz, különböző területeken.

2007 és 2020 között intenzíven "kutattam", olvastam a témában - és nem a közösségi médiában, hanem szakmai cikkekben.

Ezen kívül 3 magasan funkcionáló autista rokonom van: a sógorom, a sógorom bátyja és a kisebbik unokaöcsém, mind matekzsenik, későn kezdtek beszélni, sokkal sikeresebbek a szakterületükön és azon kívül is, bár súlyos szociális hiányosságaik vannak. De az unokaöcsémnek is egészen másfajta segítség kell, mint nekem. Pedig mindketten magasan funkcionálók vagyunk. Csak ő autista, én meg aspergeres.

Az, hogy a pszichiáterek egy könyvben (DSM) kitörölnek egy diagnózist, az a Valóságot nem hatja meg.

Pontosabban 2 diagnózist töröltek:

- Autizmus

- Asperger-szindróma

És a kettő helyett létrehoztak egy újat: Autizmus Spektrum Zavar.

Ahelyett, hogy pontosították volna a diagnosztikai kritériumokat (ami sok munka és érteni kell hozzá) a könnyebb utat választották azzal, hogy összemosták a kettőt.

A pszichiáterek így "dolgoznak". És ők ezt nevezik fejlődésnek.

De mint mondtam, a valódi szakemberek még most is megkülönböztetik a két diagnózist.

szept. 14. 08:49
 24/32 anonim ***** válasza:
28%
#23 Szóval te a szakembereknél okosabbnak, tájékozottabbnak érzed magad? Nem lehet, hogy azért rakták össze, mert nem szétválasztható a kettő, lévén, hogy ugyanarról a dologról van szó? Mert tudod, akik ezt csinálták (veled ellentétben) valóban értettek a témához.
szept. 14. 09:16
 25/32 anonim ***** válasza:
47%
24, jó lenne látni, mi lesz a szakemberek véleménye mondjuk 20 év múlva. Egész más mint ma, biztos lehetsz benne. Maradjunk annyiban, jelenleg így diagnosztizálnak és "kezelnek". Nem jól hanem így. Jelenleg. (Nem 23. vagyok, de közelebb áll a valósághoz a véleménye.)
szept. 14. 17:48
 26/32 anonim ***** válasza:
44%

#24: Bár nem érsz annyit, hogy válaszoljak, azért leírom, mert nem ment át:

2007-2020 között "kutattam" és olvastam. Direkt kiemeltem, hogy nem közösségi médiában, hanem szakmai cikkekben. A "szakmai"-nak melyik része nem volt érthető?!

Nem én vagyok okosabb a szakembereknél, hanem szakemberektől tájékozódtam az Interneten. Szövegértésből 1-es.

Valamint az Autizmus Alapítványnál is ASD, "aspergeri típus" diagnózist kaptam 2018-ban.

Nem, nem lévén, hogy ugyanarról a dologról van szó, ezért is volt (és a Valóságban még most is van) autista és aspergeres.

Ismétlem:

De mint mondtam, a valódi szakemberek még most is megkülönböztetik a két diagnózist.

"Mert tudod, akik ezt csinálták (veled ellentétben) valóban értettek a témához.?"

Undorító kis kötekedő senkiházi! :)

Mivel ezzel semmit nem mondtál érdemben, csak beszóltál.

Én olvasni tudok és értelmezni az olvasott szövegeket.

#24-es hozzászólásában semmi érdemi információ nem volt, csak kötekedés.

Nem szakemberek vonták össze a két diagnózist, csak sok volt a diagnosztikai kritériumokban az átfedés, a felkészületlen pszichiáterek sokakat diagnosztizáltak félre, és így egy huszárvágással "megoldották" - legalábbis maguknak - a dolgot. Máskülönben pontosítani kellett volna a kritériumokon.

Nem a kisujjamból szoptam.

Az egésznek a lényege meg az, hogy a magasan funkcionáló autistáknak másfajta segítség kell, mint az aspergereseknek (pl. pályaválasztás, álláskeresés). Tehát gyakorlati lényege van.

szept. 15. 00:32
 27/32 anonim ***** válasza:
29%

23. és 26. válaszoló vagyok.

Ajánlom ezt a cikket:

[link]

szept. 15. 10:53
 28/32 anonim ***** válasza:
44%
27, remélem, nem a házipatika cikkeiből akarsz gyógyítani. Van még a Webbeteg is, minden komoly orvos úgy kezdi, hogy nehogy ezen oldalakról "tájékozódj" a betegségekről.
szept. 15. 11:07
 29/32 anonim ***** válasza:
41%

#26 Asperger-szindróma diagnózist kaptam az Autizmus Alapítványtól. A papíron kívül se ott se más szakembereknél soha senki nem hívta Asperger-szindrómának, mindenki autizmusnak nevezte. Vajon miért?

#27 Az autizmus nem betegség. Azért ha valaki ennyit nem tud, annak lehet nem kéne cikket írni a témában.

szept. 15. 11:17
 30/32 anonim ***** válasza:

#29-nek válaszolom, 23., 26., 27. válaszoló vagyok:

"27, remélem, nem a házipatika cikkeiből akarsz gyógyítani."

Nem akarok "gyógyítani" - ezt honnan vedted?! Nonszensz ez a gondolat! Én nem vagyok "gyógyító" és nem is képzelem magam annak.

Nem az a lényeg, hogy a házipatika weboldalán olvastam, hanem hogy ők sem a kisujjukból szopták amit írtak, hanem idéztek

"A BMC Medicine című lapban közzétett friss kutatás szerint".

Szakemberek kutatását idézték! Ezzel az erővel a 24.hu-n vagy az index.hu-n is megjelenhetett volna ez a magyar nyelvű cikk. Ami csak idézi szakemberek KUTATÁSI eredményeit.

Ennyire nem érthető? Tényleg nem értem az ilyen reakciókat! Kit érdekel, hogy melyik magyar nyelvű oldal tesz közzé egy tudományos kutatási eredményt. Ami angol nyelvű szaklapokban megjelent, ők csak lefordították, összefoglalták.

Tehát ha egy index.hu-n megjelent cikk linkjét másoltam volna be, akkor azzal szóltál volna be, hogy:

"Remélem, nem az index.hu cikkeiből akarsz gyógyítani" ??!!??

Ezek a cikkek az eredeti angol nyelvű szaklapokban jelentek meg, de ez, a gyakorikerdesek.hu egy magyar nyelvű oldal. Akkor miért ne idézhetném a magyar nyelvű közlést?!

Egyébként évtizedek óta angol nyelvű írásokból tájékozódtam, mert sokkal hasznosabbak és naprakészebbek.

Az autizmus és az asperger nem betegség:

Valóban nem az, ezt 2007 óta tudom.

De amikor munkaalkalmassági vizsgálaton voltam, ott, és egyébként a pszichiáterek is nevezik betegségnek!!! A pszichiáterek nevezik betegségnek, nem én!

Miért olyan nehéz ezt felfogni?

Az ADHD sem betegség.

Az utolsó betű az ADHD-nél és az ASD-nél is Disorder, nem Disease.

Tehát angolban is "zavarnak" nevezik, nem "betegségnek".

De a magyar pszichiáterek rendre betegségnek nevezik.

Leszarom már, hogy hogy hány százalékra értékelik itt a válaszaimat, de újabb tudatlan, meg féltudáson alapuló hozzászólások helyett inkább nézzen utána mindenki maga.

Ha én nem járok utána az Interneten (internetről letölthető szakkönyvekben) a diagnózisoknak, akkor még most sem lenne meg sem az Asperger, sem az ADHD diagnózisom.

Az Interneten való utánanézés csak az alacsony IQ-jú emberekre jelent veszélyt, akik közösségi médiás felkapott vélemények, hozzászólások alapján "diagnosztizálják" magukat. Ez valóban NAGYON rossz, nagyon káros dolog.

Ezért emelem ki mindig, hogy az Interneten kell tájékozódni, nem a közösségi médiában.

Ebből a szempontból a Reddit tematikus csoportjai is jobb források, mint például ez az oldal, bár időnként itt is megjelennek rendkívül hasznos információk olyanoktól, akik valóban utánajártak a dolognak. Olvastak és tanultak.

Tehát az, hogy a házipatika oldalán betegségnek titulálják az autizmust és az aspergert, az egyszerű félrefordítás, félreértelmezés. Ezen lépjünk túl, és mi, érintettek és a szakemberek tudják, hogy ez nem betegség.

De nem is ez volt a cikk lényege, hanem a kutatási eredmény, amire hivatkozott. Hogy fizikailag az agyban van jelentős eltérés az autista és az aspergeres között.

Úgyhogy 29. válaszoló: ezt félreértelmezted!

Ebből látszik, hogy nem jártál eléggé utána az interneten.

Ezen az oldalon olvastam egy kérdést, hogy miért mondják olyan sokan mai fiatalok, hogy autisták. És kiderült, hogy a Tik-tok-on diagnosztizálják magukat! Az agyamat eldobtam! Azokból a néhány másodperces videókból?! Na ez tényleg őrület és divat, meg "trendiség", meg ilyenek.

Ugyanakkor azért is több a diagnózisok száma, mert sok szülő utánanézett az Interneten (nem a közösségi médiában) és nyomást gyakoroltak a gyermekük pszichiáterére. A pszichiátereket úgy kell rugdosni, hogy képezzék már tovább magukat, mert le vannak maradva.

Tehát a végső válaszom a Kérdezőnek:

Két okból van sokkal több diagnózis:

1. Több elég értelmes embernek van internet hozzáférése, akik utánaolvasnak és tudatosabban tudják kezelni az interneten olvasott információkat.

2. Éretlen fiatalok, akiknél ez divat lett, meg olyan "trendi" hogy ő most autista.

Az első az rendkívül pozitív, és nem szabad magunkat teljesen a pszichiáterekre bízni, sajnos utána kell járnunk magunknak a saját vagy a gyermekünk érdekében.

A második ok pedig nagyon káros az egész téma szempontjából, mert támadási (beszólási) felületet ad azoknak, akik nem néztek utána, nem végezték el a házifeladatot. És így a még ma is rengeteg nem-diagnosztizált autistának és apsergeresnek nehezítik meg a dolgát.

Ha csak egy dolgot mondhatnék zárásképpen, akkor ezt mondom:

Hagy a közösségi médiát, hagy a bulvárt, tanuld meg használni az Internetet, és ha tudsz angolul olvasni, akkor csak angol nyelvű oldalakon tájékozódj, szakmai cikkekből és (torrenten, illegálisan) letölthető könyvekből. Vagy vásárold meg könyvesboltban, ahogy a nővérem is tette annak idején, és abból a könyvből "diagnosztizáltam" magam. Túlzás, hogy diagnosztizáltam, mert nem vagyok szakember, de annyira magamra ismertem, hogy rendkívül erős lett a gyanú, hogy Aspergeres vagyok.

Csak akkor hiába mondtam a pszichiáternek, akihez jártam, azt sem tudta, hogy az Aspergert eszik-e vagy isszák. És akkor még NEM VOLT összevonva az autizmus az Aspergerrel!

Pedig az Asperger már az 1993-körül kiadott DSM-ben benne volt, az autizmus meg kb. 1981 óta. Direkt utánanéztem az Interneten sok évvel ezelőtt.

Zárjuk már le ezt a témát, hogy van-e Asperger vagy nincs, mert a valóságban vannak ilyen emberek, akárhogy csűrik-csavarják a dolgot. Érdemes tudni, mert másfajta munkakörök felelnek meg egy magasan funkcionáló autistának, mint egy Aspergeresnek.

Rendkívül dühítő és frusztráló volt, amikor az AURA egyesületnél olyan munkaköröket ajánlottak, amik autistáknak valók, mert ők jól bírják a monotonitást.

Nekem, aki Aspergeres ÉS ADHD-s vagyok.

Hiába mondtam, hogy nekem ez nem való, mert én Aspergeres vagyok, elnézően mosolyogva azt mondta a nő, hogy "Jaj, hát Asperger már nem létezik, most már mindenki autista."

Ez a gyakorlatban nem hogy nem segít, hanem egyenesen visszalépés.

szept. 19. 14:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!