Ha a mai napokban tilos kimondani a c, black, n*gga, meleg szavakat mint szarkazmus vagy ironia, miert nem tiltjak be a regi filmeket, sorozatokat?
House MD tele van rasszista megjegyzesekkel peldaul Foreman irant, mennyire nem szereti a fekakat, cigany szot szitokszonak veszik ma mar egyesek, black azaz feka szot meg szot egyes esetekben szinten "nem lehet", "meleg SP", fluor tomi meg SP meleg miert erzi ma ez ember ma mar, hogy rossz amik szarkzamust hasznal ezekre, ironizal, vagy esetleg gyulol? Tele vannak a regi sorozatok, filmek ilyen megjegyzesekkel, ma mar kitiltanak egyes helyekrol es lefujolnak, ha hasznalod oket.
Ha szolasszabadsag volt es "elvileg" ez nem valtozott akkor miert nem lehet mai napig ugyanigy beszelni? Erdekes, 1960-as evekben meg a szoros pin* volt a kedvenc, most meg mar fuj tobbnyire.
Akkor miert nem tiltjak be ezeket? Netflixen akkor pl miert nem tiltjak be a House M.D-t, Dr House magyarul. ?
25 vagyok, es latva ezeket a regebbi sorozatokat, filmeket elkepeszto, hogy ma mekkora cenzura van, youtube-on csak akkor nezhetsz meg egy videot ha megadod a teloszamodat beirva a korodat? Mi ez a hulyeseg? Betiltottak csomo videot mert szerintuk szexualis tartalmu (peldaul az ASMR videok egy resze, Twitch-en ki is lett ban-olva egy csaj, es nem a p*najat mutogatta, hanem masszazsolt fejet ilyen bab-feje. Mindegy). House MD ben TOTAL teljes volt, hogy "no, I just hate black people", "Yes, I hired you because I needed someone to break in and those are usually black people", es ezeket mar nem lehet kimondani mert szetvernek az utcan ha feketerol van szo, ha feherrol es amerikai akkor meg isten tudja mit csinal.
Ezekrol beszelek, akkora cenzura van mar, hogy az tulzas ebben a temaban. A konnyu lelkuek visszavehetnenek a pityegesbol, ahogy regen is tettek, en is alacsony vagyok en sem kezdek el haborogni, es verekedni 189 centisekkel. Lehetne meg sorolni. Haverok mondjak, viccelnek a magassagommal ja hat "bmeg menj a f*ba" azt kesz es ezt sem gunykent, hanem poenkent. Akkor legyen SLM? Small Lives Matter? Big Dick Lives Matter? Small Dick Lives Matter? Lehet sorolni...
Vannak egyébként erre törekvések. Sztem hülyeség / felesleges, vagyis mindent nüanszt nélkülöz.
Nekem szimpatikusabb az a megoldás, hogy az olyan korokban készült filmek, sorozatok elé, amikor még nem tartotta a társadalom teteje ezeket a kifejezéseket problémásnak, lenne egy ilyen szöveg (mondjuk tévében film leadás előtt vagy DVD-n), hogy "ez a film a kora szülötte, akkoriban még nem gondolkodtak el azon, hogy x kifejezés sértő lehet".
Egyébként szerintem kell, hogy legyenek ilyen szavak is egy filmben, regényben, de kell, hogy legyen a sztori szempontjából jelentősége. Hogy aki mocskos b...izik, az legyen mocskos b...izós homofób suttyónak beállítva... és ha ilyen a karakter, akkor meg hülyén hangzik, ha ilyesmik ki sem jönnel a száján. Ugyanez a blackface... hogy pl. a Tropic Thundernél legyen annyi esze a nézőnek, hogy nem öncélúan parodizálják a feketéket benne, hanem arról van szó, hogy van egy idióta method acting színész benne, aki idáig is elmegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!