Van olyan, hogy cigány-fóbia?
Konkrét félelem? Ha nincs személyes rossz tapasztalatod, akkor az a "fóbia" is csak előítéleten és általánosításon (olyan színe, tehát veszélyes) tud alapulni - ez definiálja a rasszizmust is.
A xenofóbiára gondolsz esetleg:
Nem tudom, hogy nekem az van-e, de teljesen átestem a ló túloldalára velük szemben egy nagyon negatív élettapasztalat miatt, ahol rendkívül sokat szenvedtem miattuk és végül nekem kellett feladnom, pedig tisztességgel, jóindulattal voltam az elején irántuk. Teljesen felesleges volt.
Meggyőződésem, hogy a cigányokkal szemben csak saját módszereiket használva lehet győzni, márpedig azt nem mindenkinek veszi be a gyomra. Csak erőből értenek, semmi másból.
Írhatnám, hogy tisztelet a kivételnek, bizonyára van is, de én most úgy érzem, mindegyiket szívből utálom és még én szégyellem magam, amiért ilyen lettem.
Nem rólam van szó, bár nem tagadom, nekem is több a rossz, mint a jó tapasztalatom.
Akiről viszont beszélek, annak ez igencsak befolyásolja a hétköznapjait. Nem megy el egy koncertre, mert “ők is ott lesznek”. Félve száll fel tömegközlekedésre, átmegy az utca másik oldalára, és hasonlók.
A gyűlölet és a félelem egyvelege, de annyira nem ismerem, hogy tudjam mi van mögötte.
Értem, amit mondasz, de szerintem ez inkább klasszikus rasszizmus vagy xenofóbia, valószínűleg volt az ismerősödnek több szar tapasztalata cigányokkal, és ezt ráhúzza mindegyikre, mert mindenki elsősorban magát védi.
Nemrég olvastam egy fórumon, ahogy lakáskiadásról beszélgettek emberek (nem gyakori volt), és ott is láttam, hogy cigánynak soha semmit. Megértem, hogy így gondolkoznak emberek, nyilván van mögötte rossz tapasztalat. Közben meg a volt szomszédasszonyom cigány volt, és egy halál normális nő volt, jóban vagyunk a mai napig pedig már elköltözött, megvette élete első saját lakását. Vagy a cigány munkatársaim, akik szintén kedvesek, jó velük dolgozni... Szóval ilyenkor kicsit szomorú vagyok, hogy nehezített pályán vannak, hiába normálisak, szorgalmasak, mert a sok koszlidérc elültette a félelmet az emberekben.
Nem tudom, milyen érzés lehet, mikor te hasznos tagja próbálsz lenni a társadalomnak, mindenkivel kedvesen viselkedsz, és azt látod, hogy nem vesznek fel, nem adnak ki neked lakást, átmennek az út túloldalára, ha szembe jössz. Mikor kirobbant a férfit, vagy a medvét választanád trend, és nagyon sok nő azt mondta, hogy ő inkább a medvét választaná, a legtöbb férfi meg volt sértődve, valahol jogosan, mert hogy ők rendesek, sosem bántanának egy nőt, és a nők mégis inkább egy vadállatot választanának, tehát őket a medvénél is rosszabbnak látják. Szerintem ez kb. ugyanez a kategória lehet, mikor te normális vagy, de mások idegenkednek tőled, mert valaki, aki a te csoportodba tartozik, nagyon kicseszett velük.
Megoldást nem tudok erre, ahogy mások sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!